Proč virtuální operátoři nemají LTE

Operátoři se zase předvedli. Mají povinnost nabídnout virtuálům LTE, ale udělali to tak, že se nabídka prostě nevyplatí. Jaké požadují částky a jaká je naděje na změnu?

Virtuální operátoři a LTE, to je ožehavé téma. Proč většina „virtuálů“ nemá LTE? Trochu světla do této problematiky v lednu vnesl článek pánů Klesly a Vyhnanovského na Lidovky.cz. Pokud jej nechcete číst celý, to nejdůležitější jsem shrnul do dvou bodů:

  • Operátoři připravili velkoobchodní nabídku pro virtuální operátory a dostáli tak své povinnosti. Nabídky ale nedávají ekonomický smysl. Operátoři chtějí od virtuálů kolem 40 haléřů za 1 MB, což je průměrná koncová cena na českém trhu (včetně DPH a marže).
  • Síťoví operátoři chtějí od těch virtuálních také jednorázový poplatek za vstup do LTE. Pohybuje se od 9 do 33 miliónů korun. Zvláště pro malé virtuály je to částka jednoduše neakceptovatelná.

Ve stejném článku předseda ČTÚ Jaromír Novák vyhlásil boj takovému házení klacků pod nohy. Lhůta pro nápravu zněla do konce ledna, takže jsme se s blížícím se koncem března zeptali, co se změnilo a jaké budou další kroky úřadu. Reakci poslal tiskový mluvčí úřadu Martin Drtina:

„ČTÚ již vyzval operátory k úpravě referenčních velkoobchodních nabídek pro LTE. Operátoři upravenou nabídku zveřejnili na konci února, ani tak ale bohužel nenaplnili naše požadavky. Všechny vady, včetně výhrady k výši cen, jim ČTÚ podrobně vytkl nyní již v režimu oficiální výzvy podle zákona a vyzval je k úpravě cen se lhůtou do konce dubna. Poté budeme veřejnost informovat o dalším postupu.“

Nabídky jsou venku

Dílčím úspěchem tedy je, že operátoři zveřejnili své velkoobchodní nabídky. V plném znění si je můžete projít na následujících odkazech, já z nich vytáhnu jen informace o cenách. Cifry odpovídají těm lednovým z Lidovek, snad jen cena za megabyte je ještě vyšší a poplatků je ještě více... 

O2

Klepněte pro větší obrázek
O2 na své mapě pokrytí neuvádí frekvence a míchá 3G s LTE.
  • Jednorázový implementační poplatek: 27 miliónů Kč
  • Měsíční cena pro 1 až 100 tisíc SIM karet: 800 000 Kč
  • Cena za každých dalších (byť nedokončených) 100 tisíc SIM: 500 000 Kč měsíčně
  • Cena za používání LTE sítě O2: 80 Kč měsíčně za každou aktivní SIM kartu pro prvních 100 tisíc karet a 16,45 Kč za každou další.
  • Cena za data přenesená přes LTE: 63 haléřů za 1 MB
  • Minimální měsíční plnění: I kdyby v síti virtuálního operátora přes LTE neprotekl ani byte přes LTE, zaplatí částky podle následující tabulky:
Klepněte pro větší obrázek
Tabulka minimálního měsíčního plnění. Platí se podle ní, nebo 105 Kč za aktivní SIM. Vždy se platí vyšší částka.
Klepněte pro větší obrázek 
A ano, ještě jeden poplatek...

T-Mobile

Klepněte pro větší obrázek
Aktuální pokrytí LTE v síti Vodafone.
  • Jednorázový implementační poplatek: 9 miliónů Kč
  • Cena za data přenesená přes LTE: 70 haléřů za 1 MB
Klepněte pro větší obrázek
Také T-Mobile má tabulku minimálního měsíčního plnění.

Vodafone

Povinnost velkoobchodní nabídky platí pouze na v aukci dražené frekvence 800, 1800 a 2600 MHz. Vodafonské LTE ale povětšinou stojí na frekvenci 900 MHz a tam už operátor nemusí pustit vůbec nikoho. Celá tato nabídka tedy částečně ztrácí smysl a není to jen kvůli níže uvedeným cenám – i kdyby je některý z virtuálů zaplatil, k velké části LTE sítě se stále nedostane.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Rozdíl v pokrytí frekvencemi 800 a 900 MHz.
  • Cena za implementaci řešení a zprovoznění služeb: 33 miliónů Kč (jednorázový poplatek)
  • Cena za přístup k síti Vodafone: 750 000 Kč měsíčně
  • Cena za používání sítě Vodafone: 45 Kč měsíčně za každou aktivní SIM kartu
  • Cena za data přenesená přes LTE: 51 haléřů za 1 MB

My vás tu zkrátka nechceme

Je to jen část podmínek, ale už při pohledu na cenové požadavky je jasné, že velkoobchodní nabídku pro virtuální operátory poskládali jen z donucení a ve skutečnosti si LTE chtějí nechat jenom pro sebe. Není divu, že žádný z virtuálů v sítích Vodafone a O2 nenabízí LTE. Světlou výjimkou je T-Mobile, který požaduje třetinový vstupní poplatek ve srovnání s konkurencí, a také dalších poplatků je méně. A hned je to vidět – LTE nabízí Mobil.cz, PREmobil, GTS (a její virtuálové), Kaktus („přebarvená Twist karta“) a GoMobil. Tedy všichni kromě RWE Mobilu. Připomeňme ale, že 60 až 70 % trhu virtuálních operátorů je připojeno přes O2…

Teď je na ČTÚ, aby situaci změnil. Podle předchozího vyjádření budeme čekat minimálně do konce dubna.

Jak to vidí „virtuál“

Na aktuální situaci ohledně LTE jsme se zeptali u jednoho z největších českých virtuálních operátorů. Odpovídal Jan Schmiedhammer, ředitel společnosti SazkaMobil.

  • MobilMania.cz: Proč není ochota pouštět virtuální operátory do LTE?
    Jan Schmiedhammer: Toto je otázka hlavně na operátory, ale i na regulátora. Předpokládáme, že jde o snahu operátorů o zachování konkurenční výhody vůči virtuálním operátorům. Paradoxní je, že SIMkarty všech našich 150 000 zákazníků jsou už dnes připraveny pro LTE.
      

  • Jak probíhají jednání?
    My samozřejmě chceme nabídnout LTE co nejdříve a intenzivně o něm s naším „hostitelským“ operátorem (pozn. red.: Vodafone) jednáme. Řešíme to nejen kvůli lepší rychlosti dat, ale i kvůli zlepšování pokrytí. Budování LTE pokrytí je totiž to, do čeho operátoři v současnosti investují nejvíce energie.
      

  • Jaké problémy se řeší?
    Když pomineme diskuzi, zda nám vůbec operátor LTE zpřístupní, tak poté musíme vyřešit parametry služby, jako je například jinde praktikované limitováni rychlosti, které je pro zákazníka nelogické, stejně jako velkoobchodní cenu, kterou operátoři pravděpodobně budou chtít stanovit vyšší než dnes pro 3G data. A to přesto, že už dnes je velkoobchodní nabídka dat v porovnání s maloobchodními nabídkami operátorů nekonkurenceschopná.
      
  • Kdy by mohlo být vyřešeno?
    To si netroufám odhadnout, zatím bohužel neznáme konkrétní termín.
      
  • Velkoobchodní nabídka byla součástí podmínek aukce „LTE frekvencí“. Vnímáte současný stav jako porušení těchto podmínek?
    Operátoři velkoobchodní nabídky zveřejnili tak, jak jim pravidla aukce stanovila. Otázkou zůstává, zda parametry těchto nabídek vůbec umožňují rentabilní business model pro případné zájemce.
      
  • ČTÚ vyzval operátory k nápravě situace do konce února. Máte nějaké zprávy, že by výzva padla na úrodnou půdu a situace se změnila k lepšímu?
    S naším hostitelským operátorem (Vodafone) kontinuálně jednáme i o datových službách včetně LTE už od loňska. Zatím nemůžeme vyhodnotit, zda apel ČTÚ měl nějaký dopad, nicméně LTE v nabídce stále nemáme.
      
  • V lednu se na veřejnost dostaly informace o tom, kolik síťoví operátoři požadují po těch virtuálních za zpřístupnění LTE (vycházím z článku na Lidovky.cz). Předpokládám, že pro malé „virtuály“ jsou podmínky jednoduše neakceptovatelné, ale jak to vidíte vy, jako jeden z největších virtuálních operátorů?
    My jsme samozřejmě tyto nabídky vyhodnocovali, ale bohužel jejich současné parametry a naše obchodní záměry nejsou kompatibilní a nedávají nám komerční smysl.

Dodatečný komentář od zástupce jiného virtuálního operátora, který si nepřál být jmenován:

Žádný z virtuálů si nemůže dovolit dát za přístup k LTE ani milion, natož 9, nebo 33. Většina reálných virtuálů je ve ztrátě. Že má LTE například GoMobil, je díky tomu, že T-Mobile (dříve GTS) to jednoduše umožňuje za navýšený měsíční poplatek za SIM. Ten poplatek je relativně únosný a daleko ode všech těch čísel, která s operátory řeší ČTÚ. Samozřejmě tam jsou i jiné aspekty (balíčky, objemy...). Každopádně, virtuálové pod T-Mobilem k LTE přístup mají. Mizerný, ale vzhledem k současné situaci lepší, než žádný (nebo za devět a více milionů). I když, co platilo pod GTS včera, nemusí platit pod T-Mobilem zítra...

Diskuze (63) Další článek: Vodafone ePokladna vystaví elektronické účtenky

Témata článku: , , , , Ekonomický smysl, Twist karta, Business model, Předchozí vyjádření, Pro +, Plné znění, Jan Schmiedhammer, Ožehavé téma, Házení, Martin Drtina, Virtuální operát, Megabyte, Velkoobchodní nabídka, Vir