Příval novinek Huawei: skládačka, fotomobil, hodinky. Většina z nich přijde brzy i do Evropy

  • Jarní novinky Huawei pro letošní rok jsou tady
  • Výrobce zaujme pokročilým fotomobilem a tenkou skládačkou
  • Připravil si také chytré hodinky pro potápěče a další novinky

Huawei má za sebou velkou premiéru mnoha nových produktů, které dnes představilo pro svůj domovský čínský trh. Jak už bývá zvykem, pro Evropu a další země se produktová nabídka bude lišit, proto pro globální trhy chystá výrobce samostatnou akci. Ta proběhne 9. května od 14:30 hodin v německém Mnichově.

Klepněte pro větší obrázek
Evropská premiéra proběhne 9. května 2023 v Mnichově

Z uvedených novinek se podle slov výrobce v Evropě můžeme těšit na dva nové smartphony Huawei P60 Pro, Huawei Mate X3, dále na chytré hodinky Huawei Watch Ultimate, novou generaci notebooku Huawei MateBook X Pro a také zcela bezdrátová sluchátka Huawei FreeBuds 5. Jako první přijdou do prodeje včetně českého trhu výše uvedené chytré hodinky, a to už 3. dubna, tedy ještě před zmiňovanou mnichovskou premiérou.

Pokročilý fotomobil

Klíčovým smartphonem bude Huawei P60 Pro. Jak už u řady P bývá zvykem, soustředí se zejména na fotoaparát. Huawei tentokrát nabídne hlavní trojitý fotoaparát Xmage s proměnlivou clonou f1.4 až f4.0 na primárním 48Mpx senzoru, dále 13Mpx širokoúhlý fotoaparát a teleobjektiv se 48Mpx senzorem a až 3,5× optickým zoomem. Primární objektiv i telezoom mají optickou stabilizaci (OIS).

Klepněte pro větší obrázek

Vedle foťáku telefon spoléhá na 6,7palcový LTPO OLED panel s Full HD+ rozlišením, čipset Snapdragon 8+ Gen 1 se 4G konektivitou (na 5G má Huawei stále uvalené sankce). Obousměrná satelitní konektivita Beidou (příjem i odesílání zpráv do satelitní sítě) bude fungovat zřejmě jen v Číně. Baterie disponuje kapacitou 4815 mAh a dobíjí se kabelově (88 W) nebo bezdrátově (50 W).

Klepněte pro větší obrázek

Telefon je odolný podle stupně krytí IP68. V Číně běží na vlastním systému Harmony OS 3.1, v Evropě bude zřejmě dostupná nadstavba EMUI 13 postavená nad bezlicenčním Androidem (AOSP), tedy bez služeb a aplikací Google. Evropskou cenu zatím neznáme, podle čínské se dá předpokládat, že bude začínat na hranici 30 tisíc korun za verzi s úložištěm 256 GB.

Nejlehčí skládačka

Huawei si nadále udržuje dvě řady „knížkovitých“ skládaček. „Mate X“ pro zařízení s displejem skládaným dovnitř a „Mate Xs“ s panelem, který se ohýbá vně konstrukce zařízení. Každý přístup má své příznivce, ale první jmenovaný je rozhodně běžnější i u dalších výrobců. Právě s tímto stylem ohýbání dovnitř přichází i novinka Huawei Mate X3.

Klepněte pro větší obrázek

Před konkurencí má náskok v nízké hmotnosti i tloušťce, váží pouze necelých 240 gramů. Galaxy Z Foldy od Samsungu se naopak podařilo dohnat ve voděodolnosti IPx8 (prachutěsný telefon není). Vnitřní P-OLED s úhlopříčkou 7,85 palce se ohýbá přes kapkovitý ohyb, neměl by proto být tak zarýhnutý a v zavřeném stavu není mezi oběma křídly zařízení žádná mezera. Vnější OLED displej už je neohebný s úhlopříčkou 6,4 palce a Full HD+ rozlišením. Znovu byla přepracována konstrukce pantu, telefon „drží“ i v polorozevřeném stavu.

Klepněte pro větší obrázek

Hlavní fotoaparát na zádech je trojitý (50 + 13 + 12 Mpx) s primárním objektivem, širokáčem a teleobjektivem. Zařízení opět pohání Snapdragon 8+ Gen 1 bez 5G konektivity, připraveno je minimálně 12 + 256 GB paměti. Baterie poskytne kapacitu 4800 mAh, dá se nabíjet kabelově (66 W) i bezdrátově (50 W). Telefon v Číně běží na Harmony OS 3.1, v Evropě bude vybaven nadstavbou EMUI 13. Evropská cena se může pohybovat okolo 45 tisíc korun.

Potápěčské hodinky

Chybět nebudou ani nové chytré hodinky, tentokrát dokonce jejich nejvyšší model Huawei Watch Ultimate. Vynikají prémiovým, sportovně-elegantním provedením z tekutého kovu na bázi zirkonu s keramickým rámečkem a safírovým sklíčkem displeje. Na výběr bude provedení s černým pryžovým nebo stříbrným ocelovým řemínkem.

Klepněte pro větší obrázek

Hlavní předností hodinek je LTPO AMOLED displej s obnovovací frekvencí 1 až 60 Hz s průměrem obrazovky 1,5 palce. Hodinky mají tělo vodotěsné a tlakotěsné až do hloubky 100 metrů, mohou tedy posloužit i k profesionálnímu potápění. Po stránce zdravotních senzorů nechybí všechny obvyklé, včetně měření EKG. Hodinky obsahují baterii s kapacitou 530 mAh a vydrží na jedno nabití až dva týdny, u opravdu náročného používání alespoň 8 dní. Dají se dobíjet bezdrátově.

Klepněte pro větší obrázek

Hodinky podporují také satelitní konektivitu, ale to se bude s největší pravděpodobností týkat pouze čínského trhu. Během roku má ještě dorazit verze s podporou eSIM a tudíž připojitelnosti k operátorským mobilním sítím. Evropskou cenu hodinek zatím neznáme, odhadujeme ji na nejméně 20 tisíc korun.

Diskuze (11) Další článek: Skupina nadšenců navrhuje opravdu kompaktní Android. Velikostně má odpovídat iPhonu 13 mini

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , AOSP, Potápěč, Mnichov, Výrobce, Novinka, Harmony, Full HD, Evropa, Watch Ultimate, Skládačka, Huawei Watch Ultimate, Příval, F +,