Recenze hry pro N-Gage: Rayman 3

Rayman 3 je jedna z nejlepších her, které jsou v současné době pro Nokii N-Gage k dispozici. Její recenzi doplňujeme několika desítkami obrázků.
Když jsme v nedávné recenzi javové hry nazvali Raymana zajícem, pěkně jsme to od jeho příznivců schytali. Rayman nemá nic společného s polní zvířenou, je to prostě „Rayman“ – svérázná postavička, která jako by vypadla z komixového příběhu. Její hlava, tělo, chodidla a ruce nejsou nijak propojeny a i když se většinou klátí pohromadě, Rayman nemá problém vymrštit pěst na několik délek vlastního těla dopředu a zasáhnout nepřítele, anebo se pověsit za skobu a zhoupnout se na protější římsu.

Ach, ten hloupý Globox

Rayman 3 s podtitulem Hoodlum Havoc je hra pro Nokii N-Gage a rovnou řeknu, že je to jedna z nejlepších her, které jsou pro tuto platformu v současné době k dispozici. Je to dvourozměrná procházečka různými světy, hopsačka a mlátička, kde se mají zničit všichni nepřátelé a dosáhnout vítězství. O příběh nijak zvlášť nejde, je naprosto klasický: mírně přihlouplý Globox spolkl jakéhosi Pána temných komínů a Rayman se vydává na složitou cestu, aby našel pomoc.

 
Úvodní sekvence: Rayman zjistil, že Globox cosi spolkl

Grafické zpracování hry je výborné a animace jsou naprosto plynulé a rychlé. Rayman prochází fantasticky barevným světem, skáče, létá, leze, jezdí, pluje, houpe se na skobách, bojuje s různými více či méně zákeřnými nepřáteli. Postupně, jak se dostává do vyšších úrovní hry, získává další schopnosti. Zatímco na začátku může při skoku zapojit své přerostlé uši coby vrtuli, v dalších úrovních získá možnost vymrštit svoji pěst, zhoupnout se, lézt komínem a podobně.

   
Ukázky několika úrovní s různou grafikou

Na rozdíl od hry SonicN, o které jsem psal před časem, Raymanovi musím pochválit i zvuk. Skladby doprovázející jednotlivé úrovně i zvukové efekty nijak nezaostávají za výbornou grafikou.

A cheaty neexistují

Každá z asi padesáti úrovní je trochu jiná – grafickým zpracováním, novými nepřáteli a záludnými pastmi, které budete muset překonat. Zatímco zpočátku jde jen o prosté skákání, v pokročilejších úrovních je nutné vše na milimetr propočítat, jinak se netrefíte, spadnete do prostoru či do vody, napíchnete se na osten, nebo vás shodí ze skály zlý robot. Některé úrovně jsou uspořádány vertikálně a než se dostanete až na vršek (třeba skákáním po praskajících balónech), cestu si mnohokrát zopakujete.


Toto je jedna z nepříjemných úrovní: když vší silou udeříte do červené rukavice,
celý mechanismus se posune vzhůru, avšak okamžitě spadne dolů. Než se tak stane,
musíte přeskočit na druhý mechanismus a vše zopakovat. Zažijete mnoho volných pádů!

V jedné úrovni Rayman například pouze padá a déle než minutu se musíte vyhýbat ostnům, které se velmi rychle objevují. Jinde Rayman objeví kouzlo, které mu dovolí létat – jenže stěny jeskyně, kterou musí projít, jsou pichlavé, v cestě navíc stojí miny a létací kouzlo vydrží jen pár sekund.

Cílem hry je projít všechny úrovně, navíc můžete sbírat žluté koláče a sem tam osvobodit cosi živého v kleci.

 
Koláčky, pojďte k Raymanovi - ale není za nimi něco zlého?

Nabízí i multiplayer

Ve verzi pro jednoho hráče můžete nezávisle rozehrát až tři hry. Rayman má několik životů, které mu při neúspěšných akcích ubývají, a když zmizí všechny, úroveň je nutné hrát znovu od začátku. Jinak se po cestě dají najít zelené kuličky, ke kterým se hra při ztrátě jednoho života vrátí, aby se nemuselo začínat znovu.

   
Na jedné N-Gage mohou hrát Raymana až tři hráči • k zelené kuličce se Rayman
vrátí v případě ztráty života • konec jedné úrovně • smutný Rayman musí začít znovu

Ovládání hry spočívá hlavně na čtyřsměrné kurzorové klávese, vystouplou pětkou se skáče, tlačítko sedm vypustí ničím nesvázanou pěst. V dalších úrovních Rayman zapojí i některá další tlačítka, ta jsou však využita jen minimálně.

 
V jedné z pokročilých úrovní Rayman získá schopnost lézt komínem.
Na tomto obrázku je také názorně vidět zvláštní anatomická stavba Raymanova těla

Rayman 3 podporuje také hru v režimu multiplayer. Až čtyři hráči propojí své N-Gage prostřednictvím Bluetooth a mohou mezi sebou soupeřit ve třech hrách: Capture the Flag, Tag a Burglary. Multiplayerovou hru jsem ale neměl možnost vyzkoušet.

Jedna z nejlepších

Rayman 3 patří skutečně mezi to nejlepší, co lze v současné době pro Nokii N-Gage sehnat. Přestože některé úrovně hry jsou pouze „procházecí“, jiné budete opakovat do nekonečna. Rozhodně to není hra na pár dnů a když se po úspěšném zvládnutí vrátíte znovu na začátek, nebaví vás o nic méně než napoprvé.

 
Další ze zajímavých situací: sud zapálený kahanem funguje
jako reaktivní motor a Rayman se s ním řítí mezi miny

Server Game Rankings, který sleduje verdikty přísných recenzentů herních časopisů, spočítal Raymanovi výslednou známku 81 %. Osobně bych byl hodnější a ještě dalších deset procent přidal – hru Rayman 3: Hoodlum Havoc rozhodně musím doporučit.

Zdroj: Nokia
Cena: 1 899 Kč

Plusy a mínusy

+ výborná hratelnost
+ špičková grafika a plynulé animace
+ dostatek úrovní

– hry podobného typu by potřebovaly širší displej
– zvuk je i na nejnižší úrovni celkem hlasitý
– hry pro N-Gage jsou docela drahé

Internetové odkazy

Obrázky zajímavých situací

  
Úvodní obrazovky hry

  
Rayman se na cestě potkává s přáteli, kteří mu radí a někdy přidají i nové schopnosti

 
Cestou se sbírají žluté koláčky, občas je dobré bouchnout do klece

 Vstup do další úrovně

    
Sbírka nepřátel: dva rytíři, létající prase, strašidlo a chlupatá koule

   
Jednou z věcí, které Rayman bezpodmínečně musí umět, je houpání a přeskakování ze skoby na skobu

   
Jinak ale Rayman také ručkuje, balancuje na kraji srázu, visí nebo se snaží sudem rozbít dveře

  
Sud je vůbec zajímavý objekt. Když se do něj praští pěstí, spadne do řeky
a dá se po něm jezdit. Jen pozor na minu - musí se přeskočit • 
sudy také někdy padají z nebe

 Někdy to hodně klouže

 
Jedna z netypických úrovní, kde je třeba aktivovat všechny vypínače
rozmístěné na různých, co nejméně přístupných místech

 Stačí jeden chybný krok a je po Raymanovi

Diskuze (8) Další článek: Siemens českému T-Mobilu postaví síť třetí generace

Témata článku: Nokia, , , , , Nokia N-Gage, Celý mechanismus, Zajímavý objekt, Capture the Flag, Pro +, Ray, Rayman