Průhledné smartphony nejsou sci-fi [video]

Průhledné smartphony by se mohly stát realitou už koncem tohoto roku. Nový prototyp vyrobili na Tchaj-wanu.

Průhledné smartphony s efektním transparentním tělem už neuvidíte jen ve sci-fi filmech. Realitou by se mohly stát i díky tchajwanské společnost Polytron Technologies, která pracuje na transparentním smartphonu. Jeho prototyp si vyzkoušeli redaktoři portálu MobilGeeks.com.

Klepněte pro větší obrázek
Smartphony jako ze sci-fi filmů si užijeme možná brzy. Realitou by se mohly stát již letos

Prototyp v raném stádiu

Prototyp Polytronu je aktuálně ve velmi rané fázi, už nyní je však vybaven průhledným kapacitním multi-touch displejem. Displej využívá „Switchable Glass“ technologii na bázi OLED, která vykresluje zobrazení díky tekutým krystalům. K úplné transparentnosti prototypu však chybí několik prvků. Jak můžete vidět na fotografiích, baterie, napájení nebo paměťová karta microSD nejsou průhledné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průhledný smartphone, tedy jeho brzký prototyp z produkce Polytron Technologies (foto: MobileGeeks)

Generální manažer Polytronu Sam Yu uvedl pro magazín The Verge, že firma pracuje na integraci menších Li-Ion akumulátorů. Průhledné baterie nejsou stále dostupné, přestože je známo několik konceptů.

Vyčkejme do konce roku

Je také důležité říci, že v prototypu tchajwanské společnosti nenajdete zatím žádný software. Schopnosti průhledného smartphonu od společnosti Polytron jsou tak na pohled zatím značně limitované. Přesto však jde o výrazný pokrok.

A kdy se smartphony s průhlednými dotykovými displeji dostanou na pulty obchodů? Podle generálního manažera Politron Technologies se tak stane koncem tohoto roku. Polytron je podle Yua v „seriózní diskusi s klíčovými výrobci smartphonů“ v USA, Evropě, Japonsku a Jižní Koreji. Konkrétně se uvádí například Samsung, LG a Fujitsu.

Klepněte pro větší obrázek
Průhledný smartphone, tedy jeho brzký prototyp z produkce Polytron Technologies (foto: MobileGeeks)

Podle tržních analytiků se však průhledné smartphony nestanou mainstreamem, pokud se kvalita zobrazení nevyrovná současným AMOLED a LCD displejům. V horizontu několika týdnů se chce Politron podle Yua pochlubit i průhledným tabletem.

Zkouší to i jiní

S integrací průhledných prvků do mobilních telefonů jsme se mohli již setkat v případě LG a jeho modelu Crystal z roku 2009, který měl však průhlednou pouze klávesnici. Zmínit je třeba i stylový Sony Ericsson Pureness s transparentním displejem, ale jinak klasickou (neprůhlednou) konstrukcí. Několik experimentů s transparentními displeji a jejich integrací do různých konceptů učinil i korejský Samsung, který vidí budoucnost této technologie i jako výplň výkladů či oken.

Diskuze (19) Další článek: Nexus 4 bude na českém trhu v prodeji nakonec až v březnu

Témata článku: , , SMA, Sci-fi, F +, General Manažer, Generální manažer, Výrazný pokrok, Magazín The Verge