První zkušenosti s komunikátorem Nokia 7650

Měli jsme možnost vyzkoušet si na vlastní kůži ovládání nové multimediální Nokie 7650. Prohlédněte si více než dvě desítky nových kvalitních obrázků. Poradíme vám, jak si Nokii 7650 můžete také vyzkoušet.

Nokia 7650 je svou koncepcí zcela nový mobilní telefon, kterým má zcela jistě být konkurencí Ericssonu T68. Přestože však 7650 vypadá jako obyčejný mobil, není ani zdaleka tak obyčejná, jak by se mohlo na první pohled zdát. To, co vypadá jako obyčejný mobil je ve skutečnosti komunikátor se spoustou možností. Nokia 7650 totiž používá moderní operační systém Quarz od Symbianu (stejný najdete také v komunikátoru 9210).

Přestože samotné zařízení ještě nelze nikde zakoupit, můžete si jeho ovládání vyzkoušet na vlastní kůži v prostředí komfortního emulátoru, který si můžete objednat po zaregistrování na stránkách forum.nokia.com. Přestože v emulátoru nelze vyzkoušet telefonní funkce, můžete z něj poznat ovládání celého přístroje.

Obrázková abeceda

Nahoře si můžete prohlédnout obrázek emulátoru - na obrazovce vašeho monitoru se objeví rozložená Nokia 7650, se kterou můžete prostřednictvím myši pracovat úplně stejně jako se skutečným mobilem. Ovládání se provádí čtyřsměrovým joystickem a dvěmi funkčními tlačítky.

 

Při zapnutí vás 7650 přivítá - jak jinak - než podanýma rukama. Malou chvilinku poté se objeví menu aplikací. Aplikace mohou být uloženy buď v hlavní nabídce, nebo v jednotlivých složkách podle jejich určení.

 

Vybranou aplikaci můžete otevřít buď stiknutím joysticku, nebo volbou z menu, které se objeví po stistknutí pravého softwarového tlačítka. Aktuální význam těchto tlačítek najdete vždy v nejspodnějším řádku obrazovky. Na druhém obrázku vidíte dnešní úkol - schůzku.

 

Opět můžete z menu zvolit některou z akci, kterou chcete se záznamem provést - já jsem se rozhodl označit úkol jako splněný.

 

Ze základních aplikací můžete použít třeba poznámkový blok. Na jeho úvodní obrazovce vidíte seznam všech poznámek i s časem jejich vytvoření.

 

Novou poznámku píšete (s využítím slovníku T9) do roztomilého žlutého trháčku přímo na displeji. Poznámky mohou být opravdu dlouhé - nepodařilo se nám totiž narazit na žádné omezení. Každá poznámka se pak uloží do aktuálního přehledu i se svým časem.

 

Kalkulačka sice disponuje pouze základními funkcemi, zaznamenává však poslední operace na zažloutlou pásku, kterou máte stále na očích. Aplikace hodiny ukazuje nejen čas a alarmy v aktuálním místě, ale obsahuje i databázi světových měst.

  

Velmi silnou aplikací je prohlížeč obrázků. Ten umí pracovat se soubory *.jpg i *gif a v zařízení jich můžete mít uloženo libovolné množství. U všech obrázků je zobrazen zmenšený náhled, po jehož zvolení uvidíte obrázek celý.

 

To je on - takhle vypadá obrázek v aktuální velikosti. Bohaté jsou však také možnosti konfigurace celého zařízení.

 

Do Nokie 7650 totiž můžete doinstalovat libovolnou aplikaci a tak rozšířit možnosti tohoto přístroje - nevyhovuje vám příliš jednoduchá kalkulačka? Nainstalujte si novou!

 

Celé prostředí si můžete nastavit skutečně k obrazu svému. Můžete mít vlastní obrázek pozadí nebo jiné barevné schéma. Nelíbí se vám fialková?

Nevadí, zelená také nevypadá nejhůře ;-) A co vy, líbí se vám prostředí tohoto telefonu?

 

Diskuze (56) Další článek: Statistiky: GSM bankovnictví na vzestupu

Témata článku: Nokia, Nokia 7650, Zmenšený náhled, První zkušenost, Zkušenost, Komunikátor