Qtek 9000: extrémní libůstka z postu nejvyššího (velký test)

Qtek 9000 je špičkovým komunikátorem, jehož funkcionalita, konstrukce i cena se přibližují notebooku. Má obrovský, otočný a dotykový displej s VGA rozlišením, plnohodnotnou klávesnici a oslňující výbavu. Nenechte si ujít podrobnou recenzi tohoto výjimečného přístroje. Video!

Zprávy

Textové a multimediální zprávy spolu s e-maily zastřešuje aplikace Inbox. Samozřejmostí jsou dlouhé zprávy, odpočítávání znaků, přehledné rozhraní pro tvorbu multimediálních zpráv a podobně. Aplikace využívá sdílené paměti, nejste tedy omezeni konkrétním stropem uložených zpráv či emailů. Můžete si také vytvořit několik POP3/IMAP schránek s automatickou kontrolou v pravidelných intervalech, nechybí podpora zabezpečené komunikace a podobně. Samozřejmostí je vzdálená synchronizace s firemním Exchange Serverem, nebo lokální s Outlookem. Zde si můžete nastavit pravidla pro synchronizaci podsložek, stahování příloh a podobně.

Pro vkládání znaků je samozřejmě nejpohodlnější hardwarová klávesnice, dále lze využít malé softwarové klávesnice, virtuální klávesnice mobilu či rozpoznávání ručně psaných znaků.

Operační systém a software

Operační systém Windows Mobile 5 přináší oproti Windows Mobile 2003SE několik zásadních změn, které nelze označit za kosmetické. Vskutku, stran vzhledu, rozložení se mnoho nezměnilo. Zásadní změny proběhly uvnitř.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní obrazovka operačního systému

Nový operační systém především naprosto odlišně pracuje s rozložením paměti. Kapesní počítač disponuje dvěma druhy operační paměti, RAM a Flash ROM. Paměť RAM je rychlejší, vyžaduje však neustálý přísun energie. Flash ROM nabízí zlomek rychlosti RAM, není však závislá na energii. Operační systém Windows Mobile 2003SE a mladší využívaly paměť Flash ROM pro uložení operačního systému a pokud nějaké místo zbylo, nabídli jej výrobci jako úložiště pro zálohy a důležité dokumenty. Paměť RAM (obvykle s dvojnásobnou kapacitou oproti ROM) pak byla rozdělena spravedlivě (uživatel mohl ovlivnit) mezi prostor pro uživatelská data (jakoby pevný disk na PC) a prostor pro spuštěné aplikace (jakoby RAM na PC). Při spuštění se tak vlastně aplikace přehrála z RAM do RAM, případně z paměťové karty do RAM a bylo po starostech. Tedy do doby, dokud akumulátor zásobil paměť energií. Mnoho uživatelů ale po návratu ze čtrnáctidenní dovolené našli svůj kapesní počítač zcela vybitý a ve stavu „od výrobce“. Důležitá data, aplikace i dokumenty zůstávaly v RAM, která se vinou vybití akumulátoru vymazala. Můj Compact, běžící na WM 2003SE, se občas resetuje i po rychlé výměně karty SIM. A znám případ, kdy se Compact zresetoval po vložení paměťové karty. Zkrátka systém, který potřeboval upravit.

Windows Mobile 5 funguje odlišně. Rozložení paměti RAM a Flash ROM se otočilo, nyní je zvykem dvojnásobek paměti Flash ROM. V této paměti má své místo operační systém (zabírá běžně okolo 40 MB), zbytek pak tvoří prostor pro uživatelská data. Paměť RAM pak slouží jen a pouze pro běžící aplikace. Dva pozitivní důsledky: nemusíte se starat o to, kolik dat můžete nahrát přímo do přístroje a ne na paměťovou kartu. Za druhé, ani po vybití akumulátoru nepřijdete o svá data (tvůrci zálohovacích programů budou hold o chlebu a vodě). Nevýhodou je ovšem skutečnost, že aplikace anebo data jsou uložena ve velmi pomalé paměti Flash ROM. Načítání z ní je mnohem pomalejší. Pokud ale instalujete aplikace na paměťovou kartu, rozdíl není tak výrazný.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka aplikací a rozhraní pro aktivaci modemu

Další změnou je způsob komunikace mezi kapesním počítačem a PC. Původní specifickou komunikaci vystřídal zavedený protokol TCP/IP. Kapesní počítač se tedy tváří jako běžný počítač připojený prostřednictvím síťové karty. Výhodou je údajně rychlejší synchronizace (v praxi nepříliš výrazná), komplikace ale může způsobit tvrdohlavý firewall: Ten může bez okolků v určitých situacích komunikaci mezi PDA a PC zakázat. Další změny proběhly v ovládání. Mezi ikonami se lze konečně pohybovat i ve vertikálním směru, zprávu napíšete a odešlete bez nutnosti vytažení pera a podobně. I když jisté nedostatky zde stále zůstávají, například Treo 650 si v tomto ohledu vede lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Další webové stránky pro ukázku schopností displeje

Z dalších novinek vyniká především dvojice kancelářských aplikací – Word Mobile a Excel Mobile. Nyní podporují mnohem širší paletu prvků v dokumentu a zlepšila se celková kompatibilita. Častou otázkou je kompatibilita starších aplikací. Někteří tvůrci vydávají upravené verze, staré dobré, avšak zapomenuté aplikace ale nemusí na novém operačním systému vždy fungovat. Největším problémem je spodní systémový pruh, který v určitých aplikacích překrývá lištu s prvky menu.

Multimédia a fotoaparát

V odstavci o výkonu jsme již hovořili o schopnostech Qteku s přehráváním videa. Pro dosažení plynulosti musíte snížit datový tok i rozlišení zhruba na úroveň 320 bodů v delším směru obrazu. Rozlišení displeje sice zůstane nevyužito, velikost filmu se ale sníží a hlavně neutrpí plynulost. Vzhledem k malé kapacitě paměti se ovšem neobejdete bez paměťové karty.

Klepněte pro větší obrázek 
Video je třeba před zkopírováním překomprimovat

Qtek se samozřejmě hodí také pro poslech hudby, ke kvalitě zvukového výstupu nemám nejmenších námitek. Vždy ale záleží na použitých sluchátkách. S oblíbenými špunty je v tichých pasážích patrná nízká hladina šumu a drobné lupkání při přechodu mezi skladbami. Nicméně například sluchátka Koss Porta Pro tyto neduhy překryjí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotografie se vyznačují dobrou ostrostí až ke krajům
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky špatné expozice: první fotografie byla pořizována za slunečného dne

Svými kvalitami mne velmi mile překvapil také fotoaparát, zvláště po zkušenostech s předešlými modely HTC. Především zaslouží pochvalu videosekvence v rozlišení 320 ×240 obrazových bodů, což je již hezky koukatelné i na monitoru počítače. Fotoaparát nabízí rozlišení 2 Mpix, tedy maximálně 1600 × 1200 obrazových bodů. Na výběr jsou i nižší stupně rozlišení, vybrat si lze dokonce mezi typem komprese dat. Na snímku motorky je patrná dobrá práce automatické expozice, přes množství chromu nenajdete na snímku přepálená místa. Expozice však selhala v nelehkém snímku se slečnou, proti obloze automatika ve snaze eliminovat přepaly určitá místa podsvítila. Snad jako u všech kapesních počítačů této platformy, i nyní si musím postěžovat na dlouhou prodlevu uzávěrky. Qtek si také neporadí s focením blízkých předmětů, neslouží moc dobře ani jako záznamník textu.


V předposlední kapitole probereme příslušenství dodávané spolu s komunikátorem. A dobereme se k závěru.

Témata článku: Qtek, , , , , Nokia 9500, Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Nízká hladina, Velký test, Telefonní sim, Duplex, Velký, Extrém, Počítač připojený, Post, Výrazný nedostatek, Horní Dolní, Špilberk, Běžné oko, Test, Karlův most, Karlův