Reakce ministerstva na stížnost na ČTÚ

Ministerstvo průmyslu a obchodu dostalo stížnost na ČTÚ za zfušovanou cenovou analýzu. Pochybení ale nevidí. Naopak, vedení ČTÚ podrželo...

O zfušované cenové analýze vzešlé z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) jste si mohli přečíst mnohé, vše důležité se dozvíte v tomto článku. Čtenáři i redaktoři si nad srovnáním cen telekomunikačních služeb tuzemských a zahraničních operátorů v monitorovací zprávě za listopad 2010 nebrali servítky, nutno ovšem podotknout, že kritika byla zcela na místě. ČTÚ pak ve snaze zmírnit svou neschopnost přispěchalo s prohlášením, že vlastně nešlo o žádné sofistikované porovnání, nýbrž o rychlé a povrchní srovnání, aby bylo rychle z krku.

Klepněte pro větší obrázek
S cenovými analýzami si na ČTÚ hlavu nelámou a obavy mít nemusí, ostatně na ministerstvu také žádný problém nevidí...

Odvolat vedení ČTÚ? Není důvod...

Zaměstnanci ČTÚ jsou jako ostatní státní úředníci placeni z daní daňových poplatníků, a jsou tedy našimi zaměstnanci. Obyčejný člověk si řekne, že kdyby něco takového předvedl v práci on, pořádně si to odskáče. Jako s mnoha dalšími věcmi u nás toho ale běžný člověk příliš nesvede. Jeden z našich čtenářů, pan Vosmík, to ale přece zkusil a na ČTÚ si stěžoval u ministerstva průmyslu a obchodu (jako nadřízeného orgánu). Odpověď mu dorazila poměrně rychle, píše se v ní následující:


Ministerstvo průmyslu a obchodu Vám na základě dotazu zaslaného dne 16. prosince 2010 na oficiální e-mailový kontakt ministerstva posta@mpo.cz poskytuje následující informaci.

Český telekomunikační úřad (dále jen „ČTÚ“), v souladu se svým zmocněním podle § 54 odst. 2 a § 108 odst. 1 písm. f zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o elektronických komunikacích), zveřejnil ve své měsíční monitorovací zprávě č. 52 za měsíc listopad 2010 „Mezinárodní srovnání cen za služby poskytované prostřednictvím mobilních sítí“.

Jak samotné cenové srovnání, tak tisková zpráva vydaná dne 16. 12. 2010 popisují metodiku, podle níž ČTÚ postupoval, a která vychází z aktualizované metodiky Organizace pro spolupráci a rozvoj (OECD) z r. 20101. Použití této transparentní, evropskými státy používané metodiky tak nelze v žádném případě být důvodem pro zjednodušené označení monitorovací zprávy jako nepravdivé a zkreslující, nanejvýše může být vedena diskuse o zjednodušeních, která v zájmu rychlého porovnání tarifů všech českých dominantních mobilních operátorů s tarify uplatňovanými incumbenty v jiných evropských zemích ČTÚ použil.

V závěru citované tiskové zprávy ČTÚ proto vyzývá k uplatnění připomínek a námětů, které hodlá využít při přípravě dalších srovnávacích hodnocení úrovně cen služeb elektronických komunikací. Ačkoliv zákon o elektronických komunikacích dává v § 107 odst. 2 a 6 ministru průmyslu a obchodu kompetenci v případě hrubého nebo opakovaného méně závažného porušení povinností navrhovat vládě odvolání předsedy a členů Rady ČTÚ, není shora popsaný postup ČTÚ v žádném případě důvodem k tomuto kroku.

Závěrem Vás však chci ujistit, že Ministerstvo průmyslu a obchodu bude nadále působnost ČTÚ v oblasti regulace cen sledovat.“


Kompletní reakci ministerstva ve formátu pdf, tak jak nám ji poskytl pan Vosmík, si můžete stáhnout zde. Jinými slovy: státu vlastně vůbec nevadí, že ČTÚ nechává mobilní operátory na českém klondajku v klidu rýžovat a nemluví jim do jejich byznysu. Zkrátka nikdo nemá zájem na tom něco měnit.

Diskuze (65) Další článek: Vodafone: speciální edice Tarifů na míru až do konce ledna

Témata článku: , Závažné porušení, Regulace cen, Mini, Stížnost, Mini +, Běžný člověk, Reakce, Obyčejný člověk, Min