První iPhony už mají své majitele

iPhone už se prodává. Revoluční telefon, pro který někteří Američané přespávají ve frontách před prodejnami Applu.

Legendou ještě než se zrodil

Podobné šílenství jsme v této branži zatím nezažili. Tolik povyku kvůli jednomu telefonu tu ještě nebylo. Na každém serveru o mobilech najdete hned několik zpráv o iPhonu a na těch amerických už pomalu není co jiného číst. Apple opět dokázal, jak může být dobrý marketing silný, a nutno uznat, že si iPhone zaslouží pozornost i bez reklam.

16.jpg15.jpg01.jpg03.jpg
Apple iPhone

Bláznění kolem iPhonu je obdivuhodné. Apple je chápán jako prestižní značka vyspělých technických produktů s osobitým moderním designem a především v Americe je velmi oblíben. Když se začalo spekulovat o tom, že se Apple pustí do výroby mobilního telefonu, začalo to mezi fanoušky Applu vřít. Neustálé dohady, jak bude iPhone vypadat, nebraly konce a internetem se začalo šířit několik desítek obrázků budoucího iPhonu. Každý byl samozřejmě jiný a se skutečným iPhonem neměl nic společného.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik iPhonů podle fantasie fanoušků

iPhone se stal díky tomu legendou ještě dřív než byl představen. Protahování oficiálního představení ještě více vířilo debaty. Apple měl vývoj iPhonu velmi dobře zabezpečen a s předstihem nebyly uvolněny prakticky žádné informace nebo fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
I tohle jsou iPhony, které Apple "zaručeně" představí

A pak se to stalo, přesněji 9. ledna 2007. Steve Jobs ukazuje světu Apple iPhone a jeho funkce. Žádná klávesnice, jen obří dotykový displej a inovativní způsob ovládání. Pro někoho nic nového pod sluncem, pro jiné revoluce mezi mobilními telefony.

iphone01.jpgiphone02.jpgiphone03.jpgiphone04.jpg 
Steve Jobs se má čím chlubit

Po první prezentaci byly na iPhone převážně pozitivní ohlasy a už začaly nové spekulace o tom, kdy přijde iPhone na trh, který operátor dostane exkluzivitu pro první prodej a kolik bude stát. Čínské fabriky mezitím přeorientovali výrobu na různých napodobenin iPhonu a jiní vykukové začali prodávat knihu o iPhonu, i když jej ještě nedrželi v ruce.

meizu5.jpg meizu2.jpg getfile.aspx.jpg 
Čína vs. USA

Drahý, přesto zbožňovaný

Zajímavé bylo jednání Applu s operátory o exkluzivitě pro prodej iPhonu. Mohlo by se zdát, že se operátoři o takovou příležitost poperou, ale podmínky Apple nebyly zas tak výhodné. Výrobce iPhonu si například nárokoval procenta z měsíčně provolaných částek zákazníků s iPhony a kontrolu nad tím, kde budou iPhony prodávány. Také chtěl mít rozhodovací právo o tom, zda-li budou vadné telefony opravovány či vyměňovány za nové a zakazoval operátorům prodávat iPhony prostřednictvím obchodních partnerů. A tak se stalo, že původní dohoda s operátorem Verizon vzala za své a s Applem se dohodl až AT&T (dříve Cigular).

Že to nebude levná záležitost bylo každému jasné už od počátku. Ale pět set dolarů za levnější 4GB verzi s dvouletým úvazkem u operátora čekal málokdo (přesné ceny zde). To rozesmálo i šéfa Microsoftu, Steva Ballmera, který iPhone označil za nejdražší telefon na světě a nemyslí si, že by iPhone mohl ohrozit trh s přístroji na platformě Windows mobile. Ale co naplat, design iPhonu učaroval i majitele HTC a podobných hraček. A tak vytvořili grafické téma, která se právníkům Applu vůbec nelíbilo. Možná se Steve Ballmer smál o to víc.


Video: telefonování s iPhonem

Tip: více videí si prohlédněte zde

Reklamní spoty uvolněné začátkem června pak odhalily, kdy přijde iPhone na trh. Osudným dnem všech „iPhone pozitivních“ se stal 29. červen. Krátce před tímto dnem zveřejnila vybraná americká média své první recenze. Šílenství mohlo propuknout naplno a někteří nedočkavci už několik dní předem sbalili své tábornické potřeby a šli kempovat před obchody Applu. Výrobce sice oznámil, že na první vlnu prodeje má připraveny tři miliony kusů, ale co kdyby na ně nezbylo...Anketa_iphone.jpg

V šest hodin večer (půlnoc našeho času) začne jedna z nejtěžších směn prodavačů v prodejnách Applu. Čtyři hodiny předtím obchody zavřou a připraví se na šestihodinový nápor prvních zákazníků. Obchody budou otevřeny až do půlnoci. Hromadný nákup iPhonů pro celou rodinu se Američanům trochu zkomplikuje, protože jednomu zákazníkovi budou prodány maximálně dva iPhony.

 

Možná se vám zdála anketa na začátku článku povědomá. Je stejná, jakou jsme spustili při představení iPhonu. Bude výsledek stejný po půl roce střízlivění a přísunu nových informací? To můžete hned porovnat. Obrázek napravo zachycuje výsledek ankety z ledna.

Diskuze (128) Další článek: Šuškanda: v pondělí bude představen evropský iPhone s podporou 3G

Témata článku: Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, Původní dohoda, Video telefon, Inovativní způsob, Majitel