Recenze: GPS Nokia a navigační systém Wayfinder

Vyzkoušeli jsme další navigační systém pro chytré mobilní telefony se Symbianem. Test proběhl s novým GPS modulem značky Nokia, který se k mobilu připojuje přes Bluetooth. Navigační program Wayfinder pokrývá také Českou republiku a v telefonu mu stačí doslova pár megabajtů.

Na webu

Už jsem krátce zmínil webové stránky My Wayfinder. Neslouží jen k nahrávání offline map. Můžete zde rovnou plánovat trasy, lze zde také spravovat cílové body a posléze je synchronizovat s telefonem. Naopak waypointy, které jste připravili v mobilu, se dostanou na web. Do databáze Wayfinderu lze nahrát i adresy kontaktů z Microsoft Outlooku.

 
Seznam oblíbených cílových bodů • vybraný bod na mapě

Výhodou map uložených na internetu je aktuálnost. Když se objeví nová oblast, provozovatel ji jednoduše přidá a vy ji můžete používat. V mapách také občas bývají chyby, které se musí opravovat. U podkladů, které jsou uloženy na cédéčku, máte jednoduše smůlu.

  
Vyhledávání místa na mapě

  
Plánování trasy • nalezená trasa • itinerář

   
Nalezené místo nebo naplánovanou trasu můžete poslat e-mailem

Chybu můžete prostřednictvím webu také nahlásit. Udělal jsem to, protože za domem máme špatně označenou silnici (má název náměstí, u něhož končí). Aktualizace ale není okamžitá, protože provozovatel Wayfinderu musí problém nahlásit Teleatlasu, který místo časem prověří ... tipuji to na měsíce. Sám provozovatel ostatně uvádí, že ročně provede čtyři aktualizace.

 
Ulice se jmenuje jako náměstí • formulář pro nahlášení chyby

Dá se najednou stahovat i jet?

Západní země jsou zpracovány velmi podrobně, například v Německu jsou i nejmenší vesničky. U nás je zatím situace horší. Praha, Brno, Ostrava, Zlín, Jihlava, ale i menší městečka jsou zmapována do úrovni ulic, jinde jsou alespoň hlavní silnice. Odhadl bych, že hranicí je tak deset tisíc obyvatel.

  
Na dalších obrázcích v článku většinou uvidíte česká města s dobrým pokrytím. Na těchto obrázcích ukazujeme, že v menších městech a vesnicích jsou jen hlavní silnice. Poslední displej názorně ukazuje, že nový obchvat kolem Starého města u Uherského Hradiště Wayfinder ještě nezná.

Tip: podrobné informace a mapy pokrytí najdete na této stránce

Když se mapy stahují z internetu, je na místě otázka, jestli je rychlost takového načítání použitelná. Až jsem se ale divil, jak je to bezproblémové. Mapy jsou vektorové a skládají se z několika vrstev. Jako první, takřka okamžitě se objeví hlavní silnice. Postupně následují další vrstvy, texty, až je mapa vykreslená. Nenačítá se jen část, kterou vidíte na displeji, ale celý obdélníkový blok. Takže když mapou pohnete do stran, část mapy je vždy vidět a zbytek se rychle načte.

  
Postupné načítání mapy

  
Situace po posunutí mapy, kdy se zbytek musí teprve načíst •
a ještě jedna ukázka fází načítání

Mapy se navíc ukládají do paměti cache. Takže když se vrátíte zpět na místo, které se už načetlo, otevře se z paměti a nestahuje znovu.

Při navigaci je takové načítání map z internetu skvěle použitelné. Při rychlém probíhání mapou během hledání určitého místa je to trochu horší, ale načítání uživatele ani zde příliš nezdrží. Škoda, že trasu nelze naplánovat na internetu a synchronizací se serverem ji dostat do telefonu. Tímto způsobem lze synchronizovat jen cílové body.

 Seznam oblíbených cílových bodů

S mapou můžete posouvat a klávesovými zkratkami měnit měřítko. Je to překvapivě plynulé. Úroveň detailů map závisí na měřítku. Při méně podrobném zobrazení jsou vidět třeba jen hlavní silnice a obrysy sídel, ve městě pak vidíte i názvy ulic.


V další kapitole už pomocí mobilu najdeme požadované místo a necháme se k němu navigovat

Témata článku: Nokia, , , , , , Systém, Poslední displej, Glasgow, System, Nová oblast, Oválný tvar, Navigační systém, Západní země, Určitý kompromis, Jediná vada, Wayfinder, Oblíbený cíl