Proč nemáme 4. operátora? Může za to míchání karet

Proč nebudou „Revolucionáři“ ani Sazka 4, operátorem? Jednoduše ztratili zájem. Proč? Je pokračování se třemi operátory vyloženě špatná zpráva?

Je pro vás překvapivé, že ani jeden ze zájemců o post 4. operátora nevydražil vůbec žádné pásmo? Je pro to pouze jediné vysvětlení – ani společnost Revolution Mobile, ani společnost Sazka Telecommunications nepřihodily (viz. kapitola 4.4.7 aukčního řádu). Jinými slovy, prakticky se aukce nezúčastnily. Proč? Mezi přihlášením těchto firem do aukce (30. září) a jejím startem (11. listopad) firmy ztratily zájem. Proč? V tomto bodě končí fakta a začínají spekulace, ale asi nebudu daleko od pravdy, když napíšu, že za to mohou tyto události:

To vše komplikuje situaci obzvláště nováčkům v branži. Tyto tři události zásadně změnily směr českých telekomunikací a zmíněné firmy jednoduše ztratily zájem o to, budovat nového operátora od nuly. Samozřejmě k vyjmenovaným důvodům patří i jarní „flatová revoluce“ a vznik virtuálních operátorů, ale to jsou argumenty, se kterými se už nováčci přihlašovali.

Razantnost změn na trhu ve svém komentáři částečně potvrzuje také Tomáš Budník, generální ředitel a jediný akcionář Revolution Mobile: „Investoři, které jsem pro náš projekt získal, počítali s investicí ve chvíli, kdy jsme byli jediným známým uchazečem o pozici 4. mobilního operátora. Vzhledem k tomu, že na poslední chvíli se objevil nový hráč se silným zázemím, neměli jsme dost času s investory prodiskutovat dostatečně všechny nové varianty strategie v dražbě. Ačkoli jsme do poslední chvíle věřili, že můžeme uspět, bohužel se nám nakonec nepodařilo shodnout na finálním financování všech fází projektu. V dražbě jsme pak neměli dostatečnou sílu. Projekt 4. mobilního operátora pro nás tímto končí.“ Na komentář od Sazka Telecommunications teprve čekáme.

Míchání karet

O výši cen jednotlivých přídělů nemá větší smysl polemizovat. Můžeme je srovnat s jinými zeměmi, někde byly frekvence dražší, jinde levnější. Prostě a jednoduše je to cena, která odpovídá aktuální situaci na českém telekomunikačním trhu. Nic víc, nic míň.

Pokračujeme tedy se třemi operátory. Je to špatná zpráva? Nemusí být. V Rakousku jsou tři, i tam byly vyhrazené bloky pro čtvrtého, ani tam se nikdo nepřihlásil a přesto jde o jeden z nejostřejších trhů v Evropě. Že u nás v minulosti konkurence vázla, neznamená, že bude váznout i v budoucnosti. S LTE totiž začínáme znovu, buduje se nový trh a je to trh, který bude během 10 let dominantní, sítě LTE do budoucna nahradí současné 3G a později i 2G.

Karty byly zamíchány a znovu rozdány – Telefónica má nového majitele, T-Mobile je silnější, jsou zde přísnější rozvojová kritéria (než tomu bylo u 3G) a k novým frekvenčním přídělům se váže povinnost velkoobchodní nabídky. To znamená, že operátoři budou muset do svých sítí vpustit virtuální operátory – opravdové virtuální operátory, ne takové ty na oko (jako typicky BleskMobil u O2, Kaktus u T-Mobilu, nebo dnešní Oskarta u Vodafonu). A co Vodafone? Bude pokračovat beze změny? Dobrý obchodník vám poví, že všechno je na prodej a jestli se pan Komárek (Sazka Telecommunications) nevydal cestou akce a začátku od nuly, možná se na trh zkusí dostat koupí už hotového operátora. I to je však pouze a jen spekulace…

Diskuze (35) Další článek: Aukce skončila. Nové operátory do ČR nepřinese

Témata článku: , , , , , Sazka Telecommunications, Dobrý obchod, Operátor, Nový hráč, Deutsche telecom, Frekvenční příděl, Nový trh, Mic, Míchání, Revolution Mobile, Poslední chvíle, Pro +, Výrazná změna,