První HP iPaq s klávesnicí a další novinky

Líbí se vám rozměry iPaqu h1940, ale potřebujete Bluetooth i Wi-Fi? Pak si počkejte na nové modely h4155 a h4350. Právě byly oficiálně uvedeny, vyšší model má dokonce jako první iPaq vůbec alfanumerickou klávesnice.

Současným kapesním počítačům z rodiny iPaq lze ledacos vytknout. Vyžaduje-li uživatel Wi-Fi, musí sáhnout po jednom z modelů h5450 či h5550. Ale protože jsme si zvykli na sympatické malé rozměry modelů řady 19x0, přijdou nám tyto dva špičkové modely poněkud větší. Ovšem nové kapesní počítače HP iPaq h4155 a h4350 v sobě spojují to nejlepší: rozměry řady h19x0 a výbavu špičkového h5450. Model h4350 navíc přichází s úplnou novinkou – miniaturní alfanumerickou klávesnicí.

iPaq h4150: bez kompromisu

Pamatujete si ještě mrňouse h1915? Ve své době vyrazil dech nejednomu uživateli (i konkurenční platformy). Jeho technologická výbava a nemožnost povýšení operačního systému však všem nevyhovovala. Modely h1930 a h1940 přinesly ve stejném kabátku nový operační systém a také Bluetooth. Mohlo by se zdát, že jsou všichni spokojení. Kdo chce Wi-Fi, sáhne po h5550, kdo chce malé rozměry, vsadí na h1940. Ovšem slovíčko kompromis se HP nelíbí, a tak novým modelem h4155 otvírá řadu malých, ale výborně vybavených kapesních počítačů. Ostatně posuďte sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Design nového iPaqu se výrazně neliší od řady 19x0. Shora ostrý, zespodu zakulacený tvar odlišuje jen jiné zpracování hardwarových tlačítek a pěticestného ovladače. Také rozměry jsou nachlup stejné: 130 × 70 × 13 mm. I do tak malého těla se podařilo vměstnat procesor Intel XScale na frekvenci 400 MHz, 64 megabajtů paměti RAM a slot SD podporující vstupně-výstupní zařízení (SDIO). Na technologii Bluetooth jsme si v kapesních počítačích těchto rozměrů už zvykli, ale technologie Wi-Fi je alespoň v oblasti platformy od Microsoftu technologií dosud nevídanou. Tělo kapesního počítače nehyzdí špalíček antény a doufáme, že to nebude na úkor příjmových vlastností. Předpokládaná cena je zhruba 450 dolarů.

iPAQ h4350: jezevčíku, aportuj!

Druhý nový iPaq h4350 je po technologické stránce shodný s předchozím modelem. Oba mají shodný procesor, stejnou velikost operační paměti, podporují technologie Wi-Fi a Bluetooth. iPaq h4350 však přichází s něčím dosud nevídaným: s malou alfanumerickou klávesnicí typu QWERTY.

Klávesnice je vcelku obvyklá u kapesních počítačů platformy Palm, chlubit se jí mohou komunikátory Treo či Sony Clié TG50. možná ve vás teď hloubá červíček pochybnosti o využitelnosti takové klávesnice, ale někteří uživatelé, kteří vlastní třeba právě zmíněné Clié, si už kapesní počítač bez tohoto vybavení ani neumí představit. Na malé rozměry tlačítek se dá vcelku rychle zvyknout a takové klávesnice mají v kapesních počítačích určitě budoucnost.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klávesnice s sebou ale přináší i jednu vcelku zásadní nevýhodu – větší rozměry celého počítače. Téměř patnáct centimetrů na výšku je už poměrně hodně. Podíváme-li se navíc na obrázek důkladně, zjistíme, že se pod displejem nachází zhruba centimetr volného (rozumějte promarněného) prostoru.

Oba nové modely iPaqů se liší ještě v jednom směru. Zatímco h4150 má akumulátor o kapacitě 1 000 mAh, model h4350 si může dovolit akumulátor s kapacitou 1 560 mAh. A drobek na závěr: málo rozšířený malý konektor jack 2,5 mm pro připojení sluchátek nahradí standardní jack 3,5 mm. Předpokládaná cena iPaqu s klávesnicí je 499 dolarů.

GPS – mapy jsou přežitek

Spolu s novými kapesními počítači HP představil i novinku v oblasti satelitní navigace GPS. Přijímač GPS, který se s počítačem spojí prostřednictvím Bluetooth, spolupracuje se všemi iPaqy, které tuto technologii podporují, popřípadě s těmi, které mohou využívat Bluetooth v rozšiřující kartě Compact Flash. Přijímač bude dodáván i s autoadaptérem a jeho předpokládaná cena činí 293,50 dolarů.

 Klepněte pro větší obrázek

HP hraje podle Nokie

Nezdá se vám, že HP tak trochu přebírá strategii Nokie? Finský výrobce nabízí desítky mobilních telefonů, které se od sebe často liší jen drobnostmi, a svým širokým portfoliem tak může oslovit mnohem více uživatelů. HP v současné době nabízí nejen levné modely pro běžné uživatele, ale i špičková PDA pro nejnáročnější fandy. Mezi těmito mantinely nabízí mnoho kapesních počítačů, a tak si podle svých individuálních potřeb může vybrat každý.

Diskuze (17) Další článek: Vyhlášení výherců nevyhlášené soutěže o nejlepší diskutéry na MobilManii

Témata článku: HP, , , , HP iPAQ, Nov, Novinky