Prestigio MultiPhone 5044 Duo: pod taktovkou ceny [recenze]

Podívali jsme se pod pokličku pětipalcového obra od Prestigia. Jak na nás zapůsobil, lze ho zahrnout do vánočních přání pro ježíška?

Uvnitř „nezaplevelený“ Android

Hlavní bodem v rozhodování, proč zrovna Prestigio, hrál vždy roli cena. Proto u ní hned začneme. Recenzovaný model se aktuálně pohybuje na hranici 6 000 Kč. Za tuto cenu dostane potenciální zákazník telefon s rozměrným 5“ IPS displejem s HD rozlišením příjemného designu, kterému uvnitř plastového šasi tepe čtyřjádrový procesor MTK6589. Jemu sekunduje PowerVR SGX544 v pozici GPU, paměť RAM dostala do vínku celý 1 GB prostoru a celý ansámbl završuje Android ve verzi 4.2.

Krom několika přeinstalovaných aplikací obsahuje Prestigio čistokrevný Android bez příkras. Sice ne v nejnovější verzi, nicméně i tak je samozřejmě bez problémů použitelný. Telefonu nechybí dostatek výkonu jak na běžnou práci, tak ani na náročnější aplikace. Ve srovnání se současnou mobilní špičkou samozřejmě ztrácí, nicméně určité méně než tolik, kolik by bylo vzhledem k jeho ceně ospravedlnitelné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Android bez nadstaveb, pouze s několika vlastními aplikacemi

Při ovládání telefon reaguje velmi svižně, procházení webových stránek je stejně jako běžná práce bez chybiček a zpomalovacích záseků.

Komunikace Prestigia s okolím je na velmi dobré úrovni. K dispozici je Wi-Fi standardů IEEE 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0 s A2DP, schopnost komunikace v sítích WCDMA 2100, WCDMA 900, GSM 1800, GSM 1900, GSM 850, GSM 900 MHz, vestavěná je také samozřejmě GPS. NFC bohužel u tohoto modelu chybí, vzhledem k jeho ceně je to ale pochopitelné.

Výdrž

Chytré telefony dneška lze vyždímat během několika hodin, nebo je minimalistickým používáním udržet naživu po několik dlouhých dní. V prvním případě se Prestigio odebralo do spánku opravdu během zmiňovaných několika hodin, v případě druhém jsme se při redakčním testu dostali někam k hodnotě na pomezí 3 dní.

Klepněte pro větší obrázek
Výdrž je značně závislá na způsobu použití

Pokud budete mít telefon neustále připojen k internetu, oba sloty na SIM budou aktivní, neodpustíte si surfování na internetu a hraní her, pak budete nabíjet jednou, možná dvakrát denně. Mírným zklamáním je doba nabíjení telefonu, do plně nabitého stádia jsme telefon při redakčním testu dostali za zhruba 3 hodiny a 20 minut, což není na dnešní poměry příliš lákavá vizitka.

Klávesnice

Model 5044 se dočkal dvojice integrovaných klávesnic, které jsou přeinstalovány už z výroby. Vzhledem k rozměrům přístroje je jejich používání bezproblémové. K dispozici je tedy jak klasická Androidí, tak i varianta od Prestigia.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozměrná klávesnice, která nikterak nevybočuje z řady použitelnosti

Alternativně lze však do telefonu doinstalovat jakoukoliv z nepřeberného množství dostupných klávesnic na Google Play, vybere si tak opravdu každý.

Témata článku: Prestigio, , , , , , Prestigio MultiPhone 5044 Duo, Běžná práce, Tuzemský zákazník, Černá linka, Malý krůček, Průměrná baterie, Nezbytný senzor, Výhodný poměr, Endrle, Duo, Jednoduché nastavení, Bída, Srovnatelný telefon, Malý bonus, Takt, Kvalitní poslech, Významný hráč, Zálusk, Rozměrná klávesnice,