Projekt Treble po roce. Rychlejší aktualizace zatím nepřichází, zlepší to až Android P

Před rokem Google představil Android 8 a s ním také projekt Treble, který měl vyřešit problém s pomalými aktualizacemi. Po roce můžeme říct, že realita pokulhává za očekáváním. Potenciál je značný, ale přístup výrobců je vlažný.

Dosud výrobce obdržel zdrojové kódy nové verze Androidu, pak updatoval svoji nadstavbu a vše ladil s hardwarem. Projekt Treble odděluje jádro systému a nadstavbu, takže Google updatuje Android, nadstavba zůstává a celý proces přípravy aktualizace pro konkrétní telefon se významně urychluje.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Tolik teorie. Praxe je zatím jiná a rychlost uvolňování aktualizací se za poslední rok moc nezměnila. Podpora Treble je povinná až u telefonů, které mají Oreo z výroby a v plné síle se projeví až s příchodem Androidu P v druhé polovině letošního roku. Trochu se ale bojím, že očekávání jsou přehnaná, v současnosti se téměř nešíří ani Android 8.1.0 Oreo, jehož implementace by vzhledem k malému množtví změn neměla být složitá.

Největší radost tak mají zatím z projektu Treble návštěvníci fóra XDA-Developers. Díky projektu Treble mohou vytvořit jednu neoficiální ROM ( třeba tato), která následně bez větších komplikací funguje na spoustě telefonů různých značek a specifikací (sám ji mám na Huawei Mate 10 Pro s procesorem Kirin 970 a na Sony Xperii XZ1 se Snapdragonem 835).

Pro fanoušky čistého Androidu je Treble požehnáním a s příchodem Androidu P jeho význam poroste. Po týdnech testování ale mohu říct, že oficiální firmware pro oba telefony nabízí lepší uživatelský zážitek než neoficiální ROM postavená na projektu Treble. Ale pokud rádi experimentujete, bude se vám Treble líbit. Bohužel se ale jeho testování neobejde bez odemknutí bootloaderu. Navíc u Sony po instalaci Treble ROM nefunguje fotoaparát, takže je vidět, že Treble automaticky neřeší veškeré problémy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Výrobcům se pravděpodobně skutečně zjednodušla práce, ve výsledku ale projekt Treble výraznou změnu v rychlosti aktualizací nepřinesl. Nadále platí, že nejnovější verzi Androidu (aktuálně 8.1.0 Oreo) má jen pár telefonů. Otázkou je, nakolik je možné oddělit nádstavbu a jádro systému tak, aby vývoj mohl probíhat nezávisle a výsledkem byl skvěle fungující produkt. Řada výrobců podporu Treble oddaluje, např. Samsung Galaxy S8. Naopak Huawei přináší podporu Treble také do starších telefonů v rámci aktualizace na Android Oreo.

Diskuze (6) Další článek: Vyhlášení výsledků ocenění Google Play Awards 2018: Vítězi se stávají...

Témata článku: Google, , , , , , , , , , Projekt, Treble, Jádro systému, Bootloader, Pro +, Starý telefon, Neoficiální rom, Řada výrobců, Letošní rok, Telefon, Zdrojový kód, Bootloaderu, Nová verze, Rychlá aktualizace, Výrazná změna,