Recenze hry pro N-Gage: Tom Clancy`s Splinter Cell

Ocitnete se v kůži Sama Fishera, člena speciální jednotky, cestujete po světě a plníte různé mise. V recenzi další výborné hry pro Nokii N-Gage najdete více než čtyřicet obrázků.

Už jsem chtěl začít konstatováním, že Splinter Cell je po Sonicovi a Raymanovi první hrou, o které na MobilManii píšeme a která nepatří do kategorie arkáda, včas jsem se ale zarazil. Splinter Cell je totiž vlatně opět chodička, skrývačka a střílečka, kde se svým hrdinou procházíte dvourozměrným světem, ničíte nepřátele a plníte nejrůznější úkoly. Je to ale úplně jiná hra než předešlé dvě, které jsme už recenzovali, proto nespadneme do stereotypu.

Hlavně nenápadně

Plný název hry zní Tom Clancy's Splinter Cell, jméno známého spisovatele napínavých románů má ale  producentovi hry hlavně pomoci ve větším prodeji. I když ale hra nemá nic společného s Jackem Ryanem ani s jinou osobou známou z Clancyho knih, odehrává se ale ve světě speciálních jednotek. Hlavním hrdinou je Sam Fisher, člen americké NSA (National Security Agency). Splinter Cell není v herním světě žádná novinka, existuje také ve verzi pro PC, Playstation, Xbox nebo i Game Boy, a sdružuje kolem sebe silnou komunitu hráčů.

  
Úvodní displeje hry

Hra pro N-Gage je rozdělena do deseti úrovní, z nichž každá se odehrává na jiném místě. Sam Fisher operuje v Gruzii, na ropné plošině v Kaspickém moři, v ponorce, podívá se i do CIA a na ministerstvo obrany. Je to tajný agent, kterého všichni hrozně neradi vidí a když ho objeví, většinou se strhne pořádný poprask. Protože nelze spoléhat na to, že Sam pokaždé stihne doběhnout k vypínači poplašného systému, vhodnější je chovat se tak, aby podobné situace pokud možno vůbec nenastávaly.

     
K vyšším úrovním se dostanete až po zvládnutí nižších • úvod do situace • zadání konkrétního úkolu

   
Splněný úkol • úspěch a neúspěch mise • hodnocení

Nebude to společenská konverzace

Při hraní vám - na N-Gage jako obvykle - brání většímu rozhledu displej situovaný na výšku. Abyste zjistili, kdo se skrývá vlevo, vpravo, nahoře či dole, má Sam Fisher k dispozici nástroj, kterým může prozkoumat okolí. Stisknete tlačítko a hlavním ovladačem můžete v omezeném dosahu šmejdit do všech stran a zkoumat se, co se kolem vás děje.

 
S kamerou vidím dopředu i za roh

K dobrému přehledu přispívá také indikátor v levém spodním rohu displeje - když je zelený, je jasné, že kolem není nic zlého, jakmile se ale objeví červený dílek, je na čase zmizet, nebo tasit zbraň.

 
Zelená: je klid - červená: zbystřete pozornost

Je-li v dosahu protivník, který se dívá na druhou stranu, není nic lepšího, než k němu potichu dojít (rozhodně zapomeňte na běh) a mocným úderem ho zezadu srazit k zemi. Pokud je přiležitost, můžete se k němu dostat i po trubkách klimatizace a skočit na něj, stejně jej lze zneškodnit i skokem z bedny nebo jiného vyvýšeného objektu.

 
Zůstaňte viset, dokud se protivník neotočí, a potom ...

Horší je, pokud se nepřítel dívá přímo na vás, nebo neklidně popochází tam a zpět. Snaha o zneškodnění beze zbraně má většinou za následek ztrátu části života, nikdo se rozhodně nenechá jen tak klepnout, ale když není k dispozici munice, nic jiného vám často nezbude. Jednodušší je použít pistoli nebo plynový granát. V obou případech je ale zásoba munice omezená a rozhodně s ní nedoporučuji plýtvat. U granátu je také napřed vhodné naučit se s ním mířit - například v první tréninkové úrovni.

 
Občas se objeví balíček s municí, někdy také lékarnička.
Na indikátoru v pravém horním rohu je vidět, že Sam ji už opravdu potřebuje

Náboje lze často objevit u zneškodněných nepřátel, skrývají se ale také v trezorech nebo za pečlivě uzavřenými dveřmi. Někdy musíte najít kartu opravňující ke vstupu, jindy je třeba dveře otevřít šperhákem - a v časovém limitu. U dveří to obvykle nebývá velký problém, horší to je u trezoru, kde je nutné přesně nastavit tři kolečka. V pozdějších úrovních se objevují ještě automatické kulomety, které je třeba zneškodnit zablokováním ozubených kol.

  
Zamknuté dveře • při otevírání zámku je nutné ve správném pořadí odsunout stavítka

¨
Trezor • pro odemknutí musíte tři kola nastavit do správné polohy


V kulometu je třeba zablokovat ozubená kolečka

Sam Fischer dokáže chodit, utíkat, plížit se, skákat, vytáhnout se na vysokou bednu, ručkovat, lézt po žebříku a svislé trubce, slaňovat ze střechy, zvládne i sjezd na šikmém laně. Před protivníky se může schovat v temném výklenku a překvapit je zezadu, až přejdou kolem. Velký pozor si musí dát na bezpečnostní kamery, které lze snadno přehlédnout.

  
Stojí, krčí se, leze

  
Ručkuje, skrývá se v tmavém výklenku, míří

  
Slaňuje, ručkuje po římse, leze po žebříku, aby následně sjel po šikmém laně

Spolu na život i na smrt

Splinter Cell je velmi dobře hratelná hra, která baví až do úplného konce. Obtížnost je podle mého názoru velmi dobře vyvážená - není to jednoduchá hra, kterou lze projít bez zadýchání, ale nepatří ani do opačného extrému, kdy se přes některou úroveň vůbec nedá dostat. Je zde několik míst, která budete určitě mnohokrát opakovat, a ocitnete se v situacích, kdy nebudete vědět, co dál. Odstřelovačská akce v předposlední a poslední úrovni je opravdu na několik hodin, kdy budou nervy vybičovány na maximum.


Jeden z nejtěžších úkolů: na dvorek přiběhnou odstřelovači,
vy však musíte být rychlejší než oni a k tomu ještě zabránit
hlavnímu zloduchovi v odjezdu

 
V masokombinátu je nutné přemýšlet, jak nespadnout do drtiče

Protože nemám k dispozici druhou N-Gage, nemohl jsem vyzkoušet multiplayerovou hru přes Bluetooth. V první jako odstřelovač musíte získat více úspěšných zásahů než protihráč, a je to prý docela nuda. Druhý mód je ale podle názorů zahraničních recenzí špičkový - jsou v něm k dispozici další mise, které procházíte se spoluhráčem a musíte vzájemně spolupracovat.

Grafika hry je velmi slušná, stejně tak i zvuk a doprovodná hudba. Protože hraní nevěnuji čtyřiadvacet hodin denně, Splinter Cell mi vydržel několik týdnů - při aktivním hraní bych výdrž viděl na několik dnů. Po dohrání jsem začal znovu od začátku a hra mě nijak nenudila.

   
Nastavení, informace o úkolech a nápověda k ovládání

Splinter Cell rozhodně patří k lepším hrám, které jsou dnes pro N-Gage k dostání - baví a nepustí. Server Game Rankings, který sleduje hodnocení internetových herních magazínů, vypočítal hře Splinter Cell známku 75 %. Osobně hru hodnotím výš, dávám jí 80 %.

Zdroj: Nokia
Cena: 35 dolarů

Plusy a mínusy

+ dobrý mix taktiky a akce
+ možnosti pohybu a různých činností
+ v každé úrovni jsou nové nápady a prvky
+ hra pro dva hráče

– občasné problémy s aktivací módu běh
– protivníci nejsou příliš inteligentní
– hry pro N-Gage jsou docela drahé

Internetové odkazy

Diskuze (10) Další článek: Bude Motorola MPx220 vypadat takhle?

Témata článku: , , , , Nokia N-Gage, Pro +, Game Boy, Dobrý mix, Jednoduchá hra, Tajný agent, Doprovodná hudba, Tom, Splněný úkol, Rayman, Plný název