Recenze balíku PC Suite 6.1 pro mobilní telefony Nokia

Až donedávna jsem pro práci s Nokií 6230 používal PC Suite 5.8, který byl s mobilem dodáván na cédéčku. Na internetu se však zatím objevila vylepšená verze 6.1. Nejde o revoluci, ale spíše drobnou evoluci, bohužel s několika chybičkami.

PC Suite je již legendární balíček několika programů, které usnadňují majitelům Nokií práci. V balíku najdete programy pro zálohování a synchronizaci dat, aplikace pro práci s obrázky a melodiemi či instalaci javových programů do mobilu.

Nokia tento balíček nabízí uživatelům zcela zdarma. Většinou ho dostanou na cédéčku k mobilu, na webu lze potom stáhnout aktuální verzi. Nejnovější PC Suite 6.1 je určen pouze pro Windows 2000 nebo XP, se staršími Windows je nutné používat starší verzi PC Suite. Na této stránce najdete tabulku kompatibility pro různé systémy a různé telefony Nokia. 

Bluetooth: chce to pevné nervy

Po instalaci balíku se v hlavním panelu zobrazí ikona mobilu, která sdružuje všechny dodávané aplikace. Stačí na ni klepnout pravým tlačítkem a vybrat patřičný program z kontextové nabídky; případně poklepat levým a vybrat program z okna, které se otevře (toto je novinka šesté verze).

Nejprve však musíte nastavit způsob připojení telefonu k počítači. PC Suite si rozumí s kabelem (u něj je ale nutné nejprve instalovat ovladač z webu Nokie), infraportem i Bluetooth. Protože jsem se nechtěl vzdát pohodlí bezdrátové komunikace, hrál jsem si s PC Suitem tak dlouho, než „povolil“ a začal přes Bluetooth komunikovat. Byly to ale nervy.

 
Programy PC Suite lze spustit dvěma různými způsoby

Poznámka: Bluetooth a infraport se zapínají v menu Nastavení - Připojení. Zatímco infraport se po chvíli nepoužívání sám vypne, Bluetooth je aktivní neustále. Protože docela žere energii baterie, je vhodné ho vypínat, když není potřeba. Pokud používáte komunikaci s počítačem často, přidejte si Bluetooth či infraport do vlastní nabídky „Jdi na“, která je dostupná z levé funkční klávesy.

Spojení mobilu a počítače se provádí jinak než u PC Suite 5.8. Tam stačilo spárovat ve Widcommu Nokii 6230 na profilu „Nokia PC Suite on 6230“, načež se Connection Manager automaticky spojil a bylo možné začít používat aplikace. To ale pro verzi 6.1 neplatilo, alespoň v mém případě. Každý pokus o spárování skončil asi po minutě na tom, že se komunikace přerušila, ke spárování nedošlo. Nakonec jsem rezignoval a zkusil spustit konfiguraci Bluetooth z Connection Manageru, který najdete v Ovládacích panelech. Nejprve necháte vyhledat dostupná bluetoothová zařízení a potom spustíte ověření kódem. Po ověření na mobilu dojde ke spárování a je možné začít používat programy. Bohužel toto je nutné provést vždy, když chcete Bluetooth využívat, což je poněkud zdlouhavé a otravné.

  
Ruční připojení mobilu pomocí Bluetooth - nekonečné


Tato hláška mě trápila neuvěřitelně dlouho

Poznámka: Ne vždy ale fungovalo spojení s počítačem bez problému, mobil se občas sám zničehonic restartoval a Bluetooth už nebylo možné zapnout. Pomohlo až vypnutí a zapnutí. Firmware 3.15.

A ještě jedna drobnost: pokud je mobil spárován s počítačem, je dobré v mobilu v nabídce Bluetooth (tam, kde se Bluetooth zapíná) a v položce Autentifikovaná zařízení zrušit požadavek na autorizaci spojení. Vyberte zařízení, pro které to má platit (počítač, notebook), jděte do voleb a vyberte příkaz Požadavek na autorizované spojení. Zde nastavte „Ne“. Tím se značně zrychlí komunikace s počítačem, zejména brouzdání v interní paměti pomocí profilu OBEX. Pokud zde bude uvedeno „Ano“, před každým pokusem počítače o přístup do mobilu bude chtít mobil potvrzení.

Když už vše jakžtakž funguje, pojďme se podívat, jaké programy jsou v PC Suitu obsaženy.

Contacts Editor

Velmi jednoduchý prográmek, který dokáže přidat nové jméno včetně všech detailů do mobilního telefonu. Po zadání nového jména můžete kontakt uložit buď do mobilu, nebo na pevný disk (soubor VCF). Lze pracovat přímo s kontakty v telefonu (vyberte položku Nokia 6230, Kontakty).

V dialogu pro otevření existujícího kontaktu můžete jednotlivé položky mazat, přičemž program se vždy zeptá, zda chcete aktualizovat data v mobilu. Pokud ano, smaže se i kontakt v telefonu. Našince příliš nepotěší, že program špatně zobrazuje diakritiku v dialogu Otevřít nebo Uložit. V mobilu se ale vše zobrazí správně.

  
Jednoduchý program pro práci se seznamem; hodí se, pokud nepoužíváte Outlook

PC Sync

Používáte-li Microsoft Outlook, můžete na Contacts Editor rovnou zapomenout. Není nic snazšího, než dostat do mobilu kontakty z Outlooku pomocí synchronizace. PC Sync dokáže pracovat nejen s kontakty, ale také s poznámkami, úkoly a kalendářem. U kalendáře se bohužel do mobilu uloží pouze datum schůzky a její název, nikoli však místo konání a další detaily. Oproti tomu úkoly se synchronizují včetně data splnění či zvukového upozornění, stejně tak není problém s komplexností synchronizace kontaktů. Zde si můžete dokonce vybrat, zda chcete synchronizovat jen hlavní telefonní číslo, všechna čísla či všechny detaily.

 Při instalaci si volíte, jaká data se budou synchronizovat

   
Nastavení synchronizace: co, kdy, jak a s čím

Synchronizace je rychlá a bezproblémová, nenarazil jsem ani na dříve běžný problém se zdvojením kontaktů. Je tu ale jiná potíž: mobily Nokia Series 40 nepoužívají pro uložení jména dvě položky, kdy se do paměti ukládá jméno a příjmení zvlášť, ale jen jednu položku. To samé bohužel dělá i Outlook. Pokud tedy máte v Outlook v kolonce „Celé jméno“ zadáno nejprve jméno a teprve pak příjmení, budou i jména v mobilu uložena v tomto pořadí. Při synchronizaci totiž nelze nastavit, co se má v mobilu zobrazit jako první. Chcete-li tedy mít v mobilu nejprve příjmení, musíte kontakty ručně přepsat v Outlooku, což není nijak příjemné. Když jsem používal mobily Siemens či Sony Ericsson, tento problém jsem řešit nemusel.

 A už to frčí

Phone Editor

V podstatě neužitečný program, který měl dříve také funkci Contacts Editoru. Nyní umí jen posílat zprávy na zvolené číslo, případně skupinu volajících. Umožňuje pracovat s příchozími a odeslaným zprávami, případně napsat novou. Nic extra, osobně raději napíšu zprávu v mobilu, než bych se obtěžoval připojováním mobilu k počítači. Trochu mě mate název programu, dle něj bych usuzoval, že bude umět měnit některá nastavení jako například wap či profily vyzvánění.

 
Funkčnost Phone Editoru je v podstatě omezena na posílání zpráv; škoda, že neumí pracovat s MMS

Content Copier

Velmi důležitý program, který dokáže zálohovat do počítače veškerá důležitá data a nastavení mobilu. Má dva režimy: zálohování a přenesení. První použijete v případě, že chcete zálohovat data mobilu pro případ „krachu“ či neúmyslného smazání (např. nahrání nového firmwaru), druhý pak v případě, že data chcete přenést do jiného podporovaného telefonu. Vždy se ukládají zprávy, nastavení mobilu, kontakty, kalendář včetně úkolů a uživatelské soubory, tedy obrázky, zvonění aj. Přenos trvá docela dlouho, záleží na tom, zda máte v galerii soubory MP3 či videa.

Poznámka: Osobně mi bohatě stačí PC Sync, který umí zálohovat v počítači jen kontakty a kalendář. Zbytek může klidně kdykoli zmizet.

Phone Browser

Primární funkcí tohoto programu je práce se soubory uloženými v Galerii mobilu, tedy se zvuky, obrázky, hlasovými poznámkami apod. Zpočátku jsem program proklínal, nechtěl totiž fungovat s Bluetooth. Vždy, když jsem chtěl vstoupit do složky Galerie, zobrazil program hlášku „Operaci nelze dokončit“. Přitom ve verzi PC Suite 5.8 program s Bluetooth fungoval, až na jednu drobnost: nezobrazoval obsah složek. Bylo nutné buď vytvořit novou složku, nebo nějakou smazat, aby se data ukázala.

Abych vůbec vyzkoušel funkčnost programu, musel jsem použít infraport, s nímž fungoval okamžitě a bez problému: byly vidět složky, žádné chybové hlášky. Až když jsem finišoval článek a jen tak pro jistotu zkusil ještě jednou tento program přes Bluetooth, do paměti mobilu jsem se dostal. Měl jsem skoro pocit, že bydlím v nějaké patogenní zóně.

 
Tato hláška mě příšerně iritovala, pak se ale Phone Browser vzpamatoval a fungoval

Proto raději využívám služeb Bluetooth komunikace, přesněji profilu OBEX z ovladače Widcommu, který funguje vždy a nezávisle na počasí a přeletu čápů nad komínem. Tato funkce profilu Bluetooth je stejná jako funkce programu Phone Browser, dostanete se jak do složek v mobilu, tak na paměťové kartě. Je ale nutné použít jednu fintu, kterou zmíním dále.

 
Do paměti mobilu se bez problému dostanete přímo z ovládacího programu Bluetooth

Audio Manager

Pro model 6230 je Audio Manager velmi důležitý program. Pokud nemáte čtečku paměťových karet, můžete pomocí tohoto programu dostat hudbu na paměťovou kartu. Audio Manager má v podstatě dvě funkce: vytvoření souborů AAC z hudebního cédéčka a kopírování existující hudby z disku do mobilu. Umí rovněž přehrávat soubory AAC, MP3 i cédéčka.

 
Jednoduchý program pro práci s hudbou

Zpočátku mě docela mátlo, že v seznamu složek v mobilu není vidět paměťová karta. V Galerii byla jen jakási složka, která neměla jméno a byla prázdná. Mrknul jsem se proto pod článek se zkušenostmi, který jsem psal před několika týdny, a řešení bylo na světě. Stačí v mobilu pojmenovat paměťovou kartu jakýmkoli jménem a restartovat připojení. Pak už je v Galerii paměťová karta vidět jako jedna ze složek. Stejně tak se karta zviditelnila i ve Phone Browseru. Nyní stačilo už jen přidat soubory do Hudebního studia a zkopírovat na patřičné místo do mobilu. Je jasné, že pokud máte infraport, rychlostí nadšeni nebudete. Bluetooth či kabel jsou na kopírování hudby lepší, ideální je ale čtečka karet MMC. Hloupé ovšem je, že musíte vyjmout baterii, když chcete vyndat kartu.

Image Converter

Pokud si rádi dáváte do mobilu obrázky, případně chcete poslat obrázky z počítače jako MMS, bude se vám hodit Image Converter. Otevřete fotku, zmenšíte na rozměr displeje, případně uděláte výřez, aplikujete některé z mnoha různých efektů a šup s obrázkem do mobilu. V programu jsou předdefinované tři velikosti obrázků: pozadí na displej, portrét (do telefonního seznamu) a obrázek pro MMS. Rovněž můžete vybírat i úroveň komprese u JPEG a GIF, případně uložit obrázek v neztrátovém formátu BMP. Obrázek se uloží do Galerie/Grafika.

 Upravte si obrázek a šup s ním do mobilu

Sound Converter

Tento program je důležitý zejména pro majitele mobilů, které se neporadí s plnými MIDI soubory. To ale není případ Nokie 6230, která dokáže přehrát MIDI v původní, nezměněné kvalitě. Pokud ale máte Nokii 7250, 6610 apod., musíte před nahráním melodie do mobilu soubor nejprve převést do čtyřhlasého formátu. Hudba bude lehce zdeformovaná, ale bude alespoň částečně věrná originálu. Některé nástroje však budou odstraněny a může se rovněž stát, že soubor nebude zkonvertován vůbec (je-li příliš složitý). Konverzi můžete nastavit buď ručně, nebo zcela automaticky; pokud jste hudební analfabeti jako já, asi zvolíte automatiku.

Application Installer

Životně důležitým programem je Application Installer, který dokáže do mobilu dostat program v Javě. Jeho použití je nutností, pokud neinstalujete program z wapu. Soubory JAD a JAR sice můžete zkopírovat do paměti nebo na kartu pomocí Phone Browseru, mobil však nedokáže instalaci spustit. Po spuštění Installeru najdete v levém okně soubory na disku, v pravém pak aplikace již instalované v mobilu. Ve struktuře složek na disku najděte soubor s Javou, označte ho a stiskněte tlačítko se šipkou. Program se přidá mezi instalované aplikace v mobilu, netrvá to ani sekundu. Nainstalovaný program pak uvidíte v mobilu v menu Aplikace - Sbírka.

 
Instalace javových programů je snadná

Multimedia Player

Posledním doplňkovým programem je Multimedia Player, který slouží k přehrávání a zobrazení souborů vytvořených telefonem, např. hlasové nahrávky, videa či vyfocené obrázky. Zpočátku fungoval bez problému, když jsem ale dopisoval článek, začal se ihned po spuštění automaticky zavírat s oznámením chyby. To mě jen utvrdilo, že stabilita aplikací PC Suitu není nijak velká.

 
V tomto programu můžete přehrávat např. videa pořízená mobilem

Dobrý dojem kazí chyby

PC Suite 6.1 je pro majitele mobilních telefonů Nokia Series 40 velmi důležitý balíček, který bohužel nepracuje zcela bez chyb. Pominu-li Phone Browser, který se probral až na několikátý pokus, musím zmínit občasné zamrzání programů, které přestaly „odpovídat“. Jejich násilné ukončení mělo za důsledek přerušení Bluetooth komunikace, kterou jsem musel ručně obnovit. Někdy se v tomto případě obnovení nepovedlo a bylo nutné vypnout a zapnout mobil a celý proces opakovat. Těžko říct, zda to bylo způsobeno konfigurací mého počítače (notebook IBM R31, Windows XP, USB Bluetooth MSI), mobilním telefonem, nebo jestli jde o obecnou vadu této verze. Nepotěšilo mě také, že jsem v průběhu zkoušení všech možností PC Suitu musel počítač několikrát restartovat, aby se aplikace probraly ze zimního spánku.

Poznámka: Bohužel jsem neměl k dispozici kabel, který využijí ti, kdo nemají infraport ani Bluetooth. Věřím, že funguje stejně bezproblémově jako infračervená komunikace.

Diskuze (26) Další článek: Soutěž Fotomobility: výsledky a vyhlášení nového kola

Témata článku: Nokia, , , Nokia 6230, MOBI, Displej Port, Nej jméno, Balík, Pro +, Infračervená komunikace, Bali, Bluetooth komunikace, PC Suite, Občasné zamrzání, Telefon, Mobilní telefon, Mobil