Quickoffice 6: zázrak ve vaší kapse

Kapesní počítače třídy Palm již pomalu ztrácejí náskok, který kdysi měly před svou konkurencí. Jednu věc jim však lze závidět: kancelářský balík Quickoffice.

Bezesporu nejpoužívanějšími programy na jakékoli počítačové platformě jsou aplikace obsažené v některém z kancelářských balíků. Tabulkový kalkulátor nebo textový editor najdeme snad všude, ne vždy je ale jejich kvalita na patřičně vysoké úrovni.

Uživatelé kapesních počítačů tyto programy potřebují také. Zatímco přístroje s operačními systémy PocketPC nebo Symbian/Epoc již poměrně kvalitní kancelářské programy obsahují, uživatelé nejrozšířenějších kapesních organizérů třídy Palm se v základní výbavě musí spokojit pouze s velmi jednoduchým textovým editorem.

Společnost s názvem Cutting Edge Software již delší dobu vyvíjí a prodává jedinečný kancelářský balík Quickoffice, který vždy patřil k tomu nejlepšímu, co pro počítače s tímto systémem existuje. Nová, šestá verze jde ještě dále a dokazuje téměř nemožné. Nejen že zachovává poměrně vysoký stupeň kompatibility s kancelářským balíkem Microsoft Office, ale podporuje i vysoké rozlišení nového počítače Sony Clie PEG-NR70 (pro neznalé: tento přístroj dokáže zobrazit celých 320 x 480 obrazových bodů).

Prohlédněte si teď pozorně screenshoty dvou stěžejních aplikací – textového procesoru Quickword i tabulkového procesoru – sejmuté právě na tomto jedinečném kapesním počítači. Vidíte? Vysoké rozlišení se opravdu hodí a je dobrým důkazem skutečnosti, že miniaturnímu rozlišení současných Palmů již opravdu odzvonilo a že Sony se svou řadou Clié vykročila správným směrem.

Quickoffice však nepodporuje pouze nová, vysoká rozlišení. Rozumí si také se všemi novinkami v PalmOS 4: plně podporuje všechny použité druhy paměťových karet i nový souborový systém VFS.

Quickoffice ovšem není zdarma – chcete-li jej používat, musíte sáhnout do své peněženky a připravit si téměř čtyřicet dolarů, což není zrovna malá částka. Hlavní nevýhodu tohoto kancelářského balíku vidím ve způsobu zadávání znaků na kapesních počítačích bez klávesnice. Grafitti se totiž opravdu na žádné velké psaní nehodí a raději přemýšlejte o pořízení kvalitní externí klávesnice. Pokud však potřebujete na svých cestách číst soubory vytvořené v MS Office, pak o Quickoffice přemýšlejte, protože nic lepšího prostě nenajdete.

Váš názor Další článek: PC Suite pro Nokii 7650: mějte (téměř) všechno pod palcem

Témata článku: Zázrak, Malá částka, Vysoký stupeň, Vaš, Quickoffice, Kapesní organizér, Symbian EPOC