Preview Alcatelu One Touch 512: jaký skutečně bude?

Alcatel OT 512 byl dlouhou dobu opředen několika záhadami. Mezi ty největší patřila hlavně otázka, co bude jiné oproti stávajícímu modelu OT 511 či zda z OT 511 neuděláte pětsetdvanáctku pouhým přehráním firmwaru. Vězte tedy, že OT 512 je mobil, který bude na trhu vedle pětsetjedenáctky a že změn opravdu není mnoho.

Alcatel One Touch 512 byl světu poprvé představen na únorové konferenci GSM v Cannes a my jsme si jej vzali do parády v březnu na CeBITu. Už dopředu můžeme prozradit, že všichni příznivci pětsetjedenáctky si jeho vylepšeného bratříčka určitě oblíbí.

 

Dvojvaječná dvojčata

Alcatel One Touch 512 je rozšířením modelové řady OT 511. Oba modely, pokud by byly „oděny“ ve stejných kabátcích, tedy se stříbrným krytem, byste od sebe jen velmi těžko odlišili. Liší se totiž pouze barvou boční lišty (plastového rámu), která od sebe odděluje přední a zadní kryt. U Alcatelu OT 511 je ji možné spatřit ve třech druzích barev (červená, modrá a černá), z nichž se nejvíce prodává modrá, v případě OT 512 má metalurgicky tmavě stříbrné provedení. Kromě toho je Alcatel OT 512 nabízen také se zlatavým krytem, který vypadá daleko lépe než stříbrný.

 

Aby ne, oproti OT 511 je totiž barevně metalizován, což jeho vzhled umocňuje. Jinak jsou oba modely na pohled opravdu zcela stejných rozměrů a hmotností. To je dobře, protože oba modely patří k těm nejmenším a nejlehčím na současném mobilním trhu u nás – pouhých 75 gramů hmotnosti je velmi příjemných a v kapse o nich téměř nevíte (to vás nutí pravidelně si na kapsu sahat, jestli tam telefon vůbec máte) a rozměry 97 x 42 x 20 lehce ukryjete v dlani.

Podsvětlení v lepším stylu

Těchto změn si všimnete už na první pohled, pro ty další je nutné telefon zapnout. Když to uděláte, nemůžete si nepovšimnout podsvětlení displeje, které se dočkalo vylepšení z hlediska kvality i barvy. U OT 511 byl celý mobil podsvětlen jednolitou zelenou barvou, která někdy prosvítala tlačítky docela slabě. Pětsetdvanáctka je na tom s podsvětlením tlačítek o trošku lépe, i když slabší místa se mezi tlačítky najdou také. Barva ovšem není zelená, ale sytě oranžová, výrobci se tedy vrátili k původní barvě podsvícení starších modelů Alcatel.

 

Samotný displej se po zapnutí rozzáří barvou, která je největší mírou bílá, má však v sobě také odstín modré. Je trošku podobné poosvětlení Nokie 8310. Barevné ladění mi zase připomíná Nokii 6510. Že by inspirace? Ať je to tak nebo jinak, barevná kombinace podsvětlení spolu se zlatavým krytem dělá z OT 512 na pohled opravdu stylový telefon a vizuální zlepšení oproti OT 511 tedy pětsetdvanáctce rozhodně nemůžeme upřít.

Když nechybí paměť…

Výčtem vizuálních změn jsme naštěstí nevyčerpali všechna zlepšení, kterým se Alcatel OT 512 může pochlubit. Z hlediska funkcí hodnotím nejvýše přidání vnitřní paměti pro telefonní čísla. Do telefonu si můžete uložit až 250 telefonních čísel. Ke každému jménu si můžete uložit až tři telefonní čísla, každé z nich se však odečítá od celkového počtu čísel, takže budete-li chtít využít pro každé jméno v paměti telefonu maximální kapacitu čísel, vejde se vám do paměti jen 85 záznamů. To umožňoval ostatně i OT 511, ale teprve s vnitřní pamětí má tato funkce smysl, protože se staršími kartami jen na sto záznamů by byla kapacita paměti neúnosně malá. Zkrátka na OT 512 i s pamětí na kartě SIM se do telefonu vejde skoro pětistovka čísel a to by rozhodně mělo stačit většině uživatelů.

 

Měl jsem možnost používat jak OT 511 tak i OT 512 delší dobu a vím, že pětsetjedenáctka měla v některých případech občas „své chvilky“, v nichž se na chvíli zasekla, případně restartovala. S pětsetdvanáctkou se mi to nestalo ani jednou a co víc, jeho odezva se mi zdála v porovnání s OT 511 i o kousek rychlejší. To je dobré znamení pro potenciální zájemce, neznamená však, že by bylo možné přehrát firmware z OT 512 na OT 511. Ačkoliv jsou oba telefony od sebe vzhledově téměř nerozpoznatelné, jejich vnitřní programové prostředí je nekompatibilní, takže s přehráním firmwaru nepočítejte.

A dál?

Je škoda, že se do pětsetdvanáctky nevešlo také GPRS, ale to ostatně avizoval Alcatel už dávno dopředu stejně jako fakt, že prvním komerčně nasazeným modelem bude až následující mobil OT 715 a to rovnou v nejvyšší současné kapacitě – class 10 (4+2). Sice se již před rokem a čtvrt objevil model One Touch 502, ten ale nebyl určen pro masový trh, ale pouze pro testování stability sítí operátorů. Aby ale Alcatel své příznivce alespoň trošku satisfikoval, implementoval do telefonu alespoň nový standard wapového prohlížeče ve verzi 1.2.1. Na vkládaná a stahovaná data má OT 512 stejně jako OT 511 až 160 kb (nejčastěji využívaných pro download a hlasové funkce). Všechny další funkce OT 512 jsou pak stejné jako u modelu OT 511. Kompatibilní k OT 512 je i veškeré příslušenství z pětsetjedenáctky včetně přídavné klávesničky.

 

Alcatel OT 511 i OT 512 patří mezi zábavné (anglicky entertainment) mobilní přístroje. Takové většinou vynikají originálním vzhledem a řadou funkcí, které jsou orientovány zejména na mladší mobilní uživatele. Umí posílat obrázky či animace, zvládnou složit novou melodii přímo v mobilu, nejsou pro ně problémem dlouhé textové zprávy a nechybí jim ani podpora zpráv typu EMS. Takových přístrojů zatím ještě pořád na trhu není mnoho a tak má OT 512 docela velkou naději, že získá nejednoho nového majitele. Za konkurenci mu budou zřejmě sloužit mobily Ericsson T65, nejnovější přístroje Nokia 3410 a 3510, snad i doprodávající se Nokia 8210 a Siemens C45. Kromě EMS ještě podporuje OT 512 také vlastní technologii Alcatelu nazvanou TDD, která je zatím jediným řešením pro stahování vícehlasých melodií.

 

Zn.: za sympatický peníz

Pětsetdvanáctka nemá za cíl nahradit OT 511. Oba přístroje se budou nadále vyrábět a prodávat vedle sebe. Alcatel OT 512 není mobilem z nejvyšší třídy a uživatelé nároční na množství funkcí po něm asi nesáhnou, ale zájemci o sympatický zábavní a stylový telefon s cenou hluboko pod deset tisíc korun by mohli mít dalšího favorita.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Alcatel One Touch 512
  • Zapůjčil: Alcatel ČR
  • Předběžná cena: 8-10 tisíc korun v nezávislých distribučních kanálech

Podrobné paramtery tohoto mobilu najdete v naší databázi.

Diskuze (10) Další článek: Povídejte si pomocí vibrací, připravte se na VibraJazyk

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 512, Ericsson T65, Nokia 3410, Nokia 8210, Siemens C45, Pře, Jak, One Touch