Proč na Slovensku funguje wap? Operátoři ho nezabili cenou

Wap není služba, o které bychom mohli říct, že je úspěšná. Naopak: wap je v ČR mrtvý a operátoři se docela snaží, aby náhodou neobživl. V této souvislosti je zajímavý pohled na Slovensko, kde jde o velmi využívanou službu. Jak je to možné? Wap je totiž na Slovensku levnější než v Česku internet.
Vydavatelství Computer Press před měsícem koupilo slovenský server MobilMania.sk. Při práci na nové podobě webu jsme se snažili využít všechno dobré, co se osvědčilo na české MobilManii, jenže jsme trochu neodhadli jistou specifickou vlastnost slovenského trhu. Myslím tím wap. Tuto službu, která je v Česku mrtvá a využívaná snad jen pro stahování předražených log a zvonění, totiž na Slovensku velmi rádi používají. My jsme při spuštění MobilManie.sk udělali chybu a wap jsme nenabídli.

Ještě před tím, než rozeberu, proč se wap na Slovensku tolik používá, bych chtěl oficiálně oznámit spuštění wapového přístupu do diskuzního fóra. Z mobilu se na něj dostanete na adrese forum.mobilmania.cz/wap nebo forum.mobilmania.sk/wap.

Jak se zrodil wap a jak umřel

Technologie wap se objevila v roce 1999 a výrobci mobilních telefonů ji do svých produktů začali hromadně implementovat o rok později. Zpočátku bylo možné wap používat jen prostřednictvím vytáčených datových přenosů účtovaných za čas, později se wap stal startovací službou pro GPRS.

Co to je wap? V podstatě zjednodušené internetové stránky na displeji mobilu. Formátování je ve wapu omezeno na nejmenší možnou míru, na stránkách je většinou pouze text, nanejvýš malé obrázky. Tím, jak se technologie vyvíjí, ale wap dokáže čím dál víc a v současné době má už velmi blízko k textovým HTML verzím webových serverů.

Když nastoupilo GPRS, datová technologie účtovaná podle přenesených dat, operátoři stáli před otázkou, co s wapem. Pokud by ho zpoplatnili stejnou sazbou jako stahování internetových stránek, prakticky by na něm nevydělali. Datové přenosy by u wapu byly tak nízké, že by to vůbec nestálo za řeč. Proto operátoři vytvořili zvláštní přístupový bod pro internet a zvláštní pro wap, kde byla přibližně desetkrát vyšší sazba za přenesený kilobajt. A to byl hřebík do rakve wapu. Přečtení každého článku na internetovém serveru tak stojí několik korun a to určitě není dobrá investice.

Čeští operátoři bohužel nevyužili ani balíčky, kterými by se dal wap zvýhodnit. Ne, že by žádný nenabídli, ale podmínky nebyly tak výhodné, aby se balíčky mělo smysl víc zabývat. Wapovat mělo smysl jen s paušálními datovými programy. Ty jsou ale určeny pro připojení k internetu a wap je jen „služba v ceně“ – asi nikdo nedá za volný přístup k wapu téměř tisícovku měsíčně. Eurotelu se tato možnost přesto zdála příliš výhodná, proto ji u svého tarifu Data Nonstop zrušil a nespokojeným uživatelům se snažil ucpat ústa volnými pěti sty kilobajty každý měsíc.

Kdy jsme u Eurotelu, vraťme se o rok nazpět, kdy operátor na podzim představil nové účtování wapu. Na portálu Live se uživatelé od té doby mohou pohybovat zdarma a platí jen za využívání vybraných služeb, což je skvělé. Aby se ale necítili příliš volně, Eurotel jim zdražil přístup na wapové stránky, které sám neprovozuje. Za každý přenesený kilobajt je nutné zaplatit sedmdesát haléřů.

Shrnuto: wap je v České republice v podstatě mrtvá služba a zabili ji mobilní operátoři.

Slovensko: wap zachránila cena

Přesuňme se o pár set kilometrů na východ, ke slovenským operátorům Orange a T-Mobile. Vůbec nemusíme počítat se směnným kurzem, kdy za 100 slovenských korun stačí zaplatit 76 českých. I tak bude rozdíl v cenách obrovský.

Uživatel operátora Orange si může za 154 Sk měsíčně aktivovat službu World Mini, ve které je skryto 10 MB volných dat pro využití na internetu nebo wapu. K tomu přísluší i pět textových a deset multimediálních zpráv, které samy o sobě mají hodnotu větší poloviny paušálu. Pokud by 10 MB měsíčně pro wap nestačilo, každý další lze dokoupit za 42 Sk. V nabídce jsou potom i další datové programy, které za vyšší paušál nabídnou větší volný balík (30 MB za 356 Sk apod.)

Slovenský T-Mobile nabízí službu Data Start. Nejsou v ní volné textovky ani MMS, za balíček 10 MB dat ale zase stačí zaplatit 119 Sk měsíčně. Každý další megabajt přijde na 39,90 Sk. Tady si už neodpustím nahlas zakřičet: vždyť to je méně než za megabajt u českých APN určených pro připojení k internetu! Kdybyste stáhli megabajt s wapovým přístupovým bodem, zaplatíte v Česku průměrně přes 600 Kč!

Abychom slovenské operátory jen nechválili, podmínky také postupně zhoršují. Není to totiž tak dávno, co za podobné paušály nabídli neomezený přístup k wapu – nebyla zde žádná datová hranice. A i když to asi bude znít neuvěřitelně, paušál platil i v roamingu.

Ještě to nestačilo? Potom vězte, že prvních 30 sekund wapování prostřednictvím vytáčených datových přenosů (CSD) je u Orange úplně zdarma. A za tu dobu se dá stihnout věcí... třeba poslat internetovou SMS, která potom nestojí ani korunu.

Tip: O používání wapu na Slovensku a rozdílech oproti českým operátorům se diskutuje v tomto fóru.

Pár pokusů

Co se stalo, když slovenští operátoři nabídli wap za ceny, za které se dal používat? Nastal velký rozvoj wapových informačních služeb. Vznikaly portály a specializované servery, wapové e-maily a další. Provozovatelé je totiž měli pro koho dělat, wap nebrali jen jako „službu do počtu“, na které se otočí jen pár lidí a nemá tedy smysl se o ni moc starat.

Čeští operátoři se také trochu snažili, ale pořád zůstali za hranicí, kdy by služba začala být pro uživatele zajímavá. Například T-Mobile za měsíční paušál 118 Kč nabízí datový tarif WAP. Ale zatímco slovenský jmenovec za stejnou částku poskytne 10 volných megabajtů, český T-Mobile si myslí, že stačí almužna v podobě jednoho megabajtu. Každý další megabajt stojí šest stovek...

Trochu lepší je to u Oskara. Nemyslím teď na balíček, kdy za 54 Kč získáte 40 volných minut pro vytáčený wap, ale službu Připojení nadlouho. Za 238 Kč měsíčně je s ní k dispozici 10 MB dat, přičemž je lze využít i pro wapování. Jenže co zase dělat na českém wapu, jehož rozvoj skončil před několika lety a pokračuje jen v podobě portálů pro loga a zvonění?

Existuje nějaké řešení, jak wap znovu probudit? Je jednoduché: snížit cenu na úroveň internetu. Ovšem v době, kdy už mobily zvládají zobrazovat běžné internetové stránky, je to téměř zbytečné.

Užitečné adresy pro vaše mobily

Zájem o wap jsme při spuštění slovenské MobilManie neodhadli. Byla to chyba. Jakmile jsme ale zjistili, že 76 % všech reakcí ve starším fóru bylo přidáno z mobilního telefonu, museli jsme začít jednat. V současné době proto lze MobilManii (jak českou, tak slovenskou) prohlížet na displeji mobilního telefonu a od minulého týdne je funkční i wapové diskuzní fórum. Nezapomeňme ani na textové verze webů, se kterými si porozumí smartphony a už i mnohé běžné mobily.

wap.mobilmania.cz, wap.mobilmania.sk – články a bleskovky, možnost vyhledávání

forum.mobilmania.cz/wap, forum.mobilmania.sk/wap – přístup do diskuzního fóra přes mobil

www.mobilmania.cz/text, www.mobilmania.sk/text – textová verze

www.mobilmania.cz/supertext, www.mobilmania.sk/supertext - textová verze bez obrázků

Diskuze (103) Další článek: Aktuální ceník: velká sleva Nokie N70

Témata článku: , WAP, F +, Volný přístup, Slovenský server, Dobrá investice, Nespokojený uživatel, Velký rozvoj, Pro +