První snímky nové generace bezdrátového Palmu

Na Internetu se objevily první snímky připravovaného Palmu m700, který by měl nahradit v nabídce Palm VII. Třeba bude umět GSM.
Palm VII se v současnosti prodává pouze ve Spojených státech, kde je k jeho provozování k dispozici bezdrátová datová síť. Palm již loni na CeBITu sliboval bezdrátový Palm využívající GSM, který by se tak mohl rozšířit i v Evropě, zatím to ale bylo bez efektu. Pochopitelně Palm připojovaný přes klasické datové přenosy u GSM, by byl výrazně vzdálen myšlence stálé datové konektivity. Právě ale rozvoj GPRS v poslední době by mohl pomoci právě bezdrátovému Palmu – u GPRS platíte za přenesená data a ne čas a optimalizace Palmu by možná pomohla snížit objemy dat posílaných (a placených) vzduchem.

zdroj: PalmStationNedá se nyní již předpokládat, že by Palm uvedl evropskou verzi na bázi výběhového modelu Palm VII. Proto s napětím očekáváme, jak na tom bude chystaný model m700, jehož první snímky jsou k vidění na serveru PalmStation. Pokud se prokáže jejich pravost, Palm m700 by měl mít nejspíše integrovanou anténu (Palm VII ji má vyklápěcí), podobné rozměry jako nově představené Palmy m500 a m505 a také podporu pro SD karty. m700 bude mít černobílý displej, pokud bude k dispozici dobrá kapacita pamětí, která by utáhla bezdrátový provoz i barevný displej, mohli bychom spatřit i něco jako m705, tedy barevnou verzi. Operačním systémem je pochopitelně Palm OS 4.0, nejsou ale viditelně implementovány žádná vylepšení, které dostal Palm OS od jiných výrobců, jako například virtuální oblast grafiti, kterou lze schovat a zvětšit tak displej, případně vyšší rozlišení obrazovky. Z fotografií je vidět, že se jedná spíše o evoluční změny vycházející z nové série m50x, než o další krok směrem k funkčním vylepšením. Pokud bude m700 podporovat GSM, ten na snímku to zřejmě nebude. Na zadní straně je sice označen slot pro SD karty, není tam ale označen vstup pro SIM kartu. Je ale možné, že bude představena samostatná GSM verze, která již otvor pro SIMku mít bude.

Samotný Palm je v současnosti i přes dominanci na trhu v neradostné situaci. Má plné sklady starých modelů, které nikdo nechce, protože již byly ohlášeny nové modely m500 a m505. Tyto špičkové počítače ale ještě nejsou na trhu a dokonce je jejich prodej stále odsouván, proto nyní vzniká nepříjemné vakuum. Palm m500 se objevil na webu pár týdnů před oficiálním uvedením, m700 tak spatří světlo světa také až za pár týdnů, Palm jej slibuje na druhou polovinu roku. Budou mít tyto předčasné snímky nějaký vliv na prodej Palmů VII? Zřejmě příliš ne, o existenci připravovaného bezdrátového Palmu se dobře ví, takže ten, kdo si může dovolit čekat, se už dávno rozhodl.

Váš názor Další článek: Zašifrujte si Palm!

Témata článku: Nov, Gen, Generace, Kapacita pamětí