Prohlížeč Opera má být zabudován přímo do čipů AMD

Nebude to sice hned pro pécéčka, ale do tzv. embedded čipů pro nejrůznější mobilní zařízení.
Soupeření browserů má svého vítěze a poraženého, ale také „třetího vzadu“, černého koně soutěže – norskou Operu. I když je její tržní podíl zatím malý, stoupá rychleji než u konkurence; nezapomeňme, že Opera je jediný prohlížeč, který dnes není zdarma!

Namísto přímého soupeření s MSIE volí Opera útok z jiné strany – na trh tzv. embedded procesorů, čipů se specifickým účelem, zabudovaných do různých malých zařízení. Na tomto trhu, dnes nepříliš významném (respektive – významném, ale málo viditelném: embedded čipy má například každá tiskárna či scanner, ale jsou pro nás v těchto zařízeních neviditelné), je hodně aktivní firma AMD. Není divu, že tito dva „vyzyvatelé“ bojující každý vůči dominantním hráčům (Intel a Microsoft), se spojují a výsledkem bude zabudování Opery přímo do embedded čipů od AMD.

Do těchto procesorů (např. AMD-K-6, Elan SC 400 atd.) samozřejmě nejde umístit dnešní verzi Opery; obě firmy hodlají společně vyvinout takovou verzi, která do nich zabudovat půjde.

Typickým přístrojem, kde se může čip se zabudovaným prohlížečem uplatnit, jsou set-top boxy nebo mobilní telefony s větším displejem a přístupem k Internetu – tedy dvě zařízení, kterým se prorokuje obrovská budoucnost a možná stamilióny prodaných kusů. Zadrátování prohlížeče coby centrálního software, nahrazujícího desktop i aplikace (neboť aplikace se budou používat přes Internet), do těchto zařízení má smysl, ale i nevýhody. Přínosné je, že nelze nic „smazat“, zkazit instalaci, není potřeba pevný disk, start programu i jeho běh bude rychlý, zařízení bude moci být levné. Nevýhodou pak je neměnnost tohoto řešení: jestliže chcete plug-in, musíte jej při každém otevření stránky znovu natáhnout a uložit do paměti, přijde-li nová verze, bude nutno měnit čip (nebo to bude možné kombinovat s FlashRAM, ale toto řešení už zase není nejlevnější). Každopádně jde o nadějnou oblast a AMD tak může nechat Intel, ať se realizuje na stagnujícím trhu s PC, přičemž sama zkusí obsadit úplně nové teritorium.

Váš názor Další článek: První trójský kůň pro Palm napsán omylem?

Témata článku: , , , , Čip, Stagnující trh, Prohlížeč, Pro +