Prostě mazel: recenze Sony Ericssonu T600

Sony Ericsson T600 je nápadně podobný staršímu Ericssonu T66. Má však hezčí podsvícení displeje, brutálně svítící klávesnici a je bezesporu hezčí. Ostatně, udělejte si názor sami z tříkapitolové recenze.
Kapitoly článku

Kdo někdy viděl telefon Ericsson T66, mi dá jistě za pravdu, že Sony Ericsson T600 je něco jako mladší bráška tohoto modelu. Prakticky tytéž proporce, prakticky tatáž hmotnost, až na drobnosti tytéž funkce. Sony Ericsson se chce do konce roku zbavit starého dědictví Ericssonu, proto uvedl hezčí, ale velmi podobnou novinku. Proto také T66 stojí tak málo, nějakých osm tisíc, což naznačuje jeho brzký konec. Nízké ceny mají i další mobily bývalého Ericssony, T65 či R600, ostatně stačí se podívat třeba na www.cybex.cz.

Do dívčí ručky

Kam vlastně T600 patří? Jednoznačně je to stylový telefon, který patří spíše než do rukou mužů do něžných dlaní žen. Každá, která telefon viděla, po něm hned skočila. Líbil se i několika kolegům, z nichž jeden začal na mobil mluvit jako na malé dítě; jeho jméno však neprozradím. Výjimkou nejsem ani já, vzhledem a velikostí jsem doslova nadšen. Jako nezávislý recenzent bych si to měl nejspíše odpustit a být nad věcí, ale u T600 mi to nějak nejde.

Vzhledově je T600 určitě povedenější než T66. Zatímco T66 byl jen malý a lehký mobil, T600 si do svých vlastností přidává i přídavné jmého krásný. Zejména kombinace barev stříbrné a bílé působí výborně, druhá, modrá a stříbrná, už tak elegantní není. Dle mého názoru a i názoru různých kolemjdoucích je T600 jedním z mobilů poslední doby, o němž lze s klidem říci, že má povedený design. S tím můžete jak souhlasit, tak nesouhlasit, vkus máme každý jiný. Ne, opravdu nás neplatí Sony Ericsson.

   
Ve bílé vypadá lépe, ale ani v modré není k zahození.

Nemá a mít nebude

Nicméně funkčně je na tom T600 trošku hůře. Už jako bych slyšel kritiky v diskusi: jak může někdo chtít deset tisíc za mobil, který nic neumí? Pravda, T600 nemá funkce jako GPRS nebo vícepoložkový seznam, ale ptám se: budou tyto funkce cíloví uživatelé chtít? Ne, těm stačí textovky, volání a případně kalendář, aby nezapomínali. Možná si zahrají nějakou hru a vzbudí se budíkem. T600 je zkrátka stylový telefon, který není určen pro „technoidy“ vyžadující MMS, barevný displej a kamerku. Pro ty má Sony Ericsson T300, T68i nebo P800. Jasné?

   
Prcek nad prcky

Dva dny žádná míra

Protože je T600 velmi malý a lehký, je jasné, že jeho výdrž nebude nijak velká. Malá Li-Ion baterie s kapacitou 610 mAh (o 40 mAh více než u T66) udrží mobil u ucha zhruba dva dny, záleží na intenzitě, s jakou voláte. Velikost, hmotnost a výdrž je vždy otázkou kompromisu; každý má jiné preference a požadavky na mobil. Mně samotnému nižší výdrž nevadí, mám kde nabíjet. A cílový uživatel si nebudet určitě kupovat T600, když bude trávit týdny mimo dosah elektrického proudu ve stanu v horách.

 

Klávesnice je malá, ale v pohodě

Určitě se ptáte, zda je vůbec možné na tak malém mobilu psát zprávy. Ano, je, protože klávesy jsou hodně vysoké a mají optimální stisk - psaní je pohodlnější než na mnohých větších telefonech. Jen buete mít trošku problémy s držením - když chci stisknout klávesu ze spodní řady,skoro ani nevím, jak mobil chytnout. Ale to se časem naučíte. Celkově klávesnici hodnotím lépe než na T66, a i tam jsem dával jen kladné body. Čili dobré se stalo lepším.

 

Ovládání jde ruku v ruce se starými Ericssony, žádné změny se nekonají. Stejně jako na T66 je i zde kontextové tlačítko mezi Yes a No, tlačítko C je pod ním a kurzorové klávesy vlevo a vpravo jsou po straně „céčka“. Jak jsem psal výše, tlačítka jsou více vystouplá, takže není problém se strefit na to správné jako na T66. Ke kontextové klávese: ta má v pohotovostním režimu stejný význam jako vlastní menu, proto si do něj musíte přidat položku pro zamykání klávesnice, jinak ji rychle nezamknete budete muset hluboko do menu.

  
 
Klávesnice má vysoký zdvih, a proto se na ní píše velmi dobře.

Po levé straně nechybí už obligátní posuvný jezdec, kterým se ovládá při hovoru hlasitost. Při pohybu kterýmkoliv směrem se pak v pohotovostním stavu zobrazí zbývající pohotovostní doba a doba hovoru, datum a aktuální profil. Při psaní textovek pak pomáhají psát druhé či třetí písmeno na klávese, což se hodí, protože mobil nemá českou T9. Škoda.

  
Poutko a postranní jezdec


Vzadu najdete malé logo Sony Ericssonu. --- Všimněte si
nápisu „Made in Finland“ ;-)

Témata článku: Sony, , , Alcatel One Touch 512, Ericsson T66, Nokia 8210, Sony Ericsson T300, Sony Ericsson T600, Brzký konec, Stará nokia, Posuvný jezdec, Vyučování, Starý Ericsson, Cílový uživatel, Integrální součást, Eri, Son, Patnáctka, Pro +