Recenze Alcatel OT 757: po plastické operaci

Alcatel One Touch 757 nabízí velký a poměrně kvalitní displej, rychlé prostředí a vyzvánění ve formátu MP3. Má slušivý design, dobrou funkční nabídku a prodává se za zajímavou cenu. Přeštěte si po téměř roční přestávce novou recenzi telefonu značky Alcatel.

Povedený telefonní seznam

Na kvalitní složku Adresář jsme byli u Alcatelů zvyklí vždy. Nejinak je tomu i teď – do paměti telefonu jde uložit až osm stovek jmen. Ke každému z nich navíc přiřadíte až 25 různých položek. To je opravdu výborná hodnota. K dispozici jsou klasická telefonní čísla na mobil, domů, do zaměstnání, číslo faxu, dvě e-mailové a jedna webová adresa. K tomu ještě třeba název společnosti, ve které dotyčný pracuje, jeho tamní funkce, město, ve kterém bydlí, adresa, pět různých poznámek anebo přezdívka. Do jednotlivých položek ale nezadáte české znaky s diakritikou.

 
Telefonní seznam • náhled na kontakt • prohlížení záznamů u kontaktu

Ke každému kontaktu může být uloženo datum narozenin, které automaticky spolupracuje s kalendářem. Uloží se jako opakovaná událost. Obrovská výhoda ale je, že datum narozenin zůstává uloženo i u samotného jména osoby, a je tedy dostupné skrze adresář. Není totiž zrovna nejpohodlnější vyhledávat narozeniny dotyčné osoby procházením celého jednoho kalendářního roku. Teď snadno kliknete na jméno a je to.

Telefon pracuje s uloženými kontakty poněkud zvláštně. Jedna složka je určena těm, které jsou uloženy na kartě SIM a druhou pak sdílí vícepoložkový seznam telefonu. Obě sekce jsou ale dostupné současně a pro pohyb z jedné do druhé stačí jediný stisk směrové klávesy. Vyhledávat lze ovšem pouze podle prvního znaku, a to je ohromná škoda. Kazí to dojem z jinak výborně zpracovaného a obsáhlého adresáře.

Hej, mistře středobasů

Podobně jako seznamy na SIM a v telefonu jsou vedle sebe řazeny dále ikonky dalších kontaktů, které plní funkci skupin. Odlišit vyzváněním můžete pouze skupiny, obrázky už ale přidáte jak jednotlivcům, tak skupinám.

Polyfonie má k dispozici 32 hlasů a nutno dodat, že vyzvánění má velmi dobrou kvalitu. Obzvláště se to projeví při přehrávání MP3 souboru. Pro vyzvánění může mít ale délku jen 30 sekund. Zvuk je příjemně středobasový (na poměry mobilních telefonů), nebudou vás kousat svištící výšky. Pokud si do telefonu budete takové skladby nahrávat, počítejte s tím, že se jich do paměti telefonu vejde jen velmi malé množství. Spolu s obrázky a ostatními multimédii se totiž budou muset tísnit na prostoru pouhých 4 megabajtů.

 
Mezi vyzváněcí melodie můžete zařadit i své oblíbené skladby ve formátu MP3 • složky s multimediálními daty • paměť je bohužel docela malá

Hovor jde pustit do hlasitého handsfree. Vy druhou stranu uslyšíte dobře, a i osobě na druhém konci linky bude váš hlas zřetelný. Poměrně spolehlivě reaguje One Touch 757 i na hlasové povely. Drobné zlepšení oproti 756 tu tedy je. Volání jde i zaznamenávat na do diktafonu.

Fotoaparát - stáří je znát

Alcatel One Touch 757 má integrovaný fotoaparát s rozlišením VGA, tedy 640 × 480 bodů. Je už ovšem zastaralý a na fotografiích to je vidět. Některé z nich vypadají, jako kdyby byly upravované ve Photoshopu jednoduchými efektovými filtry pro rozmazání. Posuďte sami na ukázkových fotografiích.

 
Hledáček fotoaparátu • možnosti nastavení

K dispozici jsou i čtyři menší rozlišení, která se pak dají dobře využít pro obrázky do MMS anebo pro portréty skupin. Fotografie jsou ukládány klasicky ve formátu JPEG. Nemá smysl vybírat jakoukoli ze dvou nižších kvalit fotografií. Stanou se z nich pak naprosto nepoužitelné obrázky. Velikost VGA snímků není navíc nikterak závratná ani při nejvyšší kvalitě – zhruba 50 kilobajtů.

Ukázkové snímky v plném rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát má osminásobný digitální zoom rozdělený na osm kroků. K dispozici je i sekvenční snímání čtyř po sobě jdoucích obrázků, uživatelské vyvážení bílé i kompenzace expozice a noční režim. Výsledek jeho použití můžete rovněž sledovat na ukázkových snímcích.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bez.. • ..a s aktivním režimem pro noční focení

S fotoaparátem jde zaznamenat i videosekvence. Z důvodu rozlišení 128 × 96 a maximální délky obligátních třiceti sekund ale nebude jejich použití nikterak časté. Nejvíce si jich zřejmě užijete na pozadí v pohotovostním režimu telefonu; ano, Alcatel One Touch 757 nabízí možnost umístit na plochu displeje videozáznam, který potom plynule přehraje vždy při přechodu do základního stavu nabídky. Bohužel jen jednou.

 
Hledáček v režimu videa • možnosti nastavení


Ve třetí kapitole budeme proklínat netradiční slovník zpráv, naopak kalendáři nebudeme mít mnoho co vytýkat. Dostaneme se už i k závěrečnému zhodnocení Alcatelu OT 757

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 757, Plášť, Plast, PLA, Výborná hodnota, Obrovská výhoda, Devils