QRpedia a Praha 10: QR kód na každé památce

Smartphony pronikají stále hlouběji do našich životů. Nově je budeme vytahovat z kapes před pražskými památkami. Seznamte se s projektem QRpedia.

QR kódy mohou být ve spojení se smartphonem užitečné pro získávání nejrůznějších informací. To si uvědomila i městská část Praha 10 a zapojila se do globálního projektu Wikipedie, jenž nese název QRpedia. Jde o službu, kterou před rokem založil Roger Bamkin, předseda pobočky Wikimedia UK. Jejím cílem je usnadnit návštěvníkům přístup k tematickým článkům na Wikipedii, zejména k článkům o historických či kulturních památkách, prostřednictvím QR kódů.

Klepněte pro větší obrázek
Takhle funguje QRpedia v praxi

V Praze 10 bude na 15 vybraných objektů nainstalována destička s QR kódy. Důležité je, že nejde jen o jednorázovou akci, ale v označování památek se bude pokračovat. Další tabulky mají přibývat zejména díky uživatelům Wikipedie, kteří napíší kvalitní články. Na tyto články pak bude prostřednictvím QR kódu odkazováno. Mezi památky disponující touto novinkou patří např. Trmalova vila, kostel sv. Václava, Šalounova vila nebo Vinohradský hřbitov.

Do obdobného projektu se pustilo také město Polička

V praxi stačí fotoaparát smartphonu s internetovým připojením a aplikací, která QR kód rozpozná (např. Google Goggles), namířit na desku s QR kódem a ihned se na mobilu objeví článek z Wikipedie. Samozřejmě v jazyce, ve kterém pracuje systém telefonu.

Klepněte pro větší obrázek
QRpedii si můžete vyzkoušet na šabloně

QRpedia nepřišla po technické stránce s něčím novým, ale jedinečně propojila největší mnohojazyčnou internetovou encyklopedii, mobilní telefon a historické památky. Není tak třeba klepat do mobilu a složitě hledat kvalitní informace. Tímto počinem se rozšíří obzory nejen Pražanům, ale hlavní město takto zapůsobí na české i zahraniční turisty. Praha 10 tak jde příkladem ostatním městským částem a dalším městům, která by se s téměř nulovými náklady mohla do projektu zapojit a výrazně tak povyrůst v očích turistů.

"Praha 10 se inspirovala podobným projektem, který nedávno realizovalo město Monmouth ve Walesu. Obrátili jsme se na české zastoupení Wikipedie, které nám ochotně vyšlo vstříc a pomohlo nám dotáhnout nápad do realizovatelné podoby. V první fázi instalujeme 15 smaltovaných tabulek, zejména na památky zpřístupněné v rámci Dnů evropského dědictví. Později na základě návrhů z řad občanů projekt rozšíříme na další místa,"  říká místostarostka pro územní a strategický rozvoj Ivana Cabrnochová.

"Vyzýváme občany Prahy 10 a další zájemce o památky, historii a místopis, aby pomohli vytvořit a dopracovat hesla na Wikipedii se vztahem k naší městské části. Zároveň nabízíme občanům, aby po vytvoření kvalitního hesla o místu v Praze 10 poslali odkaz na adresu ivanac@praha10.cz. Pokud heslo bude dobře zpracované, ozdrojované a doplněné obrázky, úřad zajistí výrobu dalších štítků s QR kódem. Naším cílem je jednak rozšířit množství informací o Praze 10 na Wikipedii, jednak zprostředkovat informace našim občanům a turistům," uzavírá Ivana Cabrnochová.

Video televize Metropol o QRpedii

Zdroje: Tisková zpráva, metropol.cz

Diskuze (31) Další článek: Samsung Galaxy Rugby Pro: Zatím jen pro USA

Témata článku: , , , , , , Kultura, Kód, Vybraný objekt, Wales, Destička