Programy pro rychlé zavírání běžících aplikací na Pocket PC

V dnešním malém přehledu si představíme programy umožňující co nejsnazší a nejrychlejší cestou zavřít všechny běžící aplikace, které způsobují výrazné zpomalování systému.
Snad největším „zlozvykem“ Pocket PC je správa běžících aplikací. Ty se totiž v drtivé většině nezavírají, ale pouze minimalizují a stále běží na pozadí. To se samozřejmě často hodí třeba při čtení časopisu v PDA, kdy si můžete zapsat poznámku do kalendáře bez toho, aby se stránka časopisu ztratila. Příkladů je samozřejmě mnohem víc. Velké množství spuštěných aplikací však způsobuje opravdu výrazné zpomalení systému. Například již zmíněný časopis v PDA čtený Acrobat Readerem nebo spuštěný Lexicon 2000 přetvoří vaše seberychlejší PDA v udýchaného ratlíka. A právě v této chvíli přijde na řadu procedura zavírání běžících aplikací. Obecně jde o postup: Start – Settings – System – Memory – Running Programs – Stop All. Zní to jednoduše, ale na zpomaleném systému to je opravdu k vzteku. Majitelé „kapesáku“ iPAQ mají možnost zavřít aplikace pomocí iTask panelu, který se aktivuje hardwarovým tlačítkem úplně vpravo. Zde lze zavřít všechny aplikace podržením pera na jedné z položek a z menu vybrat Close All Tasks. I na toto jsem zanevřel, otevření iTasku v zahlceném systému vyžaduje hromadu trpělivosti. Zavřít všechny běžící aplikace lze i soft-resetováním PDA, většinou na zádech či spodní straně PDA. Obnovení činnosti systému však chvíli trvá a proč to dělat tak „drasticky“, když to jde jednoduše?

Po ukončení běžících aplikací se na Internetu „povaluje“ několik zajímavých programů, podívejme se tedy podrobněji na tři jednoduché freeware utilitky.

CloseAll

Velmi jednoduchý prográmek, jak už název napovídá – slouží k zavření všech běžících aplikací, a to buď z nabídky start, nebo i přiřazením některého hardwarového tlačítka. Neumí zavřít pouze aktuálně běžící aplikaci, což je nevýhoda – často si zavřete rozečtené stránky nebo rozepsané dokumenty. Nutno podotknout (a také pochválit), že CloseAll nezavírá Activesync.

www
zdarma
velikost při stažení: 23,9 kB, velikost v PDA 6kB
podpora procesorů: MIPS, ARM, SH3

Go!

Go! vám po instalaci a spuštění nahradí obrázek vlaječky vedle tlačítka Start. Umí víc než prosté ukončení běžících aplikací. Klepnutím na ikonku Go! se zobrazí jednoduché menu, ve kterém program nabízí přímé spuštění základních aplikací operačního systému (Word, Explorer...), přepínání běžících aplikací a konečně – uzavření aktuální aplikace (Stop current task) a uzavření všech běžících aplikací vyjma té aktuálně běžící (Stop all but current). Druhá jmenovaná funkce se mi mnohokrát osvědčila v případě, kdy jsem promazával soubory a některý nešel smazat z důvodu užívání jinou aplikací. Užitím Stop all but current se zavřely všechny běžící aplikace kromě File Exploreru a soubor šel smazat. V nastavení lze také zvolit přímé zavření běžící aplikace, a to pouhým „Tap-and-hold“, tedy podržením pera na ikoně Go!. Sama ikona Go! dává změnou tří barev najevo, kolik systémové paměti je k dispozici a kdy je vhodné zbytečně běžící aplikace ukončit. Parádička.

Nesmím však nepřipomenout drobnou chybku – máte-li PDA v synchronizační kolébce, užitím Stop all but current se uzavře i ActiveSync, což je nepříjemné. Go! lze ukončit jen a pouze soft-resetem.

www
zdarma
velikost při stažení: 273 kB, velikost v PDA 45kB
podpora procesorů: MIPS, ARM, SH3

Zap IT!

Program po instalaci umístí do nabídky start položku Zap IT! Ta slouží k zavření pouze aktuálně běžící aplikace, což je trochu nevýhoda. Na druhou stranu lze programu přiřadit hardwarové tlačítko (Start – Settings – Buttons), jehož stiskem ukončíte aktuálně běžící aplikaci. U iPAQů je vhodné přiřadit boční tlačítko diktafonu, nepoužíváte-li je příliš často.

www
zdarma
velikost při stažení: 51,6 kB velikost v PDA: 5kB
podpora procesorů: MIPS, ARM, SH3

Každý si vybere

Myslím, že není ani třeba hledat další programy tohoto zaměření. Všechny výše zmíněné jsou zdarma, nic vám tedy nebrání vyzkoušet si jeden po druhém. Go! je sice propracovaný a nabízí nejvíce způsobů zavření, spustit nabídku Go! však někdy chvíli trvá. Osvědčil se mi ZapIT! s přiřazeným hardwarovým tlačítkem, některá okna (zejména operačního systému) však nezavřete. CloseAll je jednoduchý a maximálně účinný, což může být někdy na obtíž.

Váš názor Další článek: Oskar: Ceny mobilních telefonů na květen aneb jak nejsnáze získat Nokii 5210

Témata článku: , , , Pocket PC, Pocket, Zavírání, Stop ALL, Jmenovaná funkce, Největší zlo, Program, Výrazné zpomalení, Pro +