První dojmy z nových Siemensů a živé fotografie

CeBIT 2004: Siemens právě oficiálně představil tři nové mobilní telefony: S65, M65 a C65. Přečtěte si, jaké jsou naše první dojmy z novinek, a prohlédněte si téměř stovku našich vlastních „živých“ fotografií. Oživeno: detaily z tiskové konference.
Kapitoly článku

Nové mobilní telefony Siemens jsem si mohl důkladně osahat už včera při návštěvě hannoverského výstaviště. Své dojmy a fotografie jsem však nemohl zveřejnit dříve než po oficiálním představení na dnešní tiskové konferenci. Díky tomu jsem měl ovšem čas podrobně sepsat vše, co mě na nových mobilních telefonech zaujalo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní hvězda: Siemens S65

Protože o nových Siemensech dnes vyšlo na MobilManii několik článků, byli bychom rádi, kdybyste si přečetli všechny, do každého jsme připravili něco jiného. V tomto článku nehledejte přesné parametry ani výčet vlastností nových modelů, můžete si zde přečíst naše první dojmy z telefonů, které jsme měli v ruce.

Siemens S65

Siemens po roce a půl představil nový mobilní telefon nejvyšší třídy. Bylo už načase, protože model S55 rychle zastarává a i když je to stále výborný mobil, který se navíc prodává za výjimečně dobrou cenu, moderní přístroje už vypadají trochu jinak.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle vypadá moderní mobil v podání Siemensu

Nový Siemens S65, jehož parametry a výčet vlastností najdete v jiném článku, je na pohled docela vysoký. Šířka i tloušťka jsou naopak podprůměrné a výsledkem je velmi štíhlý mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti

Mohu-li si dovolit subjektivně hodnotit design, myslím si, že se Siemensu opravdu povedl - kombinace černé a stříbrné je velmi elegantní. Telefon je přitom střízlivý, stylovosti se nesnaží dosáhnout šíleným a extravagantním designem. Všimněte si zajímavých detailů: mřížky reproduktoru (takové měl dříve Bosch), sražených hran nebo tvaru tlačítek... je to prostě hezký telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail: mřížka reproduktoru

Protože se Siemens S65 začne prodávat až v červenci nebo srpnu, k dispozici byl zatím pouze vzorek ve stádiu betaverze. Z pohledu provedení to nebylo nijak poznat, telefon byl velmi pevný a dobře zpracovaný. Z hlediska softwaru se však opravdu jednalo o velkou "betu".

Displej je velmi rozměrný, odhaduji, že má stejnou velikost jako nedávno představený Siemens CX65. Dokáže zobrazit stejný počet barev, pětašedesát tisíc, ale je aktivní a je to na něm skutečně vidět. Dříve se spekulovalo, že displej Siemensu S65 nabídne dokonce 262 tisíc barev, ovšem tyto informace byly mylné.

Klepněte pro větší obrázek Kvůli rozměrnému displeji musí být telefon poměrně vysoký

Přiznám se však, že displej mě trochu zklamal, podle mého názoru je příliš hrubý, nemá dobré rozlišení. Kolegové z jiných časopisů nebyli tak kritičtí a přesvědčovali mě, že displej je dobrý, ale nemohu si pomoci - telefonu by opravdu pomohlo, kdyby měl větší rozlišení, nebo kdyby nebyly jednotlivé body odděleny poměrně zřetelnou čarou. Ruší to například při fotografování nebo při prohlížení obrázků, které nejsou tak jemné, jako u jiných telefonů. Dnes se na Siemens S65 určitě podívám ještě několikrát, jestli jsem se včera náhodou "nepřekoukl". Jinak je displej kvalitní, dá se na něj dívat z různých úhlů a je dobře viditelný i venku pod širým bílým nebem.

Oživeno: Protože dotaz, proč Siemens v S65 použil displej s tak malým rozlišením, padl i na tiskové konferenci, zřejmě s tímto názorem nejsem sám.

Klávesnice je vyrobena z pevného plastu a tlačítka mají zajímavý profil, kvůli kterému vypadají jejich popisky možná trochu zvláštně, protože tento profil zmenšuje plochu tlačítka. Jinak jsou ale tlačítka dobře oddělena a psaní bude pohodlné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je drobná, jinak by telefon musel být ještě protáhlejší

Pod displejem jsou dvě funkční klávesy zvýrazněné vystouplými tečkami. Hlavním ovládacím prvkem je mačkací joystick. Zdá se být dobrý - ani tuhý, ani příliš citlivý, díky ostřejší hraně se nesmeká.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Joystick je rozhodně lepší než na současném Siemensu SX1

Pořád mi ale není jasné, k čemu slouží zvláštní tlačítko pod joystickem. Jeho stisknutím jsem se dostal do jakýchsi rychlých voleb, ale na tak jednoduchou funkci má tlačítko příliš zvláštní ikonku. Moc se mi to nezdá.

Klepněte pro větší obrázek
Pod joystickem je zvláštní tlačítko. Na tomto obrázku jsou navíc velmi
dobře vidět jednotlivé pixely displeje - mohl být určitě jemnější

Na levém boku telefonu je pouze oválné okénko infraportu, vpravo je kolébkové dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti. Z pohotovostního stavu se jeho stisknutím dostanete do stejné nabídky jako stisknutím tajemné klávesy, proto si myslím, že její účel by nakonec mohl být ještě trochu jiný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport a kolébkové tlačítko

Na horní straně je prohlubeò, která bude sloužit buï pro upevnění telefonu v držáku, nebo také pro provléknutí poutka, i když se mi nepodařilo zjistit, jak na to. Dole je klasický systémový konektor a nad ním, přesně jak jsme dříve odhadovali, dvířka, pod kterými je slot pro paměťovou kartu MMC.

Oživeno: Do Siemensu S65 se bohužel nevejde paměťová karta standardní velikosti, ale pouze menší formát RS-MMC (Reduced Size MultiMedia Card).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Záda telefonu a systémový konektor se slotem pro paměťovou kartu

Na zádech telefonu je vedle objektivu vestavěného digitálního fotoaparátu také konektor pro externí anténu. Fotoaparát dokáže pořídit obrázky v rozlišení 1,3 Mpx, snímky se mi ale přes infraport nepodařilo z telefonu dostat ven, proto zatím jejich kvalitu nemůžu posoudit. Zjistil jsem jen, že v nabídce lze volit mezi pěti možnostmi rozlišení a telefon nabízí i nahrávání videa. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Objektiv vestavěného digitálního fotoaparátu a rušivý otvor konektoru pro externí anténu

Přestože Siemens na oficiálních obrázcích nového modelu S65 prezentuje černý displej s bílým písmem, ve skutečnosti můžete použít jakoukoli obrázkovou tapetu. Na ukázkových vzorcích vypadal hlavní displej stejně jako na jiných mobilech. Inverzní mód lze patrně navolit v nabídce.

Hlavní menu tvoří matice ikon (3 × 3) a stejně jako před měsícem v Madridu si nejsem jistý, jestli jde o finální verzi nabídky nebo zda se ještě něco změní. Ikonky totiž byly hodně zubaté, bez jakéhokoli náznaku vyhlazení. Procházení nabídkou je velmi rychlé, věřme, že se s touto dobrou vlastností postupným laděním nic nestane.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro focení displeje nebyly ideální podmínky, ve skutečnosti
vypadá mnohem lépe než na těchto fotografiích

O funkcích telefonu se nebudu rozepisovat, je jim věnován druhý článek, a navíc zde se oproti ukázkovému vzorku může ještě hodně věcí změnit. Základ je ale stejný jako u současných telefonů Siemens a rovněž ovládání nebo struktura nabídek se nijak zvlášť neliší.

Siemens S65 na mě po prvním seznámení udělal hodně dobrý dojem. Bude to velmi dobře vybavený telefon, k němuž mám v současné době jen jednu připomínku týkající se trochu hrubého displeje. Siemens S65 by měl být na českém trhu na přelomu července a srpna za odhadovanou koncovou cenu kolem čtrnácti tisíc korun.


V další kapitole článku se podíváme na Siemens M65, jeden z mála odolných telefonů

Témata článku: , Siemens C65, Siemens CX65, Siemens M65, Siemens S65, F +, Instalační sada, Nov, Černý displej, Fotograf, Dobré rozlišení, Foto, Kostička