Push to talk v praxi: vše, co jste chtěli vědět

U Eurotelu už nějakou dobu můžeme využívat službu Push to talk, která umožňuje použít mobilní telefony jako vysílačku. Službu jsme důkladně vyzkoušeli a podělíme se s vámi o zkušenosti. Má vůbec Push to talk nějaké praktické využití?
Kapitoly článku

Kvalita zvuku a komfort obsluhy

Při vysílání zprávy musíte počítat s tím, že vás ostatní uslyší se zpožděním, které se většinou pohybuje kolem jedné sekundy. V průběhu testování jsme se ale výjimečně setkali i s téměř čtyřsekundovým zpožděním. Přičtěme-li k tomu prodlevu nutnou pro navázání spojení, je jisté, že taková komunikace bude chvíli trvat a při delším dialogu je vhodnější raději zatelefonovat.

Zvukový projev testovaných telefonů nebyl nijak vytříbený. Za zkreslení částečně může přenos, nejvíce na nesrozumitelnosti přidá hlasitý reproduktor. Chcete-li používat službu efektivně, je nezbytné naučit se mluvit pomalu a zřetelně. Zejména v začátcích bude nejpoužívanější věta „Nerozuměl jsem, můžeš mi to prosím zopakovat?“. V hlučném prostředí se srozumitelnost dále snižuje.

Kvalita zvuku se zdá lepší při vypnutém hlasitém reproduktoru, telefon je však nutné neustále držet u ucha. V mém případě bylo východiskem použití handsfree sady se stereofonními sluchátky, které jsou standardní výbavou modelu 7270. Potom však bohužel nelze použít tlačítko na kabelu handsfree pro aktivaci Push to talk, takže telefon musíte mít vždy bezpodmínečně v ruce. Oficiálně proto není možné službu Push to talk využívat v automobilu.

V oblastech se slabším signálem jsme zaznamenali výpadky v průběhu hovoru. Druhá strana pak slyšela jen nesrozumitelný přerušovaný zvuk. K takovým případům však docházelo jen výjimečně.

Často se setkáte s případem, že aktivní účastník na druhé straně spojení nereaguje na vaše výzvy. Upozornění krátkým zvukovým signálem a jedním zavibrováním je ve většině případů nepostřehnutelné. Za účelem upozornění volaného účastníka je v nabídce funkce Zpětné volání. Vybranému uživateli můžete zaslat upozornění, že s ním chcete hovořit. To se sice opět projeví jen krátkým zvukovým signálem, ale navíc se objeví zpráva na displeji. V praxi to nakonec dopadlo tak, že jsme si s kolegou střídavě posílali požadavek na zpětné volání tak dlouho, až jsme si raději zavolali.

  
Zaslání požadavku na zpětné volání vybranému kontaktu • seznam přijatých požadavků

Nejlépe se nám komunikovalo s Nokií 6020. Má velké tlačítko pro Push to talk a k tomu nejhlasitější a nejkvalitnější hlasitý reproduktor. Tlačítka na bocích véček 6170 a 7270 jsou příliš malá, u véček jsme ale velmi kladně hodnotili použitelnost v zavřeném stavu.

Stojí to vůbec za to?

V rámci testování a zkoušení lze zatím Push to talk používat zdarma. Po dvouměsíčních prázdninách však bude muset zákazník začít platit. Na první pohled není měsíční paušál ve výši 475 Kč příliš vysoký, ale s tímto poplatkem musíme počítat u každého účastníka. Služba je určená především firmám, kde se náklady v řádově stokorun většinou ztratí. Ale pokud vezmeme v úvahu deset zaměstnanců, rázem se částka za využívání služby Push to talk blíží pětitisícové hranici. To už je docela dost, za rok to vychází na 57 000 Kč. Je proto dobré si dobře spočítat, zda se třeba nevyplatí investice do klasických vysílaček.

Ceník služby Eurotel Přepínám

Tarif

aktivace

cena

období

Přepínám Nonstop

zdarma

474,81 Kč

měsíc

Přepínám

zdarma

46,41 Kč

24 hodin

Výhoda Push to talk je však jednoznačná. Nemusíte s sebou nosit dva přístroje a starat se o dosah. Domluvíte se všude tam, kde má Eurotel pokrytí. Nevýhoda je kromě měsíční či denní platby také v investici za telefon s podporou této služby.

Osobně jsem vysílačky používal občas na cestách do zahraničí. Komunikace s kamarády v rozsáhlém lyžařském středisku či mezi za sebou jedoucími automobily je takto ideální především proto, že nemusíte nic platit. V případě Push to talk by vás takové výlety přišly pěkně draho, protože roamingová cena za přenesená data je stejná jako u wapu.


Druhý pohled: Je Push to talk užitečná služba?

Tak vám nevím. Push to talk určitě není vhodná služba pro komunikaci v kanceláři nebo obecně jako náhrada telefonování. Pokaždé, když mobil bez upozornění vykřiknul „Haló, haló“, jsem se akorát lekl. Protější strana netuší, kde se právě nacházíte, a mohou tak nastat nepříjemné situace. Zvuk přenášený „přes internet“ navíc není nijak zvlášť kvalitní.

Push to talk se hodně propaguje poukazováním na aktivní život, na sportování. Dobře, ale stačilo, když jsem s telefonem vyšel na průměrně rušnou ulici. S telefonem v kapse jsem vůbec netušil, že mi někdo volá, a u ucha potom kvůli ruchům nerozuměl, co po mně vlastně chce.

Praktické zkušenosti s Push to talk jsou spíš zklamáním. Je to technologicky zajímavá služba, její využitelnost je ale sporná. Smysl vidím v podstatě jen v komunikaci ve skupině, která je při použití běžného telefonátu drahá a složitě realizovatelná. 

Marek Lutonský

Témata článku: , , , Nokia 5140, Nokia 6020, Nokia 6170, Nokia 6630, Nokia 7270, Siemens CX70, Ostatní účastníci, Jedoucí automobil, Účinná ochrana, Push-To-Talk, Přizvání, Roamingová cena, Jedoucí auto, Aktivní účast, Efektivní komunikace, Zajímavá služba, PUSH