Prestigio Grace: prestiž v ultratenkém těle [recenze]

Prestigio pořádně šláplo do světa luxusních smartphonů. Ne cenou, ne materiály, ale celkovým designem. Model Grace se povedl.

Prestigio se úkolu, který si uložilo, rozhodně nezaleklo. Vplout do vody vzhledově luxusních telefonů se mu daří na první pohled a je jedno, v jaké barevné kombinaci. Velmi nízká tloušťka, skleněné tělo a rám z kovové slitiny spolehlivě odlišují dnes testovaný model Prestigio Grace od dalších modelů značky, které spadají do produktové řady MultiPhone. Pokud jste si doteď mysleli, že značka Prestigio nedělá vzhledově pěkné smartphony, právě dnes nadešel čas tento názor přehodnotit.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Prestigio Grace na tiskových snímcích výrobce

Po prvních minutách testování:

  • Úchop telefonu je jistý, ale nízká tloušťka může dělat problémy.
  • Modul fotoaparátu není úplně šťastně vyřešen.
  • Výkonově běhá jako na másle, ale optimalizace zlobí.
  • Při telefonování řežou ostré hrany do ucha.
  • Obě dvě strany přístroje se poměrně dost špiní.
  • Zcela chaoticky umístěné předěly kovového rámu působí zvláštně.
  • Použitý zobrazovač je ale perfektní, nabízí skvělé a živé barvy.
  • Tlačítka jsou na levém boku přístroje, šipka zpět napravo.

Prestigio Grace
7557
rozměry a hmotnost: 145 × 70 × 5,5 mm, 133 g
displej: 5,0", kapacitní Super AMOLED, 1 080 × 1 920, 441 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: microUSB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 2 GB, baterie: 2 300 mAh
procesor: Mediatek MT6592 (8× Cortex-A7, 2 GHz, 28nm)
operační systém: Google Android 4.4 (Kitkat)
fotoaparát: 13MPx, video, autofocus, blesk
34 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Kovový rám, jinak samé sklo

Pokud byste u Prestigia Grace hledali jakoukoliv designovou podobnost k ostatním smartphonům značky, nepochodíte. To ale není v žádném případě špatně, výrobce na to šel od píky a zákazníkovi servíruje pro oko pěkný kousek. Grace se prodává v dvojici barevných provedení, my jsme na test obdrželi bílý model se zlatým (bronzovým?) rámečkem. Rámeček frézovaný 40 minut z jednoho kusu slitiny hořčíku a hliníku je pevný, větší ráně ale neodolá a může se objevit drobnější vryp. Do rámečku jsou posléze vsazeny vnitřnosti telefonu a z obou stran je smartphone zkompletován odolným sklem Gorilla Glass třetí generace.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměry Prestigia Grace jsou 145 × 70 × 5,5 milimetrů a váha činí 133 gramů. Tenký profil je hodně znát, na rovné podložce ale bude telefon lehce nestabilní vzhledem k vystouplé oblasti fotoaparátu.

Sklo se bohužel dost špiní. Ne nějak extra moc, ale viděl jsem i lepší ošetření skleněných ploch. Zpět ale ke kovovému rámečku. Ten je směrem k zadní straně zbroušen, aby telefon lépe padl do dlaně a také tam zůstal. To se daří, ne tak dobré je to ale na přední straně. Ta je sice také (i když mnohem méně) zbroušena, ale například při delším telefonování už začne řezat do ucha. To nejzvláštnější na kovovém rámečku jsou ale vložené plastové předěly. Ty jsou bílé, v barvě přístroje, stejně jako plastové orámování microUSB konektoru a sluchátkového Jacku, ale zvláštní je jejich rozmístění. Na pravém boku žádný, na levém dva, na horní hraně jeden vlevo a na spodní hraně ještě jeden, spíše vpravo. Proč?

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kovový rám, jinak samé sklo. Design se Prestigiu povedl, to samé ale nemůžeme říct o chaotickém rozmístění plastových předělů v rámečku ze slitiny hořčíku a hliníku.

Vše je obráceně

Zase úplně všechno ne, ale je toho dost, aby vás to zmátlo, než se s telefonem sžijete. První překvapení najdeme již na čelní straně. Pod pětipalcovým zobrazovačem jsou umístěna tři senzorová tlačítka. Uprostřed je to menu, vlevo kontextová nabídka a vpravo šipka zpět. Ta bývá většinou na levé straně, i když výjimek už pár bylo a Prestigio Grace se k nim přidává. Druhá, teď už ale negativní věc je, že senzory jsou sice podsvětlené, ale rozsvítí se až poté, co se jich dotknete. Nad displejem potom najdeme hovorové sluchátko, čelní kamerku a dvojici tradičních senzorů. Škoda, že telefon nemá notifikační diodu, hodně by mu slušela.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Nad displejem je stříbrná linka hovorového reproduktoru, čelní kamerka a tradiční senzory. Pod displejem trojice senzorových tlačítek, která má však šipku zpět na pravé straně a která se nepodsvítí, dokud se nedotknete.

Rámeček jsme už částečně přiblížili, alespoň co se materiálu a plastových předělů týče. Nyní ale dále. Na pravém boku najdeme v horní části šuplíček na microSIM kartu. Vytahuje se pomocí špendlíku, který jsme ale v balení neměli. Možná je to jen naším balením, pravdou ale je, že jsem nikde nenašel žádný prolis, žádný otvor, průřez či kapsu, ve které obvykle špendlík bývá umístěn. Jinak je pravý bok holý, tlačítka se totiž přesunula na bok levý. A to je opravdu netradiční řešení. Každopádně, tlačítka jsou vyrobena ze stejné slitiny jako rámeček a jsou dvě: dvojkolébka hlasitosti a tlačítko zámku přístroje. Na spodní hraně najdeme neobvykle sluchátkový konektor a hovorový mikrofon, na hraně horní potom microUSB konektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ochrana Prestigia Grace rovnou z výroby: ani sklo Gorilla Glass třetí generace není nezničitelné.

Zajímavá je i zadní strana. Samozřejmostí je stříbrný erb – logo značky, tradičně umístěn uprostřed zadní strany, tentokrát ale nikoliv plasticky tvarovaný. U spodní hrany najdeme velmi světlou barvou uvedeny veškeré nutné certifikace, značky a symboly, které se obvykle umisťují například pod baterii. Jelikož je ale Prestigio Grace monolitický telefon a tyto značky musí být viditelné, vyřešil to výrobce takto. Do tohoto pruhu symbolů však umístil ještě dva průduchy hlasitého reproduktoru, který opticky přitahuje pozornost a symbolů si tak často nikdo nevšimne. Uvnitř telefonu je potom skryta baterie o kapacitě 2300 mAh.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Na horní hraně microUSB, na spodní sluchátkový konektor a hovorvý mikrofon. Zajímavě řešený je výdech hlasitého reproduktoru a téměř nepostřehnutelné popisky okolo něj.

Největší zvláštností je ale modul fotoaparátu. Ten má tvar nejvíce se blížící kosodélníku a jsou v něm usazeny čočka fotoaparátu, sekundární mikrofon a LED blesk. Okolo čočky fotoaparátu a LED blesku je stříbrná obruba, stejně tak jako po stranách asi jeden milimetr vyvýšeného modulu fotoaparátu. Při pohledu z boku je tak stříbrná a zlatá (bronzová?) hned nad sebou a celkově to působí spíše rušivě.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail na vystupující modul fotoaparátu. Hrany mají jinou barvu, než rámeček telefonu. Jeho tvar nejvíce připomíná kosodélník, ale úhly jsou každý jiný a rohy zrovna tak.

Prestigio Grace je pěkný telefon, dobře zpracovaný a pevný, ale po důkladném šťouravém zkoumání by mohl někdo namítnout, že je také směsicí tvarů. Chaoticky umístěné předěly v rámečku, tvar přístroje, který je na horní a spodní hraně zakulacen a k tomu téměř kosodélníkový modul fotoaparátu, který ale ramena nemá rovnoběžná, navíc má dva rohy špičaté (každý jinak) a dva rohy kulaté (rovněž každý jinak). Nám se ale líbí a celkově jeho design rozhodně chválíme.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Měli jsme možnost seznámit se s Prestigiem Grace i v černém barevném provedení. U něho víc než u bílé varianty vynikne, že vyvýšený modul fotoaparátu je vlastně matný, zatímco zbytek těla je lesklý.

Témata článku: Prestigio, , , , Prestigio Grace, Nejvyšší výkon, Snímek pořízený, Sprosté slovo, Netradiční řešení, Použitý zobrazovač, Skleněné tělo, Dobrá konstrukce, Malá velikost, OfficeSuite, Černá linka, Kontextová nabídka, Ovládací panel, Senzorová výbava, Příjemné vylepšení, Pře, Vystupující modul, Výpis hovorů, Exmor RS snímač, Panoramatický snímek, Málo místa,