Recenze fotomobilu Samsung D600E: dva megapixely potřetí

Nástupce slavného Samsungu D500 dostal do výbavy kromě jiného dvoumegapixelový fotoaparát. Jaké jsou jeho kvality a nedostaky? V článku s mnoha ukázkovými fotografiemi nechybí ani ukázkové video a srovnání s konkurencí.

Fotografování na úrovni

Aplikace pro ovládání fotoaparátu je na první pohled docela jednoduchá. Při spuštění aplikace z nabídky telefonu budete dotázání, zda chcete fotografovat či natáčet video nebo vstoupit do galerie a podle toho se spustí příslušný režim. Při spuštění aplikace přidržením bočního tlačítka začnete rovnou fotografovat.

Jak už jsme u Samsungu zvyklí, můžeme si vybrat ze tří typů hledáčků – celoobrazovkový, doplněný mřížkou nebo nejpraktičtější s rámečkem, který přesně vymezuje fotografovanou část obrazu. Mezi režimy je možné se rychle přepínat stiskem hvězdičky. Při pravém okraji je ukazatel přiblížení a ve spodní části ukazatel nastavení kompenzace expozice. Tyto ukazatele po pár vteřinách zmizí, ale po stisku některého ze směrů navigační klávesy, kterou se zmíněné funkce ovládají, se opět objeví.

 
Hledáček přes celý displej • hledáček ve formě výřezu odpovídajícímu formátu fotografie

Zoom je pouze dvojnásobný, ale přiblížený snímek je dopočítán na plnou velikost a je docela kvalitní. Trochu zvláštní je, že není vícenásobný zoom k dispozici pro nižší rozlišení obrázků.

Kromě možnosti kompenzace expozice nabízí Samsung ještě další pokročilá fotografická nastavení. U mobilních telefonů například dosud nevídaná možnost nastavení citlivosti snímače ISO ve čtyřech stupních (automatika, 100, 200, 400) nebo možnost stanovení měření expozice třemi základními způsoby – plošné, se zvýrazněným středem a čistě středové.

Tato nastavení najdeme trochu ukryta ve třetí úrovni kontextové nabídky. Předvolby těchto nastavení lze však rychle měnit stiskem příslušného tlačítka numerické klávesnice. Tak například pro citlivost je to šestka a pro režim měření expozice trojka a ostatní čísla jsou určena pro další funkce. Dále v této nabídce najdeme změnu velikosti fotografie v sedmi krocích od plného rozlišení 1600 × 1200 bodů až po velikost displeje, tedy 320 × 240 bodů. Zvláštní rozměr 240 × 180 bodů je určen pro posílání v multimediálních zprávách a je možné jej doplnit zajímavými rámečky. Ve čtyřech krocích je možné nastavit kvalitu fotografie, neboli kompresi JPEG formátu. Nabízí se i noční režim fotografování a možnost vyvážení bílé pro různé typy osvětlení.


Možnosti nastavení fotoaparátu

Zvláštní nabídka je určena možnostmi nastavení zvuku. Vybrat je možné z několika typů spouští a zvukem lze doprovodit i přibližování a změnu kompenzaci expozice. Všechny zvuky lze ale naštěstí vypnout. V nabídce předvoleb dále najdeme možnost nastavení přednastaveného jména fotografií.

V nabídce přístupné pod levou kontextovou klávesou jsou kromě nabídky nastavení i přímé volby základních funkcí. Patří sem režim snímku, tzn. běžné, sekvenční nebo složené snímání, dále barevné efekty, přímé fotografování s rámečky pro MMS zprávy, diodový blesk a samospoušť nastavitelná ve třech krocích. Blesk lze aktivovat automaticky podle světelných podmínek, pouze při snímání nebo permanentně, kdy najde využití jako svítilna. V tom případě oceníte jeho rychlou aktivací schovanou pod tlačítkem nula.

Poslední místa v nabídce zaujímají vstup do galerie pořízených fotografií a nápověda, ve které je znázorněno, jak jsou rozloženy funkce na klávesách telefonu. První pozice je pak vyhrazena pro přepnutí do režimu snímání videa.

Prohlížení a úprava fotografií

Vytvořené fotografie se ukládají do galerie v paměti telefonu. K dispozici je 75 MB paměťového prostoru a pokud by to snad nestačilo, je v záloze paměťová karta. Při prohlížení fotografií si můžete nechat zobrazit tři miniatury na displej i s popisky nebo matici devíti miniatur bez popisků. Po výběru se fotografie zobrazí na celý displej a bočními tlačítky ji lze přibližovat.


Uložení obrázků v telefonu a jejich prohlížení 

Vybranou fotografii lze přímo z galerie odeslat prostřednictvím Bluetooth, e-mailu nebo multimediální zprávou. E-mailový klient ale bohužel nedokáže odeslat větší soubor než 200 kB. Telefon podporuje přímý tisk, takže obrázek můžete poslat přes USB kabel nebo Bluetooth na tiskárnu. Soubor obrázku lze smazat, přesunout nebo přejmenovat. Složku s obrázky je možné nechat řadit podle názvu, typu, velikosti nebo data vzniku a můžete dokonce uspořádat veřejnou projekci svých fotografií. Fotografie si necháte postupně zobrazit po jedné nebo tří vteřinách a prostřednictvím speciálního kabelu dodávaného s telefonem můžete obrázky nechat zobrazit v televizi. To platí samozřejmě i pro videa. Nevýhodou obrázkové galerie je nemožnost vytvářet vlastní složky.

V telefonu je dále připraven i jednoduchý editor obrázků. Umožňuje například otočení nebo překlopení fotografie, vkládání rámečků emotikonů nebo klipartů, dodatečnou úpravu barev, jasu a kontrastu nebo aplikaci barevných efektů.

   
Editor obrázků

Pořádné video už známe

Kromě statických obrázků je možné vytvářet i videonahrávky. Možnosti videa jsou stejné jako u Samsungu E720 a také kvalita videosouborů je stejná – na mobilní telefon vynikající. Videa mohou mít rozlišení až 352 × 288 při velmi dobrém vzorkování, které umožňuje zaznamenání i poměrně rychlých pohybů. Video se ukládá do komprimovaných souborů MP4, nastavit můžete i menší rozlišení a ukládání do formátu 3GP, což se více hodí pro posílání v multimediálních zprávách.

 
Hledáček v režimu videa

Tip: přečtěte si článek o natáčení videa se Samsungem E720, ve kterém najdete mnoho ukázkových videí

Také u videa máte na výběr ze čtyř stupňů kvality komprese, k dispozici je vyvážení bílé, barevné efekty, noční režim, samospoušť nebo blesk. Délku videa můžete nechat omezit pro velikost MMS zprávy (max. 300 kB) nebo může být omezeno pouze velikostí sdílené paměti. Hodnotím možnost vypnutí audiozáznamu v průběhu nahrávání. V průběhu natáčení je možné využít zoom. Jeho rozsah je ale docela malý a hlavně je pohyb přiblížení velmi pomalý. Narozdíl od jiných telefonů alespoň nedochází ke skokové změně přiblížení.

VIDEO:

1. ukázka - průjezd tramvaje 

2. ukázka - automobil - ukázka zoomu

3. ukázka - dívky při míčové hře

Poznámka: k otevření ukázkových souborů budete potřebovat přehrávač QuickTime. Nahrávky si nejprve stáhněte klepnutím na příslušný odkaz do svého počítače a rozbalte stažený ZIP soubor. Soubory mají velikost maximálně kolem jednoho megabajtu. 


Ve třetí kapitole
se konečně dočkáte ukázkových fotografií. Vyzkoušíme fotoaparát a jeho možnosti nastavení v praxi.

Témata článku: Samsung, Nokia N90, Samsung D600E, Sony Ericsson K750i, Foto, Přiblížený snímek, Samsun, Mega +, Megapixely, Odpovídající formát, F +, Mega, Bodové ostření, Pot, Stažený zip, Fotografie pořízený, Sam