Rambo16: s mobilem do boje

První vlaštovka v nové oblasti uplatnění mobilních telefonů už je na světě. Má velmi specifickou výbavu a je superodolná. Přinášíme vám exkluzivní informace o novém mobilu speciálně vyvinutém pro armádu.

Armáda pro komunikaci používá nespočet komunikačních systémů. Stranou nezůstávají ani GSM sítě. Žádný výrobce však doposud nenabídl takový telefon, který by potřebám armády vyhovoval. Zvláštní odolnost pro drsné podmínky a zacházení je jeho hlavním kritériem.

Lze namítnout, že existují outdoorové telefony, jako třeba Siemens M65 nebo Nokia 5140. V obtížných podmínkách mohou sice tyto telefony odolávat, ale přesto by hrubé vojenské zacházení nepřežily.

Válečník je na světě

Zbrojovka v Kazachstánu nedávno vyvinula bojový mobilní telefon s označením RAMBO16, který je určen pro použití v prvních liniích. Je speciálně upraven jak konstrukčně, tak i co do funkčního vybavení. Od tajného zdroje, jehož nebudeme z důvodů jeho bezpečnosti uvádět, se nám podařilo získat fotokopii nákresu telefonu. Získali jsme rovněž základní specifikaci funkcí telefonu.

Klepněte pro větší obrázek Konstrukční návrh ojedinělého telefonu je vzhledem ke svému původu sám velice ojedinělý

Telefon má maskovací zabarvení a speciální ergonomický tvar. Má rozměry 84 × 59 × 229 mm a váží 2 123 g. To je sice více, ale o to je mobil odolnější a lze jej tak použít i jako malou ruční zbraň. Dalším zajímavým prvkem je masivní pancéřová konstrukce. Ta by měla údajně odolat střelám až do ráže 16 mm i přímému zásahu granátem. Monochromatický displej na přední straně je chráněn speciálním, 15 mm tlustým, odolným sklem. Kovová tlačítka vyžadují velkou sílu ke stisku, uplatní se zde obouručný stisk.

Funkční nabídka není příliš zajímavá, je velmi podobná běžným low-endům. Za zmínku snad stojí jen budík s možností buzení pachem a speciální armádním prediktor iTup9 pro psaní SMS v Morseově abecedě. 

Unikátní je ovšam výbava. V telefonu najdete kompas, svítilnu, jehlu s nití barvy khaki, náplast s polštářkem a také kapsli se slzným plynem. Asi nejzajímavější je možnost časované aktivace autodestrukčního mechanismu. Pak lze mobil snadno použít jako abnormálně účinný ruční granát. V dokoupitelném příslušenství najdeme i velitelský megafon.

- kachnička -

Diskuze (35) Další článek: Nokia představila dva mobily pro CDMA

Témata článku: , , Nokia 5140, Siemens M65, MOBI, Boj, Megafon, Mobil, Morse