RECENZE: Huawei P40 Pro – perfektní fotomobil prošlapává cestu bez Googlu

  • Výborný fotoaparát je největším lákadlem tohoto mobilu
  • Povedl se i displej a celkově hardwaru není moc co vytknout
  • Majitel se ale bude muset obejít bez Googlu a jeho služeb

Plusy

  • Zdařilý design
  • 90Hz AMOLED displej
  • Rychlá čtečka otisků
  • Dlouhá výdrž na baterii
  • Perfektní fotoaparát

Minusy

  • Nepodporuje služby Googlu
  • Málo aplikací v AppGallery
  • Chybí 3,5mm jack
  • Pouze mono reproduktor
  • Dražší paměťová NM karta
? 8/10
Hodnocení
redakce

Zhruba po roce uvedl čínský výrobce na trh další generaci špičkových fotosmartphonů v řadě P. Huawei P40 Pro je hlavním modelem z celé nové série. P40 Pro+ má sice ještě o něco lepší fotoaparát, ale zatím není v prodeji, P40 je zase o něco kompaktnější a méně vybavený model. Ke stejné řadě se svým názvem ještě hlásí modely nižší třídy P40 Lite a P40 Lite E, ale ve skutečnosti s ní nemají nic společného.

P40 Pro na sebe bere nelehkou úlohu navyknout uživatele na mobilní služby Huawei (HMS) a naučit je žít bez služeb Googlu (GMS). Pokud totiž nepočítáme prémiový ohebný Mate Xs a loňský Mate 30 Pro, jenž se v Česku začal prodávat s několikaměsíčním zpožděním a pouze na e-shopu Huawei, je P40 Pro první vlajkový model značky v širší distribuci, který služby Googlu nepodporuje. Pro ty, kdo si život bez Google map nebo plateb Google Pay neumí představit, tu brzy bude reedice loňského modelu P30 Pro New Edition.

Po stránce vzhledu jde o mimořádně zdařilé zařízení, jehož čistý design se dokázal obejít bez zbytečných experimentů, jako byla například chybějící tlačítka ovládání hlasitosti u modelu Mate 30 Pro. Hardwarově a výkonnostně jde o současnou špičku, která v ničem nezaostává. V popředí je zejména fotoaparát, jenž momentálně vévodí uznávanému žebříčku nejlepších fotomobilů DXOMARK. Právě foťák bude zřejmě hlavním motivem, proč si telefon pořídit. Obsažená 5G konektivita je sice chvályhodná, ale v českých podmínkách je v tuto chvíli spíše investicí do budoucnosti.

Ovšem software s nedostatkem aplikací může některé potenciální zájemce nakonec od nákupu odradit. Rozhodování opravdu není jednoduché ani s přihlédnutím k cenovce 28 tisíc korun. Není rozhodně nízká, ale ani přehnaná – i konkurenční vlajkové telefony stojí podobně, jenže ty nemají žádná softwarová omezení. Na druhou stranu, pokud se dá něco napravit, tak je to právě software a Huawei usilovně pracuje na tom, aby byl jeho vlastní ekosystém co nejdřív plnohodnotně použitelný.

Huawei P40 Pro
rozměry a hmotnost: 158 × 73 × 9,0 mm, 209 g
displej: 6,6", kapacitní OLED, 1 200 × 2 640, 439 PPI
sítě: GSM, 3G, LTE, 5G
konektivita: USB Type-C, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, GPS
paměť: 256 GB, NM Card (256 GB), RAM: 8 GB, baterie: 4 200 mAh
procesor: Hisilicon Kirin 990 5G (12× Cortex-A76, 3 GHz, 7nm)
operační systém: Google Android 10
fotoaparát: 50MPx, video (3 840 × 2 160), autofocus, blesk
75 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Celou recenzi Huawei P40 Pro si můžete přečíst na následujících listech.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Diskuze (53) Další článek: Stačí aktualizovat aplikaci v mobilu a vaše auto se naučí novým kouskům. Porsche jde příkladem

Témata článku: Huawei, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,