Přídavný blesk pro symbianové Nokie (první dojmy)

Krátce jsme vyzkoušeli nový přídavný blesk pro fotomobily Nokia se Symbianem Series 60. Připojí se k telefonu a okamžitě můžete blýskat xenonovou výbojkou nebo světelnou diodou přisvětlit natáčené video.

Přídavný blesk Nokia Camera Flash PD-2 je určen pro chytré telefony Nokia s operačním systémem Series 60. Není to však jediná podmínka, tyto mobily musí navíc mít ještě systémový konektor Pop-Port, aby příslušenství bylo kam zapojit. Těmto omezením dnes vyhovují jen čtyři mobilní telefony:

U blesků určených pro mobilní telefony se dnes většinou setkáváme jen s výkonnou bílou diodou, která zpravidla svítí neustále a osvětluje snímanou scénu. Taková dioda je na blesku Nokia také a slouží pro přisvětlení během natáčení videa. Pro fotografování je určena xenonová výbojka, která při stisknutí spouště blýskne podobně jako blesk běžného fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Blesk se připojí do systémového konektoru telefonu

Camera Flash PD-2 má vlastní napájení, nebere proto energii z akumulátoru telefonu. Na jedno nabití zvládne až 200 blýsknutí. Po připojení blesku k telefonu je možné rovnou začít fotit, v případě potřeby lze posuvným tlačítkem na boku blýskání zakázat. Stav blesku indikuje malá zelená kontrolka.

Blesk jsem připojil k Nokii 7610, která se potom trochu hůře držela. Pohodlnější je otočit telefon o devadesát stupňů a fotit „naležato“. Výhodou je potom i to, že blesk se nachází na stejné úrovni jako focený objekt, neblýská zespodu. Při focení v interiéru blesk obrázkům přidá trochu nažloutlý nádech. Není to úplně přirozené, stejně jako modré světlo zářivek, ideální kompromis by byl někde mezi tím.

Blesk Nokia Camera Flash PD-2 zatím není v cenících českých distributorů a cenu si netroufnu odhadnout. Podle Nokie se toto příslušenství mělo začít prodávat v druhém čtvrtletí, což se asi už nestihne.

Ukázkové fotografie

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez blesku • s bleskem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez blesku • s bleskem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez blesku • s bleskem – při focení na menší vzdálenost je scéna přesvětlená

Diskuze (8) Další článek: Nokia 6170: kovové véčko nové generace (test)

Témata článku: Nokia, , Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6630, Nokia 6670, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Focený objekt, BLE, Pro +, Jediná podmínka, Blesk