Qtek 9000: extrémní libůstka z postu nejvyššího (velký test)

Qtek 9000 je špičkovým komunikátorem, jehož funkcionalita, konstrukce i cena se přibližují notebooku. Má obrovský, otočný a dotykový displej s VGA rozlišením, plnohodnotnou klávesnici a oslňující výbavu. Nenechte si ujít podrobnou recenzi tohoto výjimečného přístroje. Video!

Klávesnice

Otevřeme nyní Qtek 9000 a podívejme se na největší přednost tohoto komunikátoru - klávesnici. 62 tlačítek zabírá takřka celou spodní plochu. Krajní tlačítka nemají pravidelný tvar, přizpůsobují se zakulaceným tvarům komunikátoru. Nejdůležitější tlačítka s písmeny jsou takřka čtvercového tvaru s hranou o délce 9 milimetrů. Rozestupy mezi jednotlivými tlačítky jsou minimální, což ale nepovažuji díky rozměrům tlačítek za nijak zásadní chybu. Plocha každého tlačítka je navíc mírně vyboulena. Velmi nízký stisk spolu s perfektní odezvou a stoprocentní úspěšností stisku pasují tuto klávesnici na samou špičku mezi kapesními pomocníky. Kdepak, rovnat se nemůže ani Nokia 9500, o 9300i ani nemluvě. Vario má pohodlnou klávesnici co se jistoty stisku týče, tlačítka jsou však ve srovnání s Qtekem miniaturní.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lepší klávesnici v kapesním zařízení zatím nenajdete

Běžná tlačítka s písmeny a čísly doplňují tlačítka ovládací. Pod displejem se nachází dvojice tlačítek, dvě kontextové klávesy, tlačítko pro sestavení videohovoru a přístup ke kontaktům. V levé části nechybí klávesy Tab, Cap Lock, Shift a přepínač FN pro psaní alternativních znaků tlačítek. Ve spodní pruhu nechybí tlačítko pro rychlý přístup ke zprávám, otevření nabídky start a spuštění internetového prohlížeče. Vedle mezerníku, zabírajícího na šířku dvě místa, si můžete všimnout tlačítka Sym, které slouží k přepínání alternativních znaků. Nejprve je nutné daný znak napsat a pak tímto tlačítkem zvolit jeho „mutaci“. V pravé části se nachází tlačítko OK, které supluje stisk OK, ale i křížku, v pravém horním rohu. K tomuto tlačítku se vrátím ještě v kapitole o ovládání. A konečně nechybí ani klávesa Enter simulující jednoduché "tapnutí" na vybranou položku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Červené podsvícení klávesnice ladí k černé barvě komunikátoru

Na klávesnici lze psát nejlépe dvěma prsty s Qtekem položeným na pevné podložce. Není-li kam Qtek položit, i dva palce dovedou po klávesnici kmitat nevídanou rychlostí. Zde ale můžete narazit na drobný problém související s jedinou klávesou Shift na levé straně. Chcete-li napsat například velké A, musíte palec pravé ruky natáhnout hodně, hodně daleko. Osobně jsem byl schopen psát opravdu rychle, při komunikaci na ICQ jsem se necítil brzděn, jako při využívání virtuální klávesnice na Compactu. Vyřizujete-li na cestách spoustu e-mailů, nebo textových zpráv, nedáte na Qtek dopustit a klidně mu odpustíte i veškeré další neduhy.

Displej jako bludička

Qtek nabízí displej s úhlopříčkou slušných 91 milimetrů a VGA rozlišením, tedy 640 × 480 bodů. Vzhledem k celkovým rozměrům a spoustě místa okolo displeje si ale jistě mnozí položí vtíravou otázku, proč není displej ještě o kousek větší. Takové rozlišení 800 bodů v delším směru by bylo úžasné, vždyť po stranách displeje je tolik volného místa! Racionální uvažování mne ale vrací na zem s argumentem kompatibility aplikací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obří displej by mohl být ještě větší

VGA rozlišení se pomalu zabydluje i v těch levnějších kapesních počítačích (přečtěte si recenzi Aceru n311). V zařízení za pětadvacet tisíc jej tedy beru jako samozřejmost. Velkou pracovní plochu oceníte zejména v internetovém prohlížeči a při prohlížení dokumentů, PDF či tabulek.

Klepněte pro větší obrázek
Srovnání displejů (zleva): MDA Compact, Qtek 9000, Qtek S200

V dalších ohledech mne ale displej docela zklamal. Zejména intenzita podsvícení patří mezi nejnižší, jakou jsem doposud u kapesních počítačů této platformy viděl. Bílá má navíc výrazný nádech do šedé a ostatní barvy jsou mdlé. Displej také vyvolává šedivé duchy po doteku pera. Činí tak ale trochu zvláštně jen pokud klepnete na jinou než bílou plochu. Nízká intenzita displeje spolu s lesklým povrchem (který ale nevytýkám, jde o vlastnost) nedávají příliš dobré podmínky pro čitelnost za jasných slunečných dnů.

Ovládání a ergonomie použití

Hlavním ovládacím prvkem Qteku zůstává i přes slušnou klávesnici dotykový displej. V prostředí operačního systému se za roky používání již orientuji, dám-li ale takové zařízení do rukou v tomto směru nováčkovi, tápe. Největší problém obvykle činí sjednocené tlačítko OK/close v pravém horním rohu. Mnozí se nemohou smířit s tím, že tam, kde byl křížek, je nyní OK a naopak. Zvyknout si je ovšem jen otázkou času, jsou zde problémy závažnější. Týkají se spíše rozvržení určitých displejů pro nastavení komunikátoru. Za uživatelsky vyloženě nepřátelské považuji například nastavení bezdrátové síťové karty, které probíhá na několika oddělených záložkách. Operační systém vás například neupozorní při špatně zadané délce zabezpečovacího klíče a podobně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Umístění ovládacího pera pod kloubem a čočka vnitřního fotoaparátu

Také ovládání z klávesnice má nedostatky, uvedu několik příkladů. Třeba při prohlížení zpráv (ať už e-mailů či SMS) otevřete zprávu klávesou Enter. Chcete-li ale otevřít zprávu následující, musíte tu stávající uzavřít tlačítkem OK a další zprávu otevřít opět pomocí Enter. Pokud se spletete a dvakrát zmáčknete OK, uzavře se aplikace inbox. Chcete-li se přepnout mezi přijatými a odeslanými zprávami, musíte sáhnout po ovládacím peru. Také nabídka Start by si zasloužila drobné přeskupení. Položky Programs a Settings bych dal co nejvýše, nyní se k nim musím proklikat pomocí klávesnice přes několik zástupců. Na další nedodělávku stran ovladatelnosti upozorním v další kapitole o telefonování.

Na závěr zamáčknu slzu nad vzpomínkou na Nokie řady Communicator, jejíž ovládání z klávesnice je úžasně intuitivní a velmi blízké běžným počítačům. Zde bych Microsoftu drobné opisování mile rád odpustil.


V další kapitole probereme hardwarovou výbavu, zkusíme s přístrojem telefonovat a budeme se rozplývat nad datovou komunikací.

Témata článku: Qtek, , , , , Nokia 9500, Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Špilberk, Horní Dolní, Telefonní sim, Výrazný nedostatek, Počítač připojený, Karlův, Běžné oko, Post, Karlův most, Velký, Velký test, Duplex, Extrém, Test, Nízká hladina