Prodej PDA a chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí: nárůst o 104%!

Zpráva agentury Canalys hovoří o více než stoprocentním nárůstu prodeje kapesních počítačů a chytrých telefonů ve třetím čtvrtletí tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím roku minulého. Nokia a Sony si upevňují pozici, Palm naopak ztrácí pod tlakem Pocket PC.

Agentura Canalys zveřejnila zprávu o prodeji kapesních počítačů a chytrých telefonů na trhu EMEA (Evropa, Střední Východ, Afrika). Celosvětová statistika by jistě byla zajímavější, v tomto případě však poměry jednotlivých značek více odpovídají situaci u nás. Do přehledu byly zahrnuty kapesní počítače, komunikátory (kapesní počítače s GSM/GPRS modulem) a tzv. chytré telefony. Podívejme se na vývoj trhu za poslední rok podrobněji.

Jak si vedou výrobci

Nejprve se podívejme na celá čísla prodeje kapesních počítačů a komunikátorů. Zatímco ve třetím čtvrtletí minulého roku bylo prodáno necelých 600 tisíc přístrojů, ve stejném období tohoto roku to byl více než dvojnásobek. Meziroční nárůst činí 104 procent!

Za povšimnutí stojí podíly jednotlivých společností na celkovém koláči. To, že svůj podíl zvýšila Nokia, se dalo čekat. Na první pohled je překvapivé, že drtivou část této hodnoty tvoří model 7650. Druhý – hloubavější pohled: Nokia 7650 byla podpořena mohutnou reklamní kampaní. Nejen ze strany samotné Nokie, ale i ze strany operátorů; sedmšestpadesátka byla a je všemi brána jako vlajková loď podporující multimediální zprávy. Pamatujete si na nějakou televizní reklamu, ve které by se objevil Palm, iPAQ či Clié?

Opravdu razantní nástup zaznamenává Sony se svými kapesními počítači Clié. Tyto potěšitelné zprávy si japonský výrobce zaslouží. Za poslední rok udělal na poli PDA s Palm OS velký kus práce. Nárůst Palmu o 33% je spíše překvapivý, uvidíme, jak se situace změní s příchodem ohlášených modelů Zire a Tungsten.

Nízký nárůst zaznamenalo HP – pouhých pět procent. Sloučení společností Compaq a HP se projevilo na vývoji iPAQů – již přes rok si musíme vystačit s modely 38x0, novinka 39x0 nepřinesla vyjma procesoru žádné novinky a možná jsou zákazníci stále stejným pédéáčkem trošku znudění. Nebo že by sílila konkurence? Mrkněme na Toshibu. Na trhu kapesních počítačů je úplným nováčkem a již si ukousla čtyři procenta. Uvidíme, jak si Toshiba povede na českém trhu. Nové modely e330 a e740 vypadají velmi slibně.


Palm OS a Pocket PC - 1:1

Druhá tabulka ukazuje podíl jednotlivých platforem a změny jejich podílu za uplynulý rok.

Symbian si díky Nokii udržuje nadpoloviční podíl. Minulý rok byl Palm Symbianu vážnou konkurencí, ovšem jediný model finského výrobce dokázal zvýšit podíl o čtyřiadvacet procent na úkor ostatních platforem! Velký nárůst zaznamenal i Microsoft a jeho Pocket PC. Zde se situace ani jinak vyvinout nemohla: Palm Inc. za uplynulý rok nic převratného nepředvedl a Sony situaci (zatím!) zachránit nemůže. Na růstu Pocket PC se znatelným procentem podílí i Toshiba.


Boj na ostří nože

Poslední čtvrtletí tohoto roku může procenty pořádně zamíchat. Na trh se chystá Palm OS verze 5.0 a Palm Inc. si také mnoho slibuje od levné novinky Zire. Microsoft hodlá potrápit Symbian svou platformou Smatrphone 2002. Nic hmatatelného se však na této platformě zatím neprodává. Problémy s uvedením Senda Z100 silně kontrastují s novinkami od Nokie. Své zákazníky si najdou i komunikátory (XDA, MDA či Dataphony – jak je libo), které nabízí velký komfort a užitnou hodnotu. Situace na poli kapesních počítačů a komunikátorů bude bezesporu zajímavá.

Váš názor Další článek: Operátoři příští rok pravděpodobně zruší volné SMS brány

Témata článku: , , , , Nokia 7650, Chytrý, Pro +, Nárůst, Velký komfort, Čtvrt, Nadpoloviční podíl, Prodej, Telefon, Čtvrtletí, PDA, Třetí čtvrtletí