Provozovatelé tarifních kalkulaček: otázky a odpovědi

Po Tarifomatu jsme vyzpovídali také provozovatele dalších dvou kalkulaček mobilních tarifů: Srovnanitarifu.cz a dTest.cz.
Kapitoly článku

StovnaniTarifu.cz: otázky a odpovědi

Za kalkulátor StovnaniTarifu.cz odpovídal jeho zakladatel Mgr. Václav Papoušek.

  • Předně - chcete se o certifikát ČTÚ ucházet? Případně proč ne (odstatní otázky s ptají na to, proč ano).

Zdravím čtenáře Mobilmánie. O certifikátu od ČTÚ přemýšlím. Především nad jeho přínosem pro uživatele a nikoliv pro nás. Srovnání tarifů má ze všech kalkulátorů největší návštěvnost, tak si myslím, že by nám certifikát už příliš nepomohl.

  • Jak hodnotíte změnu postoje CTU - prvně chtěli dělat vlastní kalkulačku, teď rozhodnutí přehodnotili a budou certifikovat kalkulačky "třetích stran". Předpokládám, že tuhle změnu vítáte.

Osobně bych byl rád, kdyby ČTU udělal vlastní kalkulačku. Nebylo by to snadné, ale alespoň by byla vidět větší snaha s tou situací na trhu operátorů něco dělat. Náležitě by potom i sklidil kritiku od lidí za špatnou kalkulačku. Tu by potom vylepšil a všichni by ji používali. Certifikace třetích stran je takové jednodušší řešení, ale myslím, že to moc velký efekt mít nebude pro nikoho. Možná se ale mýlím.

  • Jak obtížné bude - konkrétně pro SrovnaniTarifu.cz - obstát v certifikačním řízení? Očekáváte nějaké problémy? Případně bude se muset vaše kalkulačka nějak změnit?

V podstatě už nyní splňujeme podmínky. Možná by bylo potřeba provést pár malých změn.

  • Co si od certifikátu od ČTÚ slibujete? Větší propagaci? Důvěru uživatelů?

Když jsem dostal nabídku certifikace SrovnaniTarifu.cz od ČTU, hned mě napadlo, že si úřad chce spravit reputaci a spojit se se Srovnání tarifů pro vylepšení image. Ve skutečnosti se však snaží
ukázat nějakou aktivitu v oblasti přemrštěných cen u mobilních operátorů. Otázka je, jestli toto je ta správná cesta. Neznám pravomoci ČTU, ale ve spojení s antimonopolním úřadem by možná něco operátorům mohl nadiktovat. Momentálně si myslím, že by nám certifikát kromě většího papírování nic nepřinesl. Avšak opět se mohu mýlit a ještě to pořádně zvážím.

  • Jaký je reálný přínos kalkulačky mobilních tarifů?

Srovnání tarifů už pomohlo mnoha lidem. Udělat stoprocentně přesnou kalkulačku není možné. Akční nabídky se snažíme zapracovávat. Některé O2 tarify, T-mobile tarify a Vodafone tarify jsou neveřejné (nemůžeme je dát do kalkulačky), může je však zákazníkovi nabídnout náš operátor po telefonu. Zároveň tam nejsou staré tarify, které operátor už novým zákazníkům nenabízí. Reálný přínos je podle mě však stále velký. Hodě lidí přeplácí hodně. Většinou to nejsou čtenáři Mobilmánie, kteří jsou v tomto směru nadprůměrně informovaní.

  • V čem je právě vaše kalkulačka lepší než konkurence?

Srovnání tarifů je na trhu nejdéle a máme největší návštěvnost (a to si neplatíme žádnou reklamu). Nebudu zde chválit kalkulačku od Srovnání tarifů. Ať si ji každý vyzkouší sám. Čtenáři Mobilmánie znají triky, jak dostat tu nejlepší nabídku od operátora.

Děkuji za rozhovor a přeji čtenářům i redakci hodně úspěchů.

Kapitoly článku

Témata článku: , Džungle, Správná volba, Správná cesta, Provozovatel, Tarif, Reálný přínos, Smluvní pokuta, Pro +, Omezená nabídka, Velký efekt, Provoz