Proč se stahuje soumrak nad Motorolou

Americký výrobce mobilních telefonů se začíná potýkat se stále většími problémy. Motorola by v současnosti potřebovala něco jako zázrak, v který ovšem stále doufá. Místo toho propouští zaměstnance a zavírá továrny. Zachrání Motorola ještě to, co jí zůstalo?
Americký výrobce mobilních telefonů se začíná potýkat s čím dál tím většími problémy. Motorola by v současnosti potřebovala něco jako zázrak, v který ovšem stále doufá. Motorola propouští zaměstnance, zavírá továrny v Americe, Německu a Skotsku. Zachrání Motorola ještě to, co jí zůstalo?

Stanu se menším a ještě menším, až budu…

Společnost Motorola získala loňský rok na světovém žebříčku v podílu na trhu mobilních telefonů druhé místo – její podíl činil 16 %. To je rozhodně více než dobrý výsledek, ale když zjistíme, že v posledním čtvrtletí roku 2000 marže na jednom prodaném telefonu činila v průměru jen 2,1 %, ihned se zdá onen dosažený podíl na trhu vzhledem k zisku z prodeje poměrně malý. Pro srovnání – Nokia má na jednom prodaném telefonu marži přibližně 20%. S nadsázkou by se tedy dalo říci, že když by Motorola bývala investovala své finanční prostředky do terminovaného vkladu u některé ze světových bank namísto do výroby telefonů, možná by vydělala víc.

Vysoké výrobní náklady na výrobu telefonů jsou převážně způsobeny neuvážlivými kroky vedení společnosti. Zatímco ostatní výrobci mobilních telefonů se snažili přesouvat výrobu do východo a jihoasijských států, tak Motorola si vybudovala gigantické výrobní linky ve vyspělých státech světa, kde je pracovní síla nejdražší na světě. Po nepříliš dobrém finančním výsledku za rok 2000 se tedy rozhodla svou výrobu přesunout do Mexika a do Číny, kde je pracovní síla mnohonásobně levnější než v hospodářsky vyspělých státech. Nejprve byly zrušeny továrny v Dublinu (Irsko) a v Mt. Pleasant (Iowa, USA). Na počátku roku také společnost oznámila, že k 30. červnu 2001 bude uzavřena poslední její továrna na mobilní telefony na domácí půdě – v Harvardu (Illinois, USA).

Od desíty k nule

To ale neměl být ještě všem dnům konec. Výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku by se daly bez nadsázky označit jako velmi špatné. Kromě toho se snížil podíl Motoroly na světovém trhu na 12,7 %. Pro tohoto telekomunikačního giganta to bylo nejhorší čtvrtletí za posledních 15 let a to další, dle odhadu, nemá být o moc lepší. Firma se tak rozhodla k radikálnímu tahu – zavření továren v Německu a ve Skotsku.

Továrna ve Skotském Bathgate byla spuštěna teprve v roce 1995 a zaměstnala 3100 tamních odborníků. Kromě toho však Motorola zaměstnávala velký počet externích pracovníků, kteří za práci konzultanta dostávali mzdu mnohdy převyšující tisíc dolarů na hodinu! Ve finále to tedy dopadne tak, že ve Skotsku bude mít Motorola po továrně, Tony Blair po náladě, 3100 lidí po práci a několik desítek externích konzultantů si bude jezdit ve svých Mercedesech do práce někam jinam.

Tony Blair, který Motorolu tolik podporoval se však začíná dosti zlobit a není se čemu divit. Nejprve se pokoušel domluvit přímo s prezidentem společnosti na nějakém méně radikálním kroku, který by nekončil hromadným propouštěním tak velkého počtu zaměstnanců, ale vzhledem k ekonomické situaci společnosti tato jednání skončila neúspěchem. Je tu ale ještě jeden problém – britská vláda Motorole na výše jmenovanou továrnu přispěla částkou ve výši 34 milionů liber (což je v přepočtu téměř 2 miliardy Kč), za což mělo dostat oněch více jak 3000 britských občanů práci, a to podstatně déle než na 5 nebo 6 let. Jelikož se ale ona pracovní místa budou předčasně rušit, tak chce vláda všechny peníze zpět, což Motorolu asi příliš nepotěší.

O něco horší byl ale nepochopitelný krok Motoroly vybudovat továrnu na výrobu mobilních telefonů v SRN ve městě Flensburg. Ta byla dokončena teprve v roce 1998 a již tenkrát byla její stavba považována za, mírně řečeno, ekonomický nesmysl. I zde Motorola získala od spolkové vlády Šlesvicka-Holštýnska nemalou finanční podporu, kterou v případě zavření továrny bude muset bez milosti do posledního feniku vrátit.

Tonoucí se stébla chytá

Divize mobilních telefonů společnosti Motorola plánuje letos propustit více jak 22 tisíc zaměstnanců. Veškerá výroba by se pak měla přesunout do továren v Číně, Mexiku a Brazílii. Kromě toho také Motorola plánuje podstatně omezit sortiment svých výrobků, aby bylo možné vyrábět některé díly stejné pro více modelů. Ve vedení společnosti však stále panuje optimismus, a to dokonce takový, že si Motorola dělá naděje na první místo v podílu na světovém trhu. Pokud to ale vezmeme trochu reálně, letošní rok je jeden z nejhorších v historii společnosti a pokud se nové modely neuchytí, tak Motorolu čeká ještě jeden nejhorší rok v historii – možná již ten poslední.

Diskuze (8) Další článek: Oskar: ceny mobilů na červen

Témata článku: Motorola, Radikální krok, Motorol, Motor, Soumrak, Britská vláda, Pro +, Harvard