„První“ telefon s Braillovým písmem vyrábí OwnFone

Na konci první dekády 21. století se odehrála mobilní revoluce, která přinesla dotykové telefony. Většina uživatelů tuto změnu uvítala, jiní však tolik nadšení nebyli. Mezi takové se řadí i ti s vadou zraku. Jen si zkuste ovládat svůj dotykový telefon se zavřenými očima. O výrobu tohoto typu telefonů si již pokoušelo několik výrobců. Společnost OwnFone však nyní tvrdí, že vyrobila první telefon, který lze ovládat čtením braillového písma a který se bude masově prodávat.

Klepněte pro větší obrázek
Na webových stránkách výrobce si zvolíte, které kontakty chcete na telefon vytisknout.

Jejich nový telefon využívá 3D tisku k výrobě přední i zadní strany. Na té přední mohou být Braillovým písmem vytištěny až čtyři důležité kontakty, na zádech je vytištěno telefonní číslo majitele. Krom toho se na telefonu objevují také tlačítka pro ovládání hlasitosti. Nic víc telefon umět nebude. Dobíjecí doba by měla být 90 minut, přičemž telefon má následně vydržet v provozu 3 dny.

Již zmíněná výroba pomocí 3D tisku umožnila srazit výrobní náklady. Telefon se tak prodává za 60 liber (2 500 Kč). K dostání je však pouze ve Velké Británii a Severním Irsku.

Zdroj: BBC

Diskuze (17) Další článek: Nokia X2: vývoj dalších Androidů prý pokračuje i pod vládou Microsoftu

Témata článku: , , , Braille, Telefon, První telefon, Písm