Recenze Alcatel OT 757: po plastické operaci

Alcatel One Touch 757 nabízí velký a poměrně kvalitní displej, rychlé prostředí a vyzvánění ve formátu MP3. Má slušivý design, dobrou funkční nabídku a prodává se za zajímavou cenu. Přeštěte si po téměř roční přestávce novou recenzi telefonu značky Alcatel.

Posledním telefonem značky Alcatel, o kterém jsme psali recenzi byl model OT 756 - atraktivní telefon, na který se čekalo celé léto a příznivci značky na něj pěli samé chvály. Ano, je tomu už téměř rok. Mezi tím se výrobce na chvíli odmlčel, spojil se s čínským výrobcem TCL a posléze začal produkovat nové modely.

Zásadní událostí však bylo zrušení zastoupení společnosti Alcatel v České republice. Vznikl tím problém nejen pro dodavatele, ale také pro nás novináře, protože nebylo od koho nové telefony půjčit k recenzím. Novinky se však u nás už nějaký čas prodávají a jsme proto rádi, že jsme se na zápůjčce dohodli s jedním z prodejců. A tak si dnes s menším zpožděním můžete přečíst recenzi nového Alcatelu OT 757.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Alcatel One Touch 757 byl představen již na konci minulého roku. Telefon je funkčně i výbavou prakticky shodný s modelem OT 756, zásadní inovací však prošel vnější vzhled a nutno dodat, že je povedený.

   
Oficiální fotografie Alcatelu OT 757

Není všechno stříbro...

Alcatel One Touch 757 je telefon klasické konstrukce. Patří mezi nejvyšší modely značky a vzhled by tomu měl odpovídat. Dokud se telefonu nedotknete, je všechno v pořádku a barvy jsou odpovídající. Stříbrná se pěkně třpytí a kovové rámečky lesknou. Při dotyku se dojem poněkud zkazí, výrobci umějí vytvářet i hodnotnější plasty.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Že mu to sluší?

Telefon působí poněkud zavalitým dojmem, jeho rozměry ovšem nejsou nikterak závratné. Konkrétně tedy 106 × 45 × 19 milimetrů. Bílé vykládání boků spíše opticky rozšiřuje než naopak, a to je škoda.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zleva, zprava ... zkrátka telefon ze všech stran

Na spodní hraně najdeme konektory pro nabíječku a osobní handsfree, které ovšem v balení nenajdete. Nahoře pak trůní tmavé sklíčko, za kterým se schovává infraport. Vedle je otvor pro provlečení poutka, abyste mohli telefon nosit na krku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Spodní.. • ..a horní hrana

Schůdky pro prsty

Změn doznala zejména klávesnice. Mnohoúhelníky modelu OT 756 nahradily ostré linie a to je jenom dobře. Klávesy jsou uspořádány schůdkovitě, což je nejlépe vidět na fotografiích. Zezačátku je díky tomuto prvku pocit ze psaní zvláštní, po čase si ale zvyknete a obzvláště u spodní řady tlačítek si tento systém nebudete moci vynachválit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka klávesnice tvoří schůdky

Čtyřsměrná ovládací klávesa zaslouží jenom chválu. Potvrzovací „OK“ uprostřed se mačká jistě, směrové kolečko se do stran vykyvuje velmi ochotně a přesně. Velikost prstence je tak akorát – nezabírá příliš mnoho místa na úkor ostatních kláves a přitom není ani malý, aby se nedal pohodlně mačkat. Tady Alcatelu tleskám.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací prvek je opravdu výborný

Těsně pod displejem jsou dvě kontextové klávesy. Funkci obou v pohotovostním režimu si můžete nadefinovat. Nejmenší je dvojice tlačítek se symboly „C“ a ikonkou fotoaparátu. To první jmenované je klasická korekce anebo vynoření se v nabídce o úroveň zpět a tlačítko s malou zrcadlovkou nemusí nutně sloužit pro aktivaci fotoaparátu. Můžete si jej totiž rovněž nastavit, a to jak pro krátký stisk, tak pro podržení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti s kreditní kartou • telefon v ruce

Podsvícení klávesnice obstarává šest diod. Jejich modrá barva je příjemná a díky tomu, že tlačítka jsou z průhledného plastu, dostane se světlo poměrně rovnoměrně do všech zákoutí klávesnice. Jenom na dvě kontextové klávesy se už nedostává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Podsvětlení je líbivé, vychází ze šesti zářivých bodů 

Kvalitní, ale nevyužitý

Telefonu jasně dominuje rozměrný displej. Zabírá většinu plochy na čelní straně telefonu. Jeho rozměry 31 × 38 milimetrů jsou dobrou devizou. Zrovna tak, jako jeho schopnost zobrazit 262 tisíc barevných odstínů. Rozlišení 128 × 160 obrazových dnes již nikoho neoslní, ale pořád je to ještě velice dobrý základ.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Displej Alcatelu OT 757 je rozměrný a poměrně kvalitní

Všechno to dobré, co jsem před chvílí vyjmenoval, přijde ale vniveč v momentě, kdy telefon zapnete a začnete procházet nabídku. Ta se totiž graficky nezměnila ani o píď od dob stařičkého OT 735. Zbytečně se tak displej One Touch 757 znehodnocuje.

 
Hlavní displej s různým pozadím

Nabídku si můžete nechat zobrazit jako matici 3 × 4, anebo jako velké ikonky. Druhá možnost má ještě dva stupně – buďto opravdu velké, animované a detailně prokreslené ikony přes celý displej, anebo o něco menší, které se řadí vedle sebe a vždy na okrajích displeje jsou vidět kousky následující a předchozí.


Hlavní nabídka maticová.. • ..obrázková.. • ..a ikonová

V telefonu jsou připraveny přednastavené „atmosféry“. Je to něco velmi podobného jako klasická témata, Alcatel ale záměrně použil jiný výraz. Současně se změnou barev prostředí a tapety se totiž mění i vyzváněcí melodie, tóny výstrahy a podobně. Po zvolení atmosféry si můžete nabídku samozřejmě dále upravovat.

 
Změnou atmosféry změníte nejen vzhled nabídky, ale také zvukový projev telefonu

Na tomto místě hned dodám, že veškeré úkony, které v menu provádím, probíhají velmi svižně. Na to, že se nejedná o telefon z nejmladších, si rozhodně vede výborně a nestane se vám, že byste na reakci čekali někdy snad neúměrně dlouho. Za to si zaslouží OT 757 pochvalu.


Pokud si chcete vyzvánění zachovat, můžete měnit pouze barvu nabídky samostatně


Písmo v nabídce je možné zmenšit a zpřístupnit tak více řádků


V následující kapitole se hned podíváme na propracovaný a kapacitně velký adresář a zjistíme, jaké vyzvánění nám u Alcatelu přichystali a jaké snímky pořizuje vestavěný VGA fotoaparát

Témata článku: Alcatel, , Alcatel One Touch 757, Plášť, Výborná hodnota, PLA, Plast, Obrovská výhoda, Devils