Psion a tři králové

Začátkem července proběhla tiskem zpráva, že tři gigantické firmy v oblasti bezdrátových komunikací...
Začátkem července proběhla tiskem zpráva, že tři gigantické firmy v oblasti bezdrátových komunikací investují do firmy Psion, vyrábějící stejnojmenné kapesní počítače. Jedná se o firmy Motorola, Nokia a Ericsson, čili první, druhá a třetí největší firma ve zmíněné oblasti (dohromady mají 80% světového trhu v mobilních telefonech!!), a od Psionu nechtějí nic jiného, než jeho operační systém EPOC. Jejich cíl je jasný - vyrábět zařízení, která by v sobě zahrnovala funkci počítače a mobilního telefonu, a tudíž logicky i internetového brousidla. Proč ale zrovna oni a proč Psion?
Je uznávanou skutečností, že byznys v oblasti počítačů se v posledním desetiletí stal nejlukrativnějším ze všech. Protože se tato oblast rychle vyvíjí, mohou výrobci uvádět na trh novinky (a "takzvané novinky"), které jsou samozřejmě drahé - ale zákazníci jim to baští a ochotně kupují. To je trošku anomálie - zatímco se prodávají pět let staré modely walkmanů, televizí či deset let staré modely aut, nikdo si dnes nekoupí počítač s DOSem a jehličkovou tiskárnu. Ostatní průmysloví giganti se závistí pohlížejí na profity firem z informačních technologií (Microsoft, Intel, IBM, HP…), kterých sami nemohou dosáhnout. A dívají se na "pole příští bitvy" v oblasti computingu, a nechtějí samozřejmě chybět. Ještě není úplně jasné, že různá kapesní zařízení, pro která se nejčastěji používá termín PDA (Personal Digital Assistant) budou příštím nalezištěm zlata, ale je to hodně pravděpodobné. A na kořist se slétají dravci ze všech světových stran:
  • výrobci osobních počítačů plus Microsoft prohlašují oblast za svoji, protože "to budou zase počítače a ty umíme dělat jen my". Výsledkem jsou Windows CE a výrobci PC uvedou příslušné stroje na trh velice záhy
  • výrobci z oblasti spotřební elektroniky (Casio, Philips, Sony atd.) oblast rovněž prohlašují za svou, protože tvrdí, že "ty malé věcičky umíme dělat nejlépe a nejlevněji - ostatně, kdo vymyslel Walkmana, Discmana…?". I oni ale potřebují operační systém, a většinou se jim nejvíce líbí právě Windows CE.
  • divokou kartou jsou zde zařízení poháněná Javou, jejichž budoucnost je zatím nejvíce v mlhách; nicméně Sun a jeho přátelé se rovněž snaží přesvědčit svět, že "tohle je ta správná cesta"
  • výrobci mobilních telefonů (již zmíněné trio Motorola, Nokia, Ericsson plus řada dalších) samozřejmě také tvrdí, že toto je jejich oblast, protože "co má většina lidí v kapse nebo za pasem? Počítač? Chachá, nikdy - mobilní telefon. Zítra jej tam budou mít také - a ještě to bude umět to, co počítač"
Dá se říci, že kromě "čistých" stoupenců Javy má každá skupina výrobců na tuto oblast jakýsi legitimní nárok, protože skutečně řada lidí bude mít ráda počítač, který vypadá jako mobilní telefon, jiní vyjdou z oblasti spotřební elektroniky a ještě jiní budou nejraději, když to bude vypadat jen jako pécéčko po dietě.To ale stále neodpovídá na otázku, proč tři králové mobilů zvolili právě EPOC a nikoli systém od Microsoftu. Možných důvodů je několik, některé jsou technické a některé politické.
Především - triumf výrobců mobilů je v miniaturizaci. Čím menší, tím se lépe prodává, i když je dražší; úspěchy Star-Tacu od Motoroly či ještě menšího stroje od Nokie to potvrzuje. Nokia si vyzkoušela, že opačným směrem to nejde - když uvedla svůj Communicator, stroj s možností brouzdání po Internetu, vzbudila obrovský ohlas, ale malé prodeje. Právem - přístroj se hodil do tašky, nikoli ale náprsní. A Psion, respektive jeho operační systém a aplikace jsou v miniaturizaci hodně daleko - Windows CE a jejich aplikace jsou mnohem "rozměrnější", i když jsou ovšem výkonnější a flexibilnější.
Nemyslím si ale, že by toto byl důvod hlavní. Microsoft ví, že na rozdíl od stále stejných osobních počítačů budou kapesní stroje (PDA) vypadat každý zcela jinak, každý uzpůsobený pro jinou soustavu funkcí. Windows CE tedy jsou pro tyto výrobce upravovatelné, a určitě budou ještě lépe v dalších verzích, které následují hodně rychle (3.0 zřejmě ještě letos!). Hlavní důvod je zcela jistě mocenský - firmy v oblasti mobilních telefonů jsou giganti, a tato branže je jejich hlavním zdrojem příjmů (na rozdíl od např. Philipsu či Sony v oblasti PDA). Žádná z těchto firem nechce připustit, že by mohl tak životně důležitou součást jejich byznysu, jako je operační systém jejich zařízení, mohl kontrolovat někdo jiný - a zejména Microsoft proslulý svou dravostí a agresívností. Výrobci PC si museli zvyknout, že jim byznys vlastně kontroluje někdo jiný, konkrétně Microsoft a Intel - výrobci mobilů si jej ale od začátku kontrolují sami, když blahosklonně rozdělují svým třetím dodavatelům, výrobcům komponentů zakázky. Proto vzniká investicí do Psionu nová firma s názvem Symbian, kterou kontrolují právě tito tři giganti a kde má Psion 40%; cílem této firmy je vyvíjet EPOC jak pro Psion, tak pro budoucí zařízení těchto i dalších firem, licencovat je, vyvíjet další aplikace pro EPOC, licencovat je a rovněž dovolovat třetím vývojářům vlastní tvorbu. Toto je hodně silná koalice proti Microsoftu, postavená ovšem na jednom citlivém předpokladu - že budoucí svět kapesních počítačů bude opravdu postaven na mobilních telefonech. Ale jestli se tak stane, je ještě velice nejisté.
Diskuze (1) Další článek: Psion a tři králové

Témata článku: , , , Král, Největší firma, Králové