RadioMobil versus GTS: bitva je opět tady

Jak jsme již na MobilManii informovali, mezi RadioMobilem a GTS se rozpoutala další bitva telekomunikační války o propojovací poplatky. Poté, co RadioMobil byl nucen znovu propojit svou síť s GTS, nastala mezi oběma společnostmi tvrdá mediální potyčka. To ale není vše.

RadioMobil se podrobil

Těmito slovy začínala středeční tisková zpráva společnosti GTS, která hovořila o tom, že RadioMobil znovu zprovoznil přímé propojení mezi svoji sítí a sítí GTS, což mu v pátek 8. 2. nakázal svým rozhodnutím ČTÚ. Podrobnosti o tom, proč došlo k odpojení sítě GTS naleznete v našem úterním článku.

Obnovení respektive přerušení přímého propojení mezi sítěmi je však u tohoto sporu pouhou špičkou ledovce. Celý tento spor se totiž pomalu ale jistě začíná řešit spíše než na ČTÚ (které na jeho vyřešení již pár týdnů zajisté usilovně pracuje) na veřejnosti. Výpady mezi jednotlivými společnostmi jsou stále zřetelnější a také stále ostřejší. Otázka ale zní kdo to začal. Na tuto otázku však nelze poskytnout jednoznačnou odpověď. Tento spor se totiž rozvinul nejprve v zákulisí jednání o propojovacích poplatcích, která jsou v České republice obecně něčím jako Kotel, Nejslabší máte padáka! a Brutální Nikita dohromady.

Propojovací poplatky – Proti všem!

V propojovacích poplatcích se jedná o každém haléři, každý desetník zde totiž znamená miliony a každá koruna, o kterou se propojovací poplatek sníží, může znamenat až miliardu rozdílu v příjmu společnosti. Existuje uzavřená skupina lidí, kteří mají v jednotlivých telekomunikačních společnostech obrovský vliv a moc, jsou to lidé, kteří jednají o propojovacích poplatcích. Arogance, někdy i nadávky a dokonce až vyhrožování, různé zákulisní spekulace, tak by se dala charakterizovat situace v propojovacích poplatcích u nás. K tomu připočtěte ještě nečinně přihlížející ČTÚ, které podle slov zástupců snad všech telekomunikačních společností, nechce nic řešit, nemá žádnou autoritu a neplní svoji funkci tak, jak by mělo. Koneckonců i rozhodnutí o znovupropojení RadioMobilu s GTS mělo být uskutečněno nejpozději do 24 hodin od předání tohoto rozhodnutí do rukou RadioMobilu. Vydáno však bylo 8. 2. 2002 dopoledne a RadioMobil přímé propojení s GTS obnovil až 13. 2. 2002.

Rozzuřenost jednotlivých operátorů v oblastí propojovacích poplatků však přerostla nade všechny meze. ČTÚ trvá vše dlouho a než se dostane k řešení nějakého problému, tak se může stát, že problém již není aktuální. Někteří operátoři se tak rozhodli řešit svou poněkud svízelnou situaci na veřejnosti.

O boji duchovním

Jak říkal již Petr Chelčický, tak bojovat se dá i slovem. RadioMobil a GTS se tedy rozhodli řešit svůj spor na veřejnosti. Smutné je na tom to, že oba dva operátoři podali k ČTÚ žádost o vyřešení jejich sporu týkajícího se výše propojovacího poplatku za ukončení hovoru ze sítě GTS v síti RadioMobil, již před několika týdny a zatím se žádného stanoviska nedočkali. RadioMobil tvrdí, že GTS mu dluží peníze a porušuje propojovací dohody. To samé pak tvrdí GTS o RadioMobilu. Rozhodnout by tedy měl nezávislý rozhodčí orgán, tedy ČTÚ. Problém je ale v tom, že celá aféra je jakýsi trojský kůň.

Když ČTÚ uzná, že je možné účtovat novou maximální cenu za ukončení hovoru z fixní v mobilní síti zpětně od 1. 1. 2001, tak z „trojského koně“ jménem GTS vyleze mnohem větší a pro RadioMobil finančně bolestivější problém – propojení s Českým Telecomem - zde jde opravdu již o stovky milionů korun.

A jak že se vlastně slovem bojuje?

GTS

„Kdo seje vítr, sklízí bouři,“ připomenul David Duroň, marketingový ředitel GTS. „Žádná telekomunikační společnost nesmí podle zákona přerušit propojení sítí bez souhlasu regulátora. Krok Radiomobilu je bezprecedentní, a to nejen proto, že se jeho rukojmím se stávají uživatelé fixní sítě GTS,“ dodal Duroň.
...
Veškeré pokusy GTS o dosažení úhrady ze strany Radiomobilu ztroskotaly. Místo snahy o dodržování zákona, sáhl Radiomobil k extrémnímu kroku a propojení přerušil. „Takové podnikatelské praktiky jsou nejen nemorální, ale navíc nemají podle rozhodnutí regulátora v zákoně oporu,“ uzavřel Duroň.

RadioMobil

Propojení telekomunikačních sítí mezi společnostmi RadioMobil a GTS CZECH je realizováno na základě smlouvy o Propojení telekomunikačních zařízení a sítí podepsané již v roce 2000. Společnost GTS CZECH v minulém roce začala tento smluvní závazek závažně porušovat tím, že přestala za propojovací služby poskytované naší společností platit. Společnost GTS CZECH ani po opakovaných písemných výzvách učiněných v období 4. čtvrtletí loňského roku nebyla ochotná dostát svým smluvním povinnostem. V lednu letošního roku jsme se v reakci na pokračující jednání a negativní postoje společnosti GTS CZECH obrátili v souladu s telekomunikačním zákonem s podnětem k řešení této situace na regulátora telekomunikačního trhu – Český telekomunikační úřad.

Přerušení poskytování služeb nám umožňuje platná Propojovací smlouva a považujeme je za zcela logický a oprávněný způsob, jak reagovat na situaci, kdy někteří telekomunikační operátoři využívají propojovací služby, za které potom neplatí vůbec nebo si cenu jednostranně určují podle svých představ. Prvořadou povinností všech smluvních partnerů musí vždy být respektování vzájemně sjednaných smluvních povinností.

Dovolujeme si současně upozornit, že rozhodnutí ČTÚ o nových propojovacích cenách, na které se společnost GTS CZECH často odvolává, nabývá účinnosti dnem jeho zveřejnění a nemá zpětnou účinnost. Neexistuje proto žádný důvod, který by společnost GTS CZECH opravňoval k zastavení plateb, k němuž přistoupila od října loňského roku.

GTS

Přestože Český telekomunikační úřad (ČTÚ) na podnět společnosti GTS nařídil v pátek 8. 2. 2002 předběžným opatřením společnosti Radiomobil okamžité obnovení propojení sítí obou operátorů, Radiomobil tak dosud neučinil. Namísto toho začala společnost Radiomobil od včerejšího dne šířit nepravdivé informace o důvodech, které vedly k přerušení propojení. Společnost GTS hodlá v této souvislosti podat na Radiomobil žalobu na ochranu svého dobrého jména.

„Z našich zákazníků se stali rukojmí Radiomobilu,“ řekl Milan Rusnák, generální ředitel GTS. „Za šíření nepravdivé informace o GTS čeká Radiomobil žaloba,“ dodal Rusnák.

Odpojením GTS od své sítě porušovala společnost Radiomobil od 4. února telekomunikační zákon. Protože navíc začala o důvodech sporu šířit nepravdivé informace, připravuje největší alternativní operátor GTS pro ochranu dobrého jména své společnosti žalobu na Radiomobil.

„Na českém telekomunikačním trhu musí vládnout pořádek a řád,“ řekl David Duroň, marketingový ředitel GTS. „Spory mezi operátory nesmějí být vedeny na úkor klientů. Bez dodržování zákonů a bez respektu k ČTÚ jako k regulátorovi to však nepůjde,“ dodal Duroň.

RadioMobil

Společnost GTS CZECH ve svém včerejším prohlášení obviňuje společnost RadioMobil z porušování telekomunikačního zákona. Tohoto porušení se měla naše společnost údajně dopustit tím, že se vzhledem k opakovanému neplnění finančních závazků ze strany GTS CZECH rozhodla dočasně odpojit její síť. Jsme přesvědčeni, že jsme jednali zcela v souladu s právem a že se porušení zákona dopustila neplněním svých smluvních závazků naopak společnost GTS CZECH. Podle platné smlouvy totiž dluží GTS CZECH naší společnosti více než 25 milionů korun. Vzhledem k rozdílným stanoviskům obou stran je spor od minulého týdne předmětem správního řízení ČTÚ, otevřeného na podnět naší společnosti. V této souvislost je přitom třeba zdůraznit, že předběžné opatření ČTÚ nařizující obnovení propojení je standardním krokem, který žádným způsobem nepředjímá, která z protistran má pravdu.

„Společnost GTS CZECH se ve své zprávě často zaštiťuje cenovým rozhodnutím ČTÚ. Z citovaného listopadového rozhodnutí ČTÚ přitom jasně vyplývá, že toto rozhodnutí nemá zpětnou platnost a stanovené propojovací ceny platí od okamžiku zveřejnění rozhodnutí. GTS CZECH navíc své finanční závazky vůči společnosti RadioMobil neplnila ani v období před tímto rozhodnutím, např. v červenci a srpnu 2001, tedy v době, kdy k tomu neměla „důvod“, který nyní uvádí,“ říká Martin Klocperk, ředitel pro strategii a telekomunikační vztahy společnosti RadioMobil.

Poznámka: Výše uvedené informace jsou doslovnými citacemi z tiskových zpráv jednotlivých operátorů.

Důležité odkazy: Telekomunikační zákon. cenové rozhodnutí ČTÚ o výši ceny za ukočení hovoru z pevné sítě v mobilní síti, cenové rozhodnutí ČTÚ, které rušilo platnost starších cenových rozhodnutí z roku 2001.

Diskuze (7) Další článek: Český Telecom – ovečky, pojďte zpátky!

Témata článku: , , Bitva, Okamžité obnovení, Negativní postoj, GTS, Bit, RadioMobil