Pusťte si hry z Commodoru C64 na Nokii 9210

Pokud jste si oblíbili hry na svém osmibitovém Commodoru C64 a máte komunikátor Nokii 9210, můžete si nainstalovat freewarový emulátor. V něm si pak zahrajete téměř cokoliv.

Emulátor E32frodo má na svědomí pár nadšenců, kteří dokonce uvolnili do světa zdrojové kódy; každý, kdo emulátor nějak vylepší, je dle slov autorů vítán. Program i zdrojové kódy si můžete stáhnout z webu autora.

Program je klasický instalační SIS soubor, který zabere na disku po instalaci 230 kB. Po spuštění se objeví klasický editor Basicu, v němž můžete i normálně programovat. Pokud si budete chtít nahrát nějakou hru či program, musíte nejprve na Internetu najít patřičnou hru ve formátu D64, tedy disketový image. Emulátor bohužel neakceptuje rozšířené soubory kazetových image T64.

Nyní v preferencích nastavte na záložce 1541 v políčku Drive 8 (či Drive 9, 10 nebo 11) cestu k soubory s diskovým image D64. Abyste mohli používat kurzorové klávesy jako joystick a mezerník jako fire, musíte zapnout na záložce Joystick pro něj podporu (Joystick 1 on - ano). Na záložce CPU pak lze nastavit několik parametrů emulace, které mohou zrychlit běh emulátorů. Zatím jsem nepřišel na ideální kombinaci a emulátor běží na 9210i stále max. na 85 procentech, i když jsem nastavil ty samé hodnoty jako na webu My Communicator, kde autor uvádí, že mu emulátor běžel na sto procentech.

Nyní v editoru Basicu napište následující příkaz:

LOAD "$",8

kde 8 je číslo připojené disketové mechaniky (k C64 jste mohli mít připojeny až čtyři disketové mechaniky, které se odlišují pořadovými čísly 8, 9, 10, 11). Příkazem

LIST

vypíšete jména všech souboroů na disketě. Nyní příkazem

LOAD "jmeno_programu",8,1

Poznámka: Pokud napíšete do uvozovek hvězdičku, nahraje se první program na „disketě“.

Jakmile se program nahraje, spusťte ho příkazem RUN.

Pokud chcete psát čísla na české klávesnici, musíte před tím zapnout Caps Lock. Klávesy F1 až F8 jsou dostupné na klávesách A, S, D, apod., musíte však zároveň stisknout Chr. Důežitá je také kombinace kláves Shift-Esc, která nahrazuje klávesu Run/Stop na C64.

Zajímavý archív her ve formátu D64 je např. na webu Area64. Existují samozřejmě ale i další, stačí když si necháte v Googlu vyhledat klíčová slova Commodore a D64.

 

 

 
Na obrázcích vidíte pár snímků z emulátoru; nejvíce jsem se bavil u her
Dizzy, které jsem kdysi hrál a všechny díly dohrál na ZX Spectru.

Diskuze (11) Další článek: Nová sekce pro komunikátory Nokii 7650 a 9210(i)

Témata článku: Nokia, , , , , Půst