Railgun: US NAVY představilo elektromagnetickou zbraň budoucnosti

Americké námořnictvo na výstavě Naval Future Force Science and Technology EXPO představilo veřejnosti svoji novou elektromagnetickou zbraň, takzvaný railgun. Ten k odpalování vysokorychlostních projektilů využívá magnetické pole, o jehož použití sní armádní generálové posledních několik dekád.

Klepněte pro větší obrázek 
Railgun na fotce od Wired.com

 Dostřel zbraně označované jako Electromagnetic Railgun (elektromagnetické kolejnicové dělo) je kolem 200 kilometrů. Projektil po výstřelu letí až 7,5násobnou rychlostí zvuku.

Jeho ničivý potenciál konstruktéři přirovnávají k „vlaku jedoucímu 160 kilometry za hodinu“. „Zvládneme s ním sestřelit blížící se letadlo, ale také třeba balistické či řízené střely,“ uvedl kontradmirál Matthew Klunder.

Zbraň ponesou nejnovější torpédoborce třídy Zumwalt. K výstřelu není oproti konvenčním zbraním potřeba střelného prachu, stačí elektrický proud z generátorů na lodi. Projektil rovněž nenese ani gram výbušniny, o ničivý efekt se postará právě jeho nadzvuková rychlost.

Jeden výstřel za 25 tisíc

Námořnictvo argumentuje, že nasazením railgunu dojde k masívním úsporám. Jeden výstřel z nové zbraně totiž stojí „jen“ 25 tisíc dolarů, což je nesrovnatelný zlomek s cenou běžné balistické střely, třeba legendárního Tomahawku, jehož cena se pohybuje kolem 1,5 milionu dolarů. Přesnost railgunu by měla být totožná s přesností Tomahawku, ničivost pak ukážou další testy, ale už nyní je jasné, že bude velmi podobná.

Railgun bude v příštích dvou letech intenzívně testován, k oficiálnímu začlenění do výzbroje námořnictva by mělo dojít v roce 2018.

Diskuze (33) Další článek: Samsung překvapil: S4 LTE-A v ČR dostává Lollipop jako 1. na světě

Témata článku: , Dostřel, Budoucnost, Elektrický proud, Magnetické pole, Nával, Adda, Odpalování, Pře