Qualcomm Quick Charge 3+. Střední třída se může těšit na ještě rychlejší nabíjení

Polovodičový gigant Qualcomm představil vylepšení rychlého nabíjení Quick Charge 3, které debutovalo již v roce 2015. Vylepšená verze Quick Charge 3+ je určená pro mainstream, tedy pro smartphony střední třídy, které budou brzy profitovat z ještě rychlejšího kabelového dobíjení. A to s komponentami, které nijak negativně neovlivní koncovou cenu telefonů.

Hlavní výhodou Quick Sharge 3+ je rychlejší dobíjení do 50% kapacity baterie, které má trvat pouhých 15 minut! Samotné dobíjení tedy bude až o 35 % rychlejší než u dřívějších telefonů, navíc teplota při dobíjení poklesne až o 9°C. A to jsou prakticky stejné základní specifikace jako u standardu Quick Charge 4+, který je však vyhrazen pouze pro ty nejvýkonnější čipsety od Qualcommu. Abychom ale byli upřímní, QC3+ bude stále o něco pomalejší, než QC4+, ovšem rozdíly mezi oběma standardy už nebudou tak výrazné jako v minulosti.

Quick Charge 3+ však bude k dispozici o patro níže, počítá se s ním u Snapdragonů 765 a 765G, které budou doplněny novými obvody PMIC (Power Management Integrated Circuit), s nimiž bude možné dosáhnout rychlejšího dobíjení. S podporou QC 3+ se počítá i u dalších čipsetů vyšší střední třídy, které Qualcomm představí ještě v průběhu letošního roku. Nový standard je navíc zpětně kompatibilní i s původním QC3.

Na světě je už teď i jedna rarita, Xiaomi Mi 10 Lite Zoom je totiž prvním smartphonem vůbec, který současně podporuje standardy Quick Charge 4+ i Quick Charge 3+. Rychlost dobíjení tak bude zcela záležet na tom, jakou nabíječku použijete.

Standard Quick Charge 3.0 je s námi již od roku 2015:

Zdroj Qualcomm

Diskuze (2) Další článek: Další úniky informací ke Galaxy Fold 2. Známe koncovou cenu i počet foťáků!

Témata článku: , , , , , , , , , Čipset, Qualcomm Quick Charge, Třída, Standard Quick Charge, Dobíjení, PMIC