První trójský kůň pro Palm napsán omylem?

Minulý týden se objevila první aplikace pro Palm s destrukčními účinky, i když slibovala něco jiného. Autor se přiznal a ukázalo se, že je to ještě celé dost kuriózní.
Minulý týden se objevil první aplikace pro Palm s destrukčními účinky, i když slibovala něco jiného. Autor se přiznal a ukázalo se, že je to ještě celé dost kuriózní. Problémovou aplikací je totiž crack na emulátor GameBoye pro Palm Liberty. Liberty není zdarma, stojí 17 dolarů. Jeden z jeho tvůrců Aaron Ardiri pracuje vedle tohoto emulátoru i na dalších aplikacích. Připravuje i aplikaci pro vyčištění Palmu od zbytečných informací s cílem uvolnit cennou paměť. Na druhé straně se také zabývá nástroji na ochranu proti crackování programů, které by v případě úspěšného cracku měly pro majitele Palmu destruktivní následky.

Vtip je v tom, že autorem problémového cracku na Liberty je právě Ardiri, napsal tedy jakoby crack na svůj vlastní program. Tento program podle svých slov dal jen pár přátelům výslovně s tím, že ho nemají dál šířit, že je to jen ukázkový program. Crack se ale rozšířil mezi warezem pro Palm a ti, kteří si jej spustili, ztratili na Palmu veškeré aplikace, data těch aplikací smazána nebyla, ale nebyla přístupná kvůli chybějícím aplikacím. Program neměl být destruktivní, ale měl připravit půdu pro ten čistící program.

Čistící program Aarona maže z Palmu ty databáze, které nemají přiřazené aplikace a současně preference aplikací, které již byly smazány. Pro to, aby mohl vlastní program lépe testovat, si vyrobil i tuto utilitu, které prostě aplikace z Palmu vymaže, aby mohl rychleji testovat vlastní čistič zdrojů. Zpočátku nebyla tato utilita ani pojmenována Crack, ale Test, a pod tímto názvem byla předána kamarádovi. Ten z legrace navrhnul, že by bylo zajímavé ji rozšířit mezi hledače cracků, Aaronovi se to zalíbilo, ale po diskuzích s dalšími kamarády to zamítl. Všechny tyto diskuze probíhaly veřejně na IRC kanálech #palmwarez a #palmchat, logy existují. Ačkoli ale Aaron zamítl šíření, jeho známí se rozhodli opačně a program sami rozšířili pod cedulkou cracku.

Výsledkem je mediální poprask okolo trojského koně, věc se má ale tak, že podobně destruktivní následky již zažila řada uživatelů Palmu a nikoho proti tomu neobviňovala. Také se vám možná stalo, že Palm po nějaké akci zresetoval a zmizela z něj všechna data, napsat takový program není ani nic složitého, chce to jen psát nekorektně a ne podle normy. Stejně tak uživatelé Palmu v drtivé pravidelně zálohují HotSyncem stav svých organizérů a tak návrat k verzi před smazáním byl poměrně jednoduchý. Podobných aplikací jako je tento pseudocrack na Liberty bude pochopitelně celá řada. Tato bal jen první s velkou podporou médií. Antivirové firmy kuriózně skočily po tomto trójském koni, i když jeho obětmi jsou uživatelé, kteří chtěli nelegálně cracknout jiný program. Aplikace nebyla šířena veřejnými servery nabízející novinky ke stažení, ale právě prostřednictvím warezu.

Váš názor Další článek: HalfKeyboard: klávesnice, na které chybí polovina písmen

Témata článku: Palm, , , , Liberty, Kůň, Pro +, Gambi