Recenze Bluetooth USB adaptéru Billionton: chodí i s Nokií 7650

Ačkoliv jsem nedávno slíbil recenzi Bluetooth USB adaptéru MSI, píšu nejprve o podobném adaptéru firmy Billionton. Důvod je jednoduchý - s ním se mi totiž podařilo rozchodit synchronizaci Nokie 7650 s počítačem, což byl dříve takřka nadlidský úkol.

Nebudu vás zdržovat dlouhými úvody, o Bluetooth adaptérech totiž na MobilManii píšeme takřka se železnou pravidelností. Adaptér Billionton je naprosto běžný USB adaptér s charakteristickým modrým provedením. Při zasunutí do USB portu nebliká, což považuji jednoznačně za plus. Např. již zmíněný adaptér MSI bliká dokonce dvakrát - jednou červeně, čímž dává najevo, že je „pod proudem“, podruhé modře, kdy zase říká, že je aktivní Bluetooth vysílač.

Billionton patří mezi ty menší adaptéry, které „nečouhají“ z notebooku příliš do prostoru; MSI adaptér je téměř dvakrát delší. K adaptéru se dodává prodlužovaní kabel pro případ, že byste jej nemohli mít v počítači nebo notebooku zasunutý přímo. Kromě toho dostanete i stručný manuál a instalační cédéčko. Dosah adaptéru je běžný, okolo pěti metrů a za dobrých podmínek o něco dále.

Vše má na svědomí Widcomm

Při instalaci ovladačů adaptéru (ještě před jeho vlastním fyzickým zasunutím do notebooku) mi byly automaticky zrušeny ovladače k adaptéru MSI, zatímco ovladače k adaptéru iTec, který testuji také, v počítači zůstaly a adaptér se dal normálně poté používat. Důvod byl prostý - ovládací program pro Billionton je totožný s ovládacím softwarem pro MSI; i výrobce je stejný. Nedalo mi proto žádnou práci se s tímto programem sžít.

Po instalaci ovladačů a restartu přišel čas zasunout adaptér do některého z USB portů a počkat, až se aktivují porty; těch je celkem dvanáct, přičemž v praxi využijete jen několik. V mém případě byly porty COM4 a COM5 určeny pro sériovou komunikaci a port COM7 pro modem. Pokud zasunete adaptér později do jiného USB portu, aktivuje se další dvanáctka portů - takže pozor na to. Je to vlastnost všech podobných USB adaptérů.

Moje „Blůtus“ místa

Základem ovládání adaptéru je složka My Bluetooth Places, jejíž zástupce se nově objeví na ploše. Zároveň se objeví malá ikona Bluetooth na Hlavním panelu vpravo dole. Poklepáním na ni se otevře patřičná složka, kde můžete příkazem Search for Devices najít viditelná zařízení. Na obrázku vidíte dva případy, jednou jsou dostupné mobily Nokia 7650 a Sony Ericsson T68i, v druhém případě navíc Siemens S55 (zde „siemens“). Poklepáním na každý z mobilů (resp. zařízení) se zobrazí dostupné služby, resp. profily. U mobilů vás budou zajímat asi profily COM a DUN, případně obsah složky Public Folder - přes ni se třeba na Siemensu S55 dostanete na do vnitřní paměti a nemusíte k tomu používat daný program a kabel nebo infra; docela praktické.

 

 
My Bluetooth Places v různých situacích...

 
Nastavení programu

Funguje i s Nokií 7650!

Pokud chcete začít synchronizaci Outlooku s mobilem nebo jakkoliv jinak komunikovat „sériově“ s mobilem, stačí, když s ním spárujete profil COM. Např. u Nokie 7650 se páruje profil Bluetooth Serial Port, u Sony Ericssonu T68i pak Serial Port 1 nebo 2 (v praxi jsem používal jedničku a vše běželo bez problému). Poté už jen u daného programu stačí zadat, na kterém portu má komunikovat a můžete začít. A světe div se, rozběhla se i komunikace Nokie 7650 a balíčku PC Suite, která u jiných adaptérů byla problémová; stačilo v mRouteru nastavit port COM5.

Zde bych rád upozornil na jednu zvláštnost. Hned napoprvé se mi podařilo spárovat Bluetooth Serial Port tak, jak by se to dít mělo - mobil mně pořádal o passkey, totéž jsem zadal na počítači a v My Bluetooth Places se objevila hláška, že zařízení je připojeno. Podruhé se buď objevila chyba nebo se nestalo vůbec nic, ale spárování vždy proběhlo a mRouter „zezelenal“. Tutéž zkušenost jsem pak získal i na druhém notebooku, kam jsem adaptér instaloval. Sama komunikace ale fungovala bez problému. Zvláštní.

 
Připojení k internetu bez problému

S Ericssony bez problémů

U minulých recenzí jste mi vytýkali, že jsem Bluetooth komunikaci zkoušel pouze s Nokia 7650. Proto jsem teď provedl testy i se Sony Ericssonem T68i, a to s programy XTNDConnect (synchronizace dat), Image Editor, Dial-Up Networking Wizard a běžným připojením k internetu (to jsem nastavil právě pomocí zmíněného průvodce). V nastavení telefonu (Phone Monitor Options) jsem aktivoval porty COM4 a COM5 a pro jistotu je i rezervoval. Aby komunikace fungovala, musel jsem nejprve spárovat mobil s počítačem (iniciováno z mobilu) a poté teprve spárovat sériový port s mobilem. Pokud jsem neprovedl párování z mobilu, moc se tomu chodit nechtělo.

 
Nastavení portů pro komunikaci s mobily Sony Ericsson
a program pro editaci obrázků.


Probíhá připojování k Nokii 7650.


Synchronizace počítače s Nokií 7650 chodí bez problémů.

Výhodou je velikost

USB adaptér Billionton je velmi podobný všem ostatním adaptérům na trhu, a to jak provedením, tak ovládacím programem. Jeho výhodou je velikost, která je opravdu mini. Funguje bez problému se všemi Bluetooth mobily, které jsme měli v danou chvíli v redakci (Nokia 6310i, Nokia 7650, Siemens S55, Sony Ericsson T68i), jediné, co se mi nepdoařilo rozchodit, je komunikace s PC Suite 5.0, balíček programů určený pro běžné mobily Nokia (tedy ne 7650 a 9210). Cena je docela příznivá, 1800 korun bez daně, i když jsou na trhu levnější (např. MSI, které je na pořadu dne příště).

Ve zkratce:

  • Bluetooth USB adaptér Billionton
  • Zapůjčil: Agora Plus
  • Cena: 2200 Kč s daní
  • Více informací a podpora: Billionton.com
Diskuze (29) Další článek: Siemens S55: po roce změna na trůnu (velký test)

Témata článku: , , , Nokia 6310i, Nokia 7650, Siemens S55, Sony Ericsson T68i, Bluetoot, USB, Blue, Chod, BLU, Dvanáctka, ADA, Dlouhý úvod, A/B, Bill, Adaptér