Preview: Nokia 6610 pod drobnohledem

Nedávno představený mobilní telefon Nokia 6610 si za krátkou dobu své existence získal nejedno srdce mobilního fanouška. Po stručných informacích jsme připravili velmi detailní pohled na tento zajímavý počin finské značky.

 

Na čele v modelové řadě

Zlí jazykové se nemohou zbavit dojmu, že vzhled nového modelu je až příliš podobný francouzké novince - modelu Sagem MY-X5. Barevný displej a nápadně podobný design nenechají nikoho na pochybách. Mrkněte se na obrázky, protože až tak horké to s tou podobou není. Nokie 6610 je přímý nástupce konzervativního modelu 6510, který stále patří mezi pomyslnou mobilní špičku na trhu.

 
Oba zmiňované modely -Nokia 6610 a Sagem MY-X5

V zajetí módy

Nokia 6610 se po svém představení na trhu zařadí do společenství stylových malých telefonů, kde povedený design nebude na úkor funkční vybavenosti. Základní provedení je vyvedeno ve třech konzervativních barvách – černé, stříbrné (bílé) a šedé. Zároveň budou hned od počátku k dispozici tři výměnné kryty v následujících barvách – tmavě modrá, burgundy a  zelená. Na rozdíl od ostatních reprezentantů značky nebude možné měnit klávesy mobilu. Ty zůstanou vždy stejné.

Přítomnost barevného displeje kopíruje požadavky dnešní doby, kdy barva na displeji znamená v Evropě vždy něco nóbl. Displej s rozlišením 128 x 128 dokáže zobrazit 4 096 barev, což oceníte v přímým porovnáním s konkurencí, která využívá „pouze“ 256 barev.
Na dostatečně veliký displej se vejde až pět řádků. Výhody barevného displeje si přiblížíme později. Kompaktní rozměry (106 x 45 x 17,5 mm) spolu s nízkou hmotností (84 g) a barevným displejem budou úspěšně dokreslovat vaši „image“. A o to jde v první řadě.

Kurzor v akci

Ovládání mobilu je klasické - pomocí dvou kontextových kláves, kterým vydatně dopomáhá kurzorové tlačítko. Což lze považovat za jednu z novinek. Menu je telefonu zůstalo stejné jako na předchozích modelech, pouze ikonky jsou povedenější a hlavně v barvě. Numerická klávesnice vypadá tentokrát velmi použitelně, na rozdíl od svého stájového konkurenta Nokie 7210, která byla hodně ulítlá.


Srovnání s modelem Nokia 7210

Počet uložených kontaktů do telefonu bude záležet jen na vás, protože paměť v telefonu je sdílená, tzn. určitou velikost budete muset spravedlivě rozdělit mezi kontakty, textovky, MMS, obrázky, údaje v kalendáři, melodie a Java aplikace. A kousek sdílené paměti požaduje také provoz prohlížeče wapových stránek. Průměrně tedy počítejte s údajem tři sta kontaktů ve vícepoložkovém seznamu a zhruba 75 textových zpráv plus 25 s obrázky. Kromě komunikátorů od Nokie je to první klasický telefon finské značky se zabudovaným hlasitým handsfree. Ten využijete především při volání v partě. Obejít se budete muset bez hlasového ovládání, které v telefonu na rozdíl od N6510 chybí.

Multimediální zprávy

EMS zprávy u Nokie nehledejme, ta se soustředí především na multimediální zprávy MMS. Přestože je tato technologie v plenkách, už se vyskytuje spousta nestandardních formátů. Nokia prohlašuje, že její MMS budou splňovat pravidla WAP forum MMS a 3 GPP, tudíž byste se měli vyhnout vzájemné nekompatibilitě. Velikost klasické MMS zprávy s obrázkem o velikosti 122 x 96 bude 10 KB, když ovšem přiberete do hry i zvuk, rázem velikost poskočí na trojnásobek a do telefonu si jich uložíte jen dvanáct. Obrázky pro MMS zprávy v Nokii 6610 mohou být ve formátu Gif, Jpeg, BMP a PNG. Přičemž maximální podporované rozlišení je 640 x 480 pixelů. Obrázky, které dostanete v MMS zprávách si lze dodatečně prohlédnout v položce Galerie.
Obyčejné textovky vám pomůže napsat česká T9, kterou rovněž využijete při brouzdání WAPem.

 

WAP přes GPRS

Wapový prohlížeč je ve verzi 1.2.1. a s největší pravděpodobností nebude zvládat barevný WAP. Zato podporuje stahování vCard (kontaktů) a vCal (údajů z kalendáře).
Na WAP budete přistupovat hlavně přes GPRS, ale k dispozici budou i rychlá data HSCSD. GPRS je v konfiguraci 3+1 nebo 2+2 a to podle potřeby. Přístup k WAPu bude hodně používanou funkcí v telefonu, neboť si přes něj budete muset stahovat obrázky, melodie a hlavně aplikace v Javě.

Důvtipná Java

Očekávanou funkcí telefonu byla podpora aplikací napsaných v jazyce Java. Přesněji její mobilní odnoží J2ME a specifikaci MIDP 1.0.  Velikost jedné aplikace je omezena 64 KB, což není mnoho, ale v porovnání s Nokii 6310i je to více než dvojnásobek. Když budeme brát v úvahu, že všechny aplikace budou tak velké (jako že nebudou), tak se jich tam vleze rovných šest. Bylo řečeno, že programy si budete stahovat především přes WAP. To ale není jediné řešení, další, možná pohodlnější, nabízí Nokia PC Suite, který Java aplikaci umí do telefonu dostat také. Abyste věděli, jak taková Java aplikace vypadá, najdete v telefonu čtyři nainstalované programy. Konvertor jednotek (teplota, váha, tlak a měna), Portfolio Manager a dvě hry – Puzzle Chess a Bounce. Ostatní si můžete stáhnout třeba ze stránek Nokia Clubu.

Zábava

Zábava s MMS a Javou nekončí. Stejně jako u Nokie 6510 máte k dispozici rádio. Doba pokročila a na rozdíl od předchůdce už není pouze mono, ale vychutnáte si kvality stereo reprodukce. Díky přítomnosti hlasitého odposlechu nebudete muset použít sluchátka, pouze telefon položíte na stůl a posloucháte. Zvuk bude silnou stránkou mobilu. Podporovaná jsou polyfonní vyzvánění, které do mobilu dostanete pomocí WAPu, MMS zpráv nebo využitím služeb Nokia PC Suite a stolního počítače.
Klasická černobílá loga operátorů jsou stále podporována i na barevném displeji. Novinkou jsou loga operátorů v barvě. Barevně si lze upravit i samotné prostředí mobilu a to včetně ikon. Pouze s vestavěným spořičem displeje asi nic neuděláte, podle předběžných informací nepůjde změnit.

 
Rádio a galérie obrázků

Vzhled a možnosti Nokie 6610 možná přesvědčí i zaryté odpůrce značky Nokia. Předpoklady na to má. Stejně jako u ostatních telefonů bude rozhodovat cena, která nejspíše pod dvacet tisíc neklesne. Nokia 6610 je konzervativní protiváha podobně vybavené avantgardní Nokie 7210 a bude cíleně útočit na jinou klientelu. Stejně jako jsme to viděli u modelů N8310 a N6510.

Podrobné parametry tohoto mobilu najdete v naší databázi. 

Diskuze (140) Další článek: Eurotel: nový On-line Chat

Témata článku: Nokia, Nokia 6610, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Mobilní odnož, Pře, Drobnohled, Konzervativní model, GPP, Nestandardní formát