Qtek S200: skvělé funkce v malém kabátku (velký test)

MDA Compact má konečně pořádného nástupce. Qtek S200 přináší nový operační systém, podporu EDGE i Wi-Fi a navíc přidává skvělý displej. Chcete plnohodnotný komunikátor velikosti chytrého mobilu? 2× video

Ovládání levou zadní

S příchodem nového operačního systému se výrazně zjednodušilo ovládání bez dotekového pera. Výrobci ovšem na změny a následné potřeby uživatel takřka nedbají. Operační systém Windows Mobile 5 je bez dotekového pera ovladatelný jen tehdy, přiřadíte-li hardwarovým tlačítkům funkce OK/Close a Start. Na toto výrobci ovšem obvykle nedbají, příkladem za všechny může třeba MDA Vario.

Teprve po přiřazení těchto funkcí tlačítkům nad displejem nebo po stranách bylo Vario vcelku dobře ovladatelné. Slůvko „vcelku“ má ale své opodstatnění, pro tato tlačítka bylo potřeba sahat příliš daleko. Teprve u Qteku mám dojem, že nad ovládáním uvažovali lidé a vyzkoušeli si jej alespoň na pár sekund používat v praxi. Výsledkem snahy jsou ona dvě nenápadná tlačítka pod pětisměrným ovladačem. Díky nim se ovládání velmi zpříjemnilo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přiřazení funkcí hardwarovým tlačítkům

Většinu běžných činností tak lze vykonávat opravdu bez dotekového pera. Nicméně stále zůstávají hluchá místa, například mezi přijatými a odeslanými zprávami se bez tapnutí na displej neobejdete. Těchto drobností zůstává v operačním systému víc, nicméně již konečně mohu říct, že použití běžných „mobilních“ funkcí nevyžaduje pero.

Psaní na displeji

Qtek S200 nemá nikde schovanou numerickou klávesnici, veškeré zadávání textu se provádí prostřednictvím dotekového displeje. Pro čtenáře platformy Windows Mobile neznalé tyto způsoby zopakuji, ostatní nechť přeskočí dále.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Virtuální klávesnice vám umožní psát palcem na dotekovém displeji

Zřejmě nejčastěji budete pro zadávání textu využívat virtuální klávesnici mobilního telefonu. Na displeji se objeví velká tlačítka se shodnými funkcemi jako u mobilu. Psaní pak probíhá ťukáním palcem na displej (zde se hodí ochranná fólie, která nezanechává v takové míře otisky prstů). Z počátku jde o nezvyklý pocit, tlačítka přeci jen nedávají žádnou zpětnou vazbu. Obvykle ale stačí jen slabý dotek a znak se zaznamená.

Větší problém ovšem představují neexistující hranice mezi tlačítky. Palec se tak na ploše nemůže podle ničeho orientovat. Osobně jsem si zvykal poměrně dlouho, po pár měsících jsem ale byl schopen psát na Compactu (potažmo Qteku) stejně rychle jako na mobilu s běžnou klávesnicí. Qtek nabízí český slovník pro prediktivní vkládání textu, ten však bohužel píše s diakritikou a zkracuje tak délku zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nabídka způsobů vkládání textu, virtuální qwerty klávesnice s titěrnými tlačítky

Dalším způsobem je malá softwarová QWERTY klávesnice s opravdu miniaturními tlačítky. Ovládat se musí výhradně dotekovým perem. Přiznám se, že i v sedě a v klidu mám co dělat, abych se do pidi-tlačítek strefil. Tento způsob psaní například v MHD nepřipadá v úvahu. Windows Mobile podporuje také rozpoznávání psaných znaků. Osobně jsem si na tento způsob nikdy nezvykl, najdou se ale uživatelé, kteří na něj nedají dopustit. Posledním způsobem je Transcriber, který také rozpoznává psané znaky. S tím rozdílem, že by měl teoreticky rozpoznat celá slova napsaná psacím písmem. Ze všech způsobů mi přijde nejméně spolehlivý (ano, nepíši krasopisem).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dva způsoby rozpoznávání znaků a rozpoznávání psaných slov

Na závěr připomenu, že jakákoli hardwarová klávesnice je lepší než všechny soft-způsoby zadávání textu. Pokud hodláte psát delší e-maily, klábosit na ICQ či psát romány, určitě svou pozornost zaměřte na Vario. Jeho klávesnici jsme v recenzi chválili.

Telefonujeme a voláme

Podívejme se nyní na Qtek z pohledu „běžného mobilního telefonu“. Qtek je vybaven komunikačním modulem podporujícím frekvenční pásma 850/900/1800/1900 MHz. Komunikátor tedy vyhoví i nárokům cestovatele do cizích zemí. Sdílená paměť neklade žádná kapacitní omezení při plnění databáze kontaktů. Ke každému jménu lze přiřadit doslova desítky položek. V operačním systému Windows Mobile 5 přibyly položky pro přiřazení obrázku a vyzváněcí melodie, toto ve starším OS zajišťovala externí aplikace. Všechny kontakty včetně veškerých položek se bez nejmenších problémů synchronizují s dospělým Outlookem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke každému kontaktu lze přiřadit několik desítek informací

Sestavení hovoru probíhá velmi rychlým způsobem: stačí komunikátor zapnout, stiskem zeleného tlačítka vyvolat virtuální klávesnici mobilu, zde pomocí rychlého „T9“ vyhledávání najít kontakt a zeleným tlačítkem číslo vytočit. „T9“ vyhledávání funguje podobně jako při psaní zpráv. Tlačítko s písmenem, které hledané jméno obsahuje, stisknete vždy jen jednou. Telefon pak filtruje odpovídající záznamy. Přitom mu je jedno, zda zadáváte jméno či příjmení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozhraní pro vyhledání kontaktu, zmeškaný hovor a registr volání

Na příchozí hovory můžete být upozornění melodiemi ve formátu WAV, Mp3 či WMA a vibracemi. Z pokročilých telefonních funkcí stále postrádám vyzváněcí profily (lze doinstalovat, např. aplikace PhoneAlarm a PocketZenPhone), hodila by se také filtrace hovorů.

Qtek si díky podpoře Bluetooth bezvadně rozumí s utrženým sluchátkem (vyzkoušeno s Nokia BH-200). Využít můžete také vestavěnou hands-free (při hovoru podržte na dvě sekundy zelené tlačítko), nebo lehkou hand-sfree dodávanou spolu s komunikátorem. Sluchátko svými kvalitami rozhodně nenadchne. Zvuk je takový plechový, postrádá hloubky. Z telefonu jsem zkrátka slyšel i přirozenější hlas.

Komunikátory na platformě Windows Mobile 5 mívaly z počátku problémy s rychlostí přijmu hovoru. Zejména první Varia byla v tomto ohledu doslova tragická. Pokud komunikátor vytěžovala nějaká náročná aplikace, příchozí hovor bylo možné přijmout až po opravdu dlouhé době. Komunikátoru trvalo vykreslení informační bubliny i samotná reakce na stisk sluchátka. V tomto směru jsem u Qteku nezaznamenal vůbec žádné potíže. I při spuštěném náročném videu se vyzváněcí tón rozezní okamžitě.


Ve čtvrté kapitole
nás čekají zprávy a e-maily, procesor a paměť

Témata článku: Qtek, , , , , Palm Treo 650, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Náročná aplikace, Dostupná kapacita, Vylepšené ovládání, Velký test, USB Hub, Goliáš, Malý soubor, Kabát, Neomezená kapacita, Počítač připojený, Běžný úkon, Známý procesor, Slunečný den, Energetický nárok, F +, Transcribe, Test