Příliš levný Apple [názor]

Apple zpomaluje a už to nikdy nebude tak dynamicky rostoucí firma jako dříve. Musí to ale akcionáře trápit?

Telefony Apple jsou poměrně drahé, o tom snad ani nemůže být debat. Nicméně i tak nachází každé čtvrtletí kolem 75 milionů kupců a tržní hodnota celé firmy je astronomických 570 miliard dolarů, neboli 14 bilionů korun, téměř 3 státní rozpočty. A přesto si myslím, že hodnota firmy je příliš nízká.

Možností, o co se opřít při predikci ceny akcie, je mnoho. Jedna z nejčastěji používaných je valuace na základě ukazatele P/E, což je poměr hodnoty firmy k jejímu ročnímu zisku. Při ceně akcie 95 dolarů má Apple aktuálně hodnotu 10ti násobku očekávaných zisků. To nám samo o sobě nic moc neřekne.

Dalším krokem je proto srovnání s trhem, konkurencí nebo sektorem. Průměr valuace 500 největších amerických firem je 15ti násobek, Google stojí 22x očekávaný zisk a Facebook stojí 38x očekávaný zisk. Tou největší konkurencí je pro Apple jihokorejský Samsung, jehož valuace je na podobné úrovni jako u Apple. A tady vidím největší disproporci.

Samsung ne že by nebyl největší prodejce chytrých telefonů na světě, nicméně to je tak jediné, v čem Apple předčí. Firma od roku 2013 klesá ve všech hlavních ukazatelích, její EBITDA marže dosahuje 21 % a čistá marže 9 %. Apple roste v průměru o 10 % ročně, EBITDA marži má 35 % a čistou marži 23 %. Samsung generuje 164 miliard dolarů tržeb ročně, Apple 230 miliard. Nedává smysl, aby byly firmy ohodnocené stejně.

Pod 100 dolarů za akcii

Co dává smysl je, že Apple zpomaluje a už to nikdy nebude tak dynamicky rostoucí firma jako dříve. Nicméně zpomaluje na tempo růstu pro Samsung stále nepředstavitelné. Ano, Apple nebude moci prodávat iPhony stejným tempem jako dosud, protože trh s chytrými telefony se saturuje a konkurence je vysoká, stejný problém ale platí i pro Samsung. A zpomalování růstu firmy nemůže být důvodem pro tak výrazný rozdíl mezi oceněním firem v rámci indexu S&P 500 a Applem.

Navíc při vědomí, že Apple sedí na 200 miliardách hotovosti a že plánují v letošním roce iPhone 7 a v příštích letech i jiné produkty, z nichž nejvíce se spekuluje o autě, kameře či virtuální realitě. Apple toho má v klobouku ještě hodně.

Důvod, proč je akcie Apple aktuálně pod 100 dolary, je podle mého názoru panika. Panika z toho, že Apple od svého vzniku roste a jeho růst by se měl zastavit. To je pravda, ale aby akcie stála stejně jako v roce 2013, kdy firma vykazovala přibližně o 35 % nižší čísla? A aby stála stejně jako akcie Samsungu? Valuace 10x očekávaný zisk je podle mého názoru i s přihlédnutím k výzvám a problémům, kterým Apple čelí, podstřelená. Vždyť i konsenzus očekávání analytiků podle agentury Bloomberg je v ročním horizontu růst ceny akcie o 42 %.

Článek vyšel na webu FinExpert.cz

Diskuze (30) Další článek: Xiaomi Mi5: čerstvá superstar je v redakci [unboxing]

Témata článku: Apple, , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone 7 128GB, Apple iPhone 7 256GB, Stejný problém, Hotovost, Panika, Bilión korun, #Apple, Čistá marže, Výrazný rozdíl, Hodnota firmy, APP, FinExpert, Tržní hodnota, Největší prodejce