Radek Hulán: Touch HD má, co iPhone nenabídne

Měla to být Xperia, ale nakonec koupil HTC Touch HD. Radek Hulán srovnává nejlepší telefon současnosti s hračkou od Apple.

Touch HD - snadné a rychlé ovládání všech klíčových funkcí

Častým argumentem při uvažování o nákupu iPhone bylo "snadné ovládání". Částečně to je pravda, zatímco dřívější HTC zařízení s 2,8" displejem šla skvěle ovládat stylusem, QWERTY klávesnicí či kurzorovými klávesami, tak na prst to moc nebylo, zatímco iPhone jde dobře ovládat právě prstem (přesněji, dá se ovládat jenom prstem).

S Touch HD ovšem HTC ukázalo, že ovládání prstem není žádná magie, chce to jen velkou úhlopříčku displeje. iPhone má 3,5" úhlopříčku a Touch HD dokonce 3,8". Výsledek? Touch HD se perfektně ovládá prstem. Dodává se k němu i stylus s magnetickým uchycením, ale ten asi nikdy nepoužijete. Osobně jsem jej vytahoval první dva dny, protože jsem na to po letech používání Windows Mobile zvyklý, ale velice brzo jsem přešel jen na ovládání prstem.

Citlivost dotykové vrstvy displeje při ovládání prstem je srovnatelná s iPhone, zde není praktický rozdíl.

Perfektní ovládání a rychlost

Veškeré myslitelné funkce, které s Touch HD budete často používat, se ovládají opravdu snadno a přímo z úvodní obrazovky. Může za to nadstavba od HTC pro Windows Mobile 6.1 nazvaná TouchFlo 3D. Tato nadstavba nabízí vlastní prostředí pro přístup ke kalendáři, kontaktům, sms a MMS zprávám, emailům, počasí, kurzům akcií, fotoalbu a hudebnímu / video přehrávači a podporu pro skrolování v každé aplikaci pomocí prstu.

Klepněte pro větší obrázek 
Záložka počasí v TouchFlo 3D

Samozřejmě ani snadné ovládání by nebylo vše, kdyby telefon nebyl rychlý. Jenže on rychlý je, a to pocitově mnohem více, než by například odpovídalo o 25% vyšší frekvenci procesoru oproti mému předchozímu telefonu - HTC Kaiser. Použitý Qualcomm procesor je asi to nejlepší, co v mobilní oblasti existuje, obsahuje dualcore CPU (jedno jádro používají aplikace a operační systém, druhé telefonní modul pro rychlé reakce i při 100% zatížení jádra prvního třeba přehráváním videa), GPRS/EDGE/3G modul, (A-)GPS modul, grafický akcelerátor a další prvky. Jiné telefony to řeší více chipy, což znamená také vyšší spotřebu.

Výdrž baterie je silná stránka Touch HD. Při velice intenzivním používání zařízení vydrží 2 celé dny, při běžném zatížení 4 dny. Konkurence je často ráda, když vydrží do večera. HTC zjevně výborně zapracovalo na režimech šetření energií. Přítomné je i světelné čidlo, které reguluje podsvícení obrazovky podle intenzity vnějšího osvětlení (toto čidlo se také používá pro vypnutí displeje při přiblížení telefonu k uchu).

Celé zařízení se chová (po instalaci tohoto hotfixu) za všech okolností zcela bezproblémově. Může za to i (na Windows Mobile) velká RAM, kdy po startu zařízení a naběhnutí TouchFlo 3D je téměř 130MB RAM dostupných pro aplikace (jiná WM zařízení mají tuto hodnotu běžně o 100MB nižší).

Stejně snadno se díky TouchFlo 3D podíváte na nové SMS či MMS a jedním přiložením prstu na displej můžete SMS smazat či na ni odpovědět:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Záložka emailů v TouchFlo 3D  a psaní SMS zpráv

Při psaní SMS zpráv se používá chatový režim, kdy vidíte v jednom okně příchozí i odchozí zprávy od dané osoby a můžete začít přímo odpovídat. Můžete samozřejmě smazat i jednotlivou SMS zprávu z tohoto chatu (což iPhone neumí), popřípadě chatové zobrazení zpráv úplně vypnout, a používat klasické zobrazení a řazení dle času. U SMS zpráv si můžete pochopitelně nastavit i doručenky (což na iPhone zase nejde) a být tak informován o tom, že daný člověk zprávu dostal. Pokud je v SMS zprávě nějaký text, který chcete poslat dál, přenést jej do poznámek, či s ním obecně elektronicky dále pracovat, tak si jej na Touch HD jedním kliknutím označíte a zkopírujete do schránky (Copy) a v jiné aplikaci jej podobně snadno vložíte (Paste).

V případě iPhone ovšem musíte z kapsy vytáhnout propisku a papírek, pečlivě si poznámku přepsat, ukončit SMS aplikaci, papírek mezitím neztratit, spustit jinou aplikaci (multitasking na iPhone neexistuje), a tam na softwarové klávesnici přeťukat poznámku z onoho papírku.

Touch HD nabízí hned několik softwarových klávesnic pro psaní zprávy, a i v testované anglické (WWE) verzi ROM je přítomné české doplňování znaků pomocí T9 slovníku, české fonty a české národní nastavení pro datum, měnu a další.

V těchto dnech by se měla dostávat do prodeje i plně česká verze, s překladem všech aplikací. Nicméně i v anglické WWE ROM můžete TouchFLo 3D přepnout do češtiny pomocí Diamond TF3D Config 0.6.7 utilitky.

Klepněte pro větší obrázek 
Takto vypadá plná QWERTY klávesnice Touch HD

Na screenshotu vidíte, že je možné snadno zapnout a vypnout nápovědu slov pomocí T9, rovněž tak je snadné si vybrat z napovídaných slov (po napsání jen "odpo" je vám nabídnuto celé slovo "odpověď"). Kromě této plné QWERTY klávesnice existuje i kompaktní QWERTY a PhonePad klávesnice, které mají ještě větší tlačítka a spoléhají se na vestavěné slovníky pro psaní slova. Tento slovník se dá samozřejmě i uživatelsky doplňovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Compact QWERTY a PhonePad klávesnice

Kromě těchto klávesnic určených pro prsty jsou i specializované klávesnice pro stylus, Transcriber (což je rozpoznávání běžného psaného písma na obrazovku) a Block Recognizer (tento nerozeznává celá slova, ale jen písmena, je to obdoba graffiti z Palmu).

Pokud chcete, můžete k Touch HD připojit i externí plnohodnotnou Bluetooth klávesnici, poté sice musíte ke 147 gramům váhy telefonu připočítat dalších 200 gramů váhy externí klávesnice, nicméně dostanete tak zařízení, které pro velkou část úkolů bez problémů nahradí notebook.

Klepněte pro větší obrázek
S plnohodnotnou Bluetooth klávesnicí nahradí Touch HD i notebook

V případě iPhone si externí Bluetooth klávesnici nepřipojíte. Podle Steva Jobse je totiž externí klávesnice špatná (přesněji: cokoliv s tlačítky je špatné a ďábelské), a všichni uživatelé Apple mají pochopitelně přesně stejné potřeby jako on.

Aby se vše opravdu snadno ovládalo prstem, použilo HTC i zvětšené menu aplikací, zvětšené Start menu, a zvětšené stavové ikony v pravé části horní lišty.

Klepněte pro větší obrázek 
Také menu aplikací je zvětšené tak, aby se ovládalo pohodlně

Hudební a video přehrávač, fotogalerie

HTC nabízí s TouchFlo 3D i svůj vlastní hudební a video přehrávač, který umí procházet hudební sbírku podle ID3 tagů, autorů, interpretů, alb, či hudebních žánrů. Touch HD má (konečně) běžný 3,5mm výstup na sluchátka, takže se můžete kochat jeho kvalitní reprodukcí, která kvalitou při přímém srovnání převyšuje i dedikované zařízení pro přehrávání hudby (třeba iPod). Zkoušel jsem poslouchat na in-ear sluchátkách Shure SE530, tedy naprostém high-endu v této oblasti, a zvuk byl srovnatelný na kvalitní Zune 80GB výstup.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehrávání skladeb z úvodní obrazovky a pohled na hudební alba
Klepněte pro větší obrázek 
Pokud vás omrzí vaše hudební sbírka, můžete také poslouchat integrované FM rádio. Nutné je mít připojená sluchátka, slouží jako anténa

Nová je i fotogalerie, která navíc používá automatické natáčení displeje podle rotace telefonu. Ano, Touch HD má čidlo, které sleduje 3D polohu telefonu, a některé aplikace (Fotoalbum, Opera, a další) je poté používají. Pokud chcete podporu dále modifikovat, doporučuji aplikaci Gyrator 2.

Klepněte pro větší obrázek 
Fotoalbum

3D čidlo polohy je mimochodem použitelné třeba i tak, že položení telefonu při hovoru displejem směrem dolů hovor ukončí. Uživatelsky definované akce v Gyratoru 2 je možné navázat i na vysunutí a zasunutí stylusu - takové zasunutí stylusu telefon může uzamknout.

Témata článku: HTC, , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 7, Apple iPhone SE, Apple iPhone SE 64GB, HTC Touch, HTC Touch 3G, HTC Touch HD, HTC Touch Pro, HTC Tytn, Sony Ericsson Xperia X1, Klíčová funkce, Dlouhodobý uživatel, Kompletní obsah, Jediné řešení, Dětská hra, Hudební žánr, Velká RAM, Prostý fakt, Graffiti, Celé slovo