Projektor v mobilu: první prototyp je na světě

Uživatelé chtějí maličké mobily s co možná největšími displeji. Je vůbec možné takové požadavky uspokojovat v plném rozsahu? Vždyť si protiřečí! Jenže: společnost Microvision vyvinula laserový projektor pro mobilní telefony, který může být řešením.
Požadavky zákazníků lze lehce odhadnout - chtějí své mobilní přístroje co nejvybavenější a s co nejmenšími rozměry. Aby toho nebylo málo, tak telefon musí splňovat i další kritéria: mít velký čitelný displej, pohodlnou a dobře ovladatelnou klávesnici a dlouhou výdrž. Vše nelze splnit najednou, takže začneme prvním ze jmenovaných problémů, tj. jak dát dohromady malý přístroj s velkým displejem. To vyřešila společnost Microvision svým mobilním projektorem.

V čem to vězí?

Klepněte pro větší obrázek
Modul IPM je na své velké možnosti docela miniaturní

Do mobilního telefonu je vložen čip projektoru IPM (tzn. Integrated Photonics Module), který vysílá obraz z displeje telefonu na povrch, jenž může být vzdálen maximálně půl metru. Technologie PicoP je vyvíjena proto, aby mohla být obsažena v zařízeních PDA či právě v mobilních telefonech. Primárně bude tato technologie schopná zobrazit na stěně či jiné ploše obraz ve formátu WGA (netradiční formát s rozlišením 800 × 480 bodů a s poměrem stran 5:3), nebo SVGA (800 × 600 pixelů). Důraz je kladen na to, aby použitá technologie nabízela co nejkvalitnější obraz a zároveň nebyla velkým žroutem energie.

Klepněte pro větší obrázek
Detail modulu

Společnost Microvision ve svém interview zmiňuje také to, že se zavedením technologie PicoP počítá nejdříve v asijských zemích – konkrétně v Koreji a Japonsku a poté bude integrace touto technologií pokračovat v Evropě a následně v zámoří. Výrobce zaručuje, že vysílaný obraz má díky skvělým laserům syté barvy, výjimečný kontrast a taktéž na cílové ploše není pixelizován (rozdělen na jednotlivé body). Vývojáři si ale musí poradit s tím, že vysílaný obraz bude zobrazen korektně jen bez okolního osvětlení (v absolutní tmě), což tuto technologii předurčuje pouze k občasnému používání, kupříkladu k večernímu sledování filmů.

Klepněte pro větší obrázek
Takto bude vypadat blízká budoucnost displejů mobilních telefonů?

Vývoj je zatím ve fázi prototypu, o jehož funkčnosti se můžeme přesvědčit po shlédnutí videa televizní stanice ABC, která se tímto tématem intenzivně zabývala. Technologie PicoP je ideálním řešením pro výstup velkého obrazu z malého zařízení – to, co chtějí všichni uživatelé mobilních telefonů, se může v brzké době splnit.

Diskuze (9) Další článek: Sony Ericsson K310i + Bluetooth = nový model K320i

Témata článku: , , Projekt, Projektor, MOBI, Mobil, Blízká budoucnost, Svět, První prototyp, Pro +