Prestigio MultiPhone 4500 Duo: nejvyšší z rodu [recenze]

Nástupce populárního dualSIMu od Prestigia doputoval do naší redakce. Jaký je MultiPhone 4500 Duo, stojí za to uvažovat o koupi?
Kapitoly článku

Před nějakou dobou k nám do redakce doputoval Prestigio MultiPhone 4300 Duo, levný čínský dualSIM, který se snažil zaujmout. V dnešním povídání si něco povíme o jeho stájovém, lépe vybaveném kolegovi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
MultiPhone 4500 od Prestigia je poměrně velký telefon, jeho ovládání může někomu působit problémy

Prestigio MultiPhone 4500 Duo celým názvem, přídomkem shodný jako předchůdce – levný čínský dualSIM, tentokrát však lépe vybavený. Zaujme vás?

Klíčové vlastnosti:

  • Cena
  • Poměrně slušný fotoaparát
  • Kvalitní displej
  • Příslušenství
  • Výkon, odezva systému

Hlavní nedostatky:

  • Pouze částečná lokalizace
  • Baterie s podprůměrnou kapacitou
  • Nekvalitní hlasitý reproduktor

Prestigio MultiPhone 4500 Duo je moderní smartphone s displejem úhlopříčky 4,5“ a operačním systémem Android ve verzi 4.0. Oproti svému předchůdci dostal do vínku dvoujádrový procesor, který alespoň podle papírových předpokladů telefon povyšuje co do rychlosti ve všech ohledech. Telefon se také chlubí kvalitním IPS displejem s rozlišením 540 × 960 pixelů. Bude nové Prestigio lowcostovým hitem, nebo v nás zanechá poněkud rozporuplný dojem jako jeho předchůdce?

S telefonem si Filip a Honza pohráli v jednom z minulých Týdnů mobilně:

V krabici i pouzdro

I toto Prestigio doputovalo do redakce v nevelké atraktivní krabičce. V jejích útrobách najdeme víceméně klasiku, kterou bychom čekali. Složení je následovné – samotný telefon, něco málo papírových pomocníků, microUSB datový/napájecí kabel, síťový adaptér, pecková sluchátka a světe div se, také velmi praktické pouzdro. U telefonů této cenové hranice je to bohužel stále ještě výjimka a výrobce za to lze jednoznačně pochválit. Co se samotného pouzdra týče, tak se dá říci, že jeho kvalita odpovídá ceně. Vyrobeno je z jakési prapodivné koženky navenek, vnitřek zase představuje napodobenina semiše. Není příliš houževnaté, a když do něj telefon zarazíte až na doraz, tak budete mít problémy ho při příchozím hovoru rychle vysoukat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obsah balení potěší, krom standardních záležitostí v něm nalezneme i praktické pouzdro

Projev přibalených peckových sluchátek není nijak hvězdný. I zde se hledělo v první řadě na cenu, takže nějaké kvalitní libozvučné árie z těchto pecek neuslyšíte. Pro nenáročného uživatele a hlavně jako lehké HF ale proč ne.

Technické specifikace:

  • DualSIM
  • Android verze 4.0.4 ICS
  • 2x1 GHz Cortex A9, Mediatek MTK6577
  • PowerVR SGX531
  • 4,5" TFT IPS displej s rozlišením 540 × 960 pixelů krytý sklem Gorilla Glass
  • 1 GB RAM
  • 4GB vnitřní úložiště (2,6 GB uživatelsky dostupných) s podporou pro microSD karty (max. 32 GB)
  • 8Mpix zadní kamerka s autofocusem, LED přisvětlením a s možností natáčet 720p video při 29 snímcích za sekundu
  • Přední VGA kamerka pro videohovory
  • GPS, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
  • Li-Ion baterie s kapacitou 1 850 mAh
  • Hmotnost 158 g
  • Rozměry 135 × 69,2 × 9,6 mm

Umírněný design

MultoPhone 4500 se co do designu povedl. Jednoduché a elegantní linie telefonu mírně kazí snad jen nevzhledně velké logo výrobce na zadním krytu, jinak je telefon prost všech výstřelků. Oslovit tak může konzervativněji založené zákazníky, kteří nechtějí za telefon utratit hodně peněz. Ač je telefon prakticky celý plastový, tak se jeho konstrukci podařilo slícovat perfektně, nikde tak nic nedrnční, nebo nevrže.

Přední strana telefonu obsahuje velký, 4,5" IPS displej s rozlišením 540 × 960 pixelů, trojici senzorových kláves, reproduktor, klasickou sbírku senzorů a kamerku pro videohovory. Telefon s rozměry 135 × 69,2 × 9,6 mm není žádný kolibřík a do menších rukou padne jen velmi obtížně. Váha se v tomto případě zastavila na číslici 158 g, subjektivně ale telefon působí při ovládání lehčím dojmem, stejně jako jeho předchůdce. Prestigio se ani v tomto případě nevyvarovalo velmi rychle pohasínajícím senzorovým tlačítkům. Pokud telefon ovládáte v šeru a nejde ještě úplně seznámení s rozložením jednotlivých kláves, pak vám bude orientace mezi nimi způsobovat nemalé problémy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přední strana telefonu je velmi decentní

Zadní strana telefonu obsahují vyvýšený „batoh“ pro čočku 8Mpix fotoaparátu, přisvětlovací LED, hlasitý reproduktor a také výše zmiňované nevzhledně velké logo výrobce. Pod tenkým zadním plastovým krytem se nacházejí sloty na obě SIM a microSD kartu. Co se hlasitého reproduktoru týče, tak jeho projev lze za kvalitní označit snad jen v žertu, při velké hlasitosti je navíc velmi nepříjemný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní by byla decentní také, vzhled kazí pouze nepěkné logo výrobce

Na vrchní hraně se ukrývá standardní microUSB konektor pro napájení a 3,5mm sluchátkový jack, spodní hrana telefonu obsahuje mikrofon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vrchní a spodní hrana moc tajemství neukrývají

Levý bok telefonu obsahuje ovládacích dvojici šipek pro ovládání hlasitosti, pravý bok ve své horní polovině nabízí tlačítko pro odemykání, resp. zapínání telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ani po bocích se toho moc neděje, integrovaná baterie by mohla být větší, s vyšší kapacitou

Dedikovaná spoušť digitálního fotoaparátu chybí. Pod krytem nalezneme Li-Ion baterii s podprůměrnou kapacitou 1 850 mAh.

Témata článku: Prestigio, , , , , Prestigio Multiphone 4300 Duo, Prestigio Multiphone 4500 Duo, Moderní smartphone, Elegantní linie, Výhodný poměr, Zadní kamerka, Slušný fotoaparát, Rozporuplný dojem, Duo, Stupno, Dnešní povídání, Natáčené video, Multi, Napodobenina, Povedený kousek, Rod, Pře, Velký plus,